Del uvodnega šova bo ukradel Čeh Petr Čech

Danes na Wembleyju prvo dejanje angleške klubske sezone. Pomerila se bosta Chelsea in Arsenal.

Objavljeno
02. avgust 2015 01.52
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Za slovitega Čeha Petra Čecha bo današnji dan poseben. V prvem dejanju nove sezone v angleškem klubskem nogometu v najmočnejšem razredu, tekmi za superpokal med prvakom Chelseajem in pokalnim šampionom Arsenalom, bo postavni vratar branil proti svojim: proti modrim iz Stamford Bridgea, kjer je preživel čudovitih 11 sezon in osvojil vse, kar se je dalo osvojiti.

Ne samo za 196 cm visokega Plzenčana, tudi za vseh drugih 21 nogometašev na Wembleyju in oba trenerja, Chelseajevega Joseja Mourinha in Arsenalovega Arsena Wengerja, bo pogled v Arsenalova vrata precej nenavaden. Za Portugalca bo pomenil dokončno slovo od velikega zaupnika, vratarja, s katerim je začel svojo angleško zgodbo in imel v njej eno najpomembnejših vlog, za Francoza pa morda vrnitev v šampionske tirnice.

Domala vsa angleška nogometna scena si je enotna, da bi Arsenal s Čechom v vratih v zadnjem desetlet­ju osvojil vsaj naslov ali dva. Da je Čech kljub morebitnemu pomanjkanju velikih izzivov, a po sezoni, presedeni na rezervni klopi, znova z ambicijami, da postane »number one« v premier league, edini manjkajoči kamenček v Wengerjevem šampionskem mozaiku. Toda tak­šno upanje se lahko hitro razblini. Kar težko je verjeti, da bi pikolovski Mourinho tekmecu prepustil enega svojih najmočnejših adutov, ne da bi se prepričal o Čechovih realnih sposobnostih.

Community Shield, kakor se v Angliji imenuje superpokal, bo v marsičem že razkril, ali je Čeh še na ravni vratarja, ki je bil celo desetletje med najboljšo trojico na svetu. Kapetan Chelseaja John Terry je dejal – njegovim besedam pa pritrjujejo tudi druge velike igralske avtoritete v angleškem nogometu –, da bi imel Arsenal s Čechom v vratih že v minuli sezoni 15 točk več. Kar bi pomenilo, da bi bili topničarji prvaki. Ligaško bitko proti modrim so izgubili z razliko 12 točk.

Arsenal je minula leta zapravljal kupe funtov za okrepitve. Štirideset milijonov jih je stal Mesut Özil, 35 Alexis Sanchez, Čech le 10 (kar znese 14 milijonov evrov). Po tej logiki je Wenger za drobiž dobil ključnega moža za naslov prvaka, na katerega čaka Arsenal od leta 2004. In ta zad­nja, najbolj cenjena angleška lovorika ima simboliko. Nato je na Otok prišel samooklicani posebnež (special one) Mourinho.

Že na prvi predstavitveni tekmi pred Arsenalovimi navijači je Čech pokazal, zakaj si je Wenger tako zelo zaželel izkušenega vratarja z zmagovalno miselnostjo. »Prinesel je za­upanje in mirnost v obrambo,« je dejal po zmagi z 1:0 nad nemškim podprvakom Wolfsburgom. »On je vratar najvišjega razreda z največjimi izkušnjami. Je odličen povezovalec, ki se z mirnostjo odziva na kočljive položaje. Deluje tako, da branilcem dviguje samozavest. Toda prepričan sem, česar mi bržčas nihče ne bo oporekal, da lahko še napreduje. Je v odličnem obdobju kariere, med 33. in 37. letom vratarji obirajo najboljše sadove minulega dela,« je poln optimizma Wenger, ki Mourinha ni premagal že 13 tekem. Prvi mesec v novem »domu« je bil dovolj, da se je tudi Čech navzel optimizma. »Tu sem našel izvrsten moštveni duh. Vsi težijo k istemu cilju, zato verjamem, da je pred nami uspešna sezona. Res sem tu kratek čas, ampak čutim, da ekipa drži skupaj. Moštvo je uravnoteženo. Imamo igralce z bogatimi izkušnjami in zmag željne mlade igralce. Ampak največja moč je širina igralskega kadra. Število igralcev, ki se potegujejo za vsak igralni položaj, je veliko in v dolgi in naporni sezoni potrebujemo vse,« je povedal Čech, vendar kot izkušen mož poudaril tudi športno realnost.

»Igrišče bo kljub vsemu odločilno. Ko zmaguješ, je vse odlično, torej moramo tekmovati in zmagovati proti največjim tekmecem.«