Darko Milanič: Naši veterani se starajo kot vino!

Trener Maribora je strnil leto in sezono, v kateri je dosegel, kar mu z vijoličnimi edino še ni: uvrstitev v ligo prvakov.

Objavljeno
22. december 2017 19.42
MILANIČ Darko, trener NK Maribor, na tiskovni konferenci Lige prvakov, 21.8.2017, Maribor [darko milanič, nk maribor, liga prvakov, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Slovenski nogometni prvak Maribor je spisal čudovito leto 2017. Za njegovega trenerja Darka Milaniča je bilo sanjsko: klubskim lovorikam in uvrstitvam v evropsko ligo je dodal še edini manjkajoči podvig – uvrstitev v ligo prvakov. V pogovoru za Delo je sveži abrahamovec obudil še vedno zelo sveže spomine na nepozabno leto.

Naj se zadnji pregled leta začne s kritično mislijo in vprašanjem. Novačenje tujcev je v popolnem nasprotju z všečnim nagovarjanjem javnosti športnega direktorja Zlatka Zahovića, da je SNL polna talentov, da jo javnost podcenjuje, da je kakovostna ... Zakaj Maribor v Sloveniji ne kupuje obetavnih domačih igralcev, je med njimi sploh kdo zanimiv in odstopa?

Daleč od tega, da ni zanimivih fantov, tudi pogovarjali smo se že z njimi. Za vse drugo boste morali poiskati odgovor pri športnem direktorju.

Je morda eden od razlogov, da jih je strah, ker bi lahko obstali na rezervni klopi ali celo na tribuni, saj niti najbolj nadarjeni nimajo zagotovil, da bodo igrali?

Lepo vas prosim, to je neumnost brez primere. Zahtev o igranju ne more in ne sme biti. Tega, da bi nekdo prestop pogojeval s tekmami, ne sprejemam. Nikjer tega ni, še posebej ne v resnih klubih, kot je Maribor.

Zakaj potem Maribor ne uveljavi mladega igralca, ki bi lahko imel vidnejšo vlogo tudi v reprezentanci?

Moj pogled je drugačen, vendar ga morda drugi ne vidijo. Maribor je uveljavil veliko mladih, opozorili so nase, jasno pa je, da jaz presodim, kdo in kdaj je najbolj primeren, da uresniči moje načrte in zahteve na igrišču. Mislim, da je v razumevanju, kdo je mlad, še največ težav. Za mene je mlad igralec tisti, ki je član mlajših kategorij. Oziroma nekdo, ki ni v članskem moštvu ali se šele seznanja z dinamiko delovanja v članskem moštvu. Ko je enkrat stalni del prvega moštva, ni več dvomov o tem, kaj je. Je že oblikovan igralec, ki lahko samo na treningih in na tekmah prepriča, da je boljši od drugih. Pri 23. letih vsekakor ne morem govoriti o tem, da je igralec mlad, nezrel in neizbrušen.

Kdo so potlej zanimivi igralci iz SNL oziroma mladi uveljavljeni v Mariboru?

O imenih ne bom govoril, ker bi lahko koga izpustil ali pa se kdo ne bi primerno odzval.

Najlepše darilo za abrahama (50 let je Milanič dopolnil v ponedeljek) so bili jesenski rezultati.

Takšne sezone in tudi leta v moji trenerski karieri še ni bilo. Bilo je odlično in o tem ni mogoče polemizirati. Naj se ponovi!

Uvrstitev v ligo prvakov je bil nenadejan podvig. Kako ga ocenjujete?

Moram biti iskren, junija, ko smo začeli priprave, nisem razmišljal o ligi prvakov. Moje želje in vseh v klubu so bile, da poskušamo izvleči čim več v evropskih kvalifikacijah. Po tihem smo upali na daljšo evropsko zgodbo kot v minulih dveh letih. Optimizem je bilo čutiti, niti po naključju pa nismo računali na tak izplen. Po koncu minule sezone je bilo kar veliko sprememb, nekateri vidni igralci so odšli, drugi so vstopili v njihove čevlje. Nismo vedeli, da bomo tako dobri.

Odlika, ki je bila očitna prav v zaključnem delu evropske sezone, je bila odlična telesna pripravljenost.

Ste videli, kako smo leteli v zadnji tekmi lige prvakov? Ni bilo naključje, temelj smo postavili na začetku leta. V trenerskem štabu nenehno razmišljamo o tem, kako napredovati. Vedeli smo, kaj nas čaka, čakal pa nas je, med drugim, še boj z Olimpijo, zato smo se na podlagi izkušenj, 'študiranja', in številnih pogovorov zavestno odločili za drugačen pristop v pripravi moštva. Spremenili smo način treniranja, potem ko smo stalno spremljali razvoj in trende ter smo podrobnosti morali pazljivo umestiti v našo zgodbo.

Kako bi te podrobnosti lahko prepoznali navijači?

Najprej so vidni v zanje in za sedmo silo nevidni slačilnici. V njej prevladuje izjemno zdravo vzdušje. Kemija med igralci in trenerskim štabom je odlična. Izpostavil bi še boljše poznavanje drug drugega, pri čemer sem še bolj podrobno spoznal moštvo in razmišljanja igralcev, potem ko smo bili skupaj poldrugo leto, odkar sem se vrnil v Maribor. To je na vsak način pomemben del v oblikovanju moštva, saj sem kot trener ujel trenutek, ko sem najbolje spoznal tudi osebnosti igralcev, da sem lahko iz njih izvlekel največ, kar je mogoče, in ocenil, kdaj, kdo in koliko zmore. Pri tem gre tudi za predvidevanja, kdaj lahko nekdo pade v formi in kako ter kdaj si jo lahko povrne. Gre za kompleksno sestavljanje zgodbe, ki je ni mogoče izpeljati brez maksimalne želje, tekmovalnosti, optimizma, sodelovanja ...

V SNL je bil Maribor v nasprotju s tekmami v ligi prvakov, v kateri je pokazal tudi spektakularne predstave, rezultatsko uspešen, na igrišču pa vse prej kot všečen in atraktiven. Zakaj?

Preskakovanje iz enega kakovostnega razreda v drugega je umetnost. Težko bi preštel tekme, v katerih nismo želeli biti atraktivni. V ligi prvakov smo bili na večini tekem spektakularni – kolikor nam je to dopuščal tekmec. Bili smo edinstveni. Da imamo težave v SNL in s tem, kako prebiti strnjeno obrambo, pa drži kot pribito. Ampak v tem ne vidim razlike med SNL in LP. Sta imela Sevilla in Spartak kaj manj težav, lahko bi jima zabili po tri gole? Najbolje bi preskok v SNL ali težavo pojasnil preko dveh posameznikov moskovskega Spartaka. Ali veste kako tehnično dovršena sta Ze Luis in Quinci Promes? Ko ju natančno spremljaš in analiziraš, vidiš, da imata nogomet v 'malem prstu'. Nato pa smo ju v medsebojnih tekmah povsem 'zamrznili'. Atraktivnost in učinek narekuje tudi tekmec ali sposobnost onemogočanja.

Po domačem polomu z Liverpoolom ni prišlo do razpada sistema. Vrnili ste se celo boljši, mar ne?

To je bila tekma, ki je potrdila naše odločitve in zrelost moštva. Vsi, vključno od prvega do zadnjega igralca, smo se veliko naučili in naš odgovor je bil logičen in v skladu z osebnostmi posameznikov ter moštva.

Splošni oceni, da je Maribor prestar, je težko oporekati. Do kod seže Maribora zdaj, ko je dosegel, kar niti načrtoval ni, ko imajo glavne vloge igralci globoko v tridesetih in je postavil letvico tako visoko?

Kratko in jedrnato, ne vidim razlogov, zakaj ne bi bili še boljši. Naj si gre za mlajše igralce ali starejše, ki se starajo kot vino, vsi stremimo k temu, da smo še boljši. Zakaj tako mislim? Zato, ker smo lahko boljši v vsem, v taktiki, v načrtovanju, v predanosti, razigranosti. Težimo k razvoju in imamo zmagovalno miselnost.

V Olimpiji pa imate tekmico, ki vijolične še dodatno motivira?

Maribor motivirajo zmage in osvajanje lovorik, Olimpija pa je pokazala, da je tekmica, ki jo kaže spoštovati.