Del Bosque pozna načrt za ubranitev naslova prvaka

SP 2014: Španci bodo računali na izkušene može. Prvaki in gostitelji Brazilci bi se lahko sešli že v osmini finala.

Objavljeno
09. december 2013 16.25
Brazil Soccer WCup Draw
J. S., šport
J. S., šport
Le kdo bo sklatil z vrha nepremagljivo Španijo, morda najboljšo reprezentanco v zgodovini nogometne igre? Evropskim in svetovnim prvakom žreb skupin na SP 2014 ni prizanesel, toda kot pravijo, bolje je opraviti z najhujšimi tekmeci že na začetku turnirja. Španski selektor Vicente del Bosque je razkril karte za mundial v Braziliji.

Del Bosque je leta 2008 dobil v roke šampionsko moštvo od Luisa Aragonesa, ki je na alpskem euru prepričljivo opravili s tekmeci. Toda brkati mož je nato še nadgradil igro evropskih prvakov, z njimi čez dve leti, ko je ples nogometne elite gostoval v Južni Afriki, pokoril še svet, lani pa je na podoben način ubranil evropski naslov v finalu eura 2012 v Kijevu.

Mnogi govorijo o sanjskem moštvu, ki ga poosebljata Barcelonina velemojstra Xavi in Andres Iniesta, statistiki in športni zgodovinarji ga primerjajo z najuspešnejšimi rodovi Brazilije, Argentine, Nemčije in Italije. Medgeneracijske primerjave so vselej nehvaležne, rezultati pa relativni in težko merljivi, toda nekaj že drži: če bi Španci ponovili južnoafriški podvig še 13. julija 2014 na sloviti Maracani v Riu de Janeiru, bi dejansko lahko govorili o najboljši nogometni ekipi doslej, ki je osvojila štiri zaporedne velike turnirje (EP '08 in '12,SP '10 in '14).

Španci bodo imeli zahteven štart prvenstva – najprej bo šlo za reprizo zadnjega finala z Nizozemsko, nato se bodo merili še z neugodnim Čilom in navidez lažjim izzivom Avstralijo. Glede na predvidevanja, da naj bi prvo mesto v skupini A osvojila Brazilija, bi »morala« biti Španija prav tako najboljša v skupini B, če bi se seveda želela izogniti uri resnice že v osmini finala.

»Ko sem se na dan žreba zbudil v hotelu, sem dobil občutek, da se bomo udarili z Nizozemci ... Morda je še bolje, da bomo začeli turnir z derbijem. Morda bomo zaradi tega bolje pripravljeni. Spomnite se zadnjega mundiala, ko nas je v prvi tekmi presenetila Švica, tudi na zadnjem euru smo začeli pot do naslova prvaka z remijem proti Italiji. Dejstvo, da nas najprej čaka Nizozemska, pomeni, da bomo osredotočeni na svoje naloge od prvega dne, kar ni slabo. Če špekuliram, da bodo Brazilci najboljši v skupini A, dejansko nimamo manevrskega prostora za preračunljivost,« ocenjuje Vicente del Bosque, eden najtrofejnejših trenerjev v nogometni zgodovini.

Strokovnjak iz Salamance, ki je igralsko in trenersko deloval predvsem v madridskem Realu, meni, da španska skupina ni najtežja na turnirju. »V eni skupini se bodo merili Urugvaj, Italija in Anglija, v drugi Nemčija, Portugalska in Gana ... Toda o tem tako ali tako ne razmišljam. Priznam, da me ta čas zanimajo Nizozemci, ki so spremenili obrambno in zvezno vrsto, spredaj pa ohranili udarne topove, kot so Robben, Sneijder, van Persie in van der Vaart,« zatrjuje trener, ki bo 23. decembra dopolnil 63 let. Kljub vsemu pa – razumljivo – del Bosque razmišlja predvsem o španski reprezentanci, njenem razvoju in načrtovanju optimalne forme za junij 2014. »Furija« ima na voljo še pol leta za piljenje forme in odpravljanje napak v igri, ki ni več tako popolna in brezmadežna kot pred nekaj leti. Še najmanj dilem naj bi imel španski selektor pri kadrovski sestavi 23-članske zasedbe, ki bo odpotovala na jubilejni 20. nogometni mundial.

Del Bosque se bo oprl na preverjene moči, nekateri mlajši igralci (21-letna Isco in Koke ...) bi morali biti v naslednjih mesecih prekleto dobri, če bi želeli dobiti svojo vlogo na prvenstvu v Braziliji. To je logično, prihodnje leto bo štel le rezultat, pri čemer bo vseeno, ali bo to Špancem uspelo z znamenito igro»tiki-taka« ali pa z alternativnim preskakovanjem linij. Številke »1, 2 in 3« so znane, in sicer Iker Casillas (32), Victor Valdes (31) ter Pepe Reina (31). Tudi v obrambni vrsti del Bosque zaupa starim silam, kot so Carles Puyol (35, če bo le nared), Sergio Ramos (27), Gerrard Pique (26), Raul Albiol (28), Alvaro Arbeloa (30), Javi Martinez (25) – Bayernov vezist igra pri Špancih tudi kot štoper – in uigranim »novincem«, kot je denimo Jordi Alba (24). Srčika španske igre je še vedno v rokah Xavija (33) in Inieste (29), v zvezni vrsti pa bodo tudi Sergio Busquets (25), Xabi Alonso (32) in Cesc Fabregas (26), ki ga del Bosque uporablja bodisi na sredini igrišča bodisi kot tako imenovanega lažnega napadalca. Torej v podobni vlogi, kot jo ima v Barceloni, kadar je Lionel Messi poškodovan. Na krilih ima del Bosque več različnih rešitev (Jesus Navas, 28, Pedro, 26, David Silva, 27), v napadu pa ima še slajše skrbi. Ob naturaliziranemu Brazilcu Diegu Costi (25), ki blesti v majici Atletica Madrida, Alvaru Negredu (28), ki podobno uspešno zabija gole za Manchester City, in Davidu Villi (32), ki bo tako ali tako zraven, se bosta morala močno potruditi za letalsko vozovnico Fernando Torres (29, Chelsea) in Fernando Llorente (28, Juventus). Na letalu za Salvador bo zanju na voljo le en sedež. Izpostaviti velja še nekatere fante, ki bi lahko ostali v reprezentanci tudi po osipu prvotnega 40-članskega seznama. Del Bosque namreč mrzlično išče vrhunskega desnega bočnega aduta, pri čemer koleba med Cesarjem Azpilicueto (24, Chelsea) in Juanfranom (28, Atletico Madrid). Za udeležbo na mundialu se borijo še Juan Mata (25), Santi Cazorla (28) in Thiago Alcantara (22), ki ga je del Bosque že večkrat javno pohvalil.

»Potrebujemo prav vse fante, ne glede na to, koliko igralnega časa bodo dobili na prvih treh tekmah. Ta čas nimamo večjih težav s poškodovanimi igralci in le upamo lahko, da bo tako tudi čez pol leta,« je razkril selektor, ki je nedavno podaljšal sodelovanje s špansko zvezo do leta 2016. Njegov kadrovski načrt za ubranitev naslova je torej znan, kako uspešno ga bo izpeljal, pa bo odvisno predvsem od forme in pripravljenosti fantov, ki sestavljajo 500 milijonov evrov vredno reprezentanco.