Derbi brez leska po vijoličastih taktih

Nogometni derbi, ki so ga s 3:0 dobili Mariborčani (zadeli so Bohar, Fajić in Mendy), so spremljali navijaški izgredi.

Objavljeno
02. marec 2014 06.36
Posodobljeno
02. marec 2014 13.30
brez naslova
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Spomladanski del slovenskega nogometnega prvoligaškega tekmovanja se je začel z današnjim zaostalim dvobojem četrtega kola, stožiškim večnim derbijem med Olimpijo in Mariborom, ki pa gledalcem - kakih 6000 se jih je zbralo na štadionu - ni ponudil športne lepotice, temveč povprečno nogometno predstavo z neljubim dodatkom. Ves obračun so namreč spremljali incidenti domače navijaške skupine Green Dragons, ki je v dveh urah izpraznila celo skladišče pirotehničnih sredstev, zaradi česar je bil glavni sodnik Damir Skomina prisiljen igralce obeh moštev dvakrat celo začasno poslati v garderobo.

Na igrišču pa nič novega: kot že v prejšnjih osmih medsebojnih dvobojih so bili tudi tokrat s 3:0 boljši državni prvaki, ki so po zaspanem začetku premaknili v višjo prestavo po uvodnem golu Damjana Boharja v 34. minuti. Ljubljančani so dotlej gospodarili na igrišču, v nadaljevanju pa jih je zmanjkalo, in čeprav so petkrat ogreli roke tekmečevega vratarja Jasmina Handanovića, žogi poti v mrežo niso našli. Poznalo se je, da so imeli vijoličasti v zadnjem obdobju v nogah že dva težka dvoboja s Sevillo, temeljito spremenjena Olimpijina zasedba pač ne.

 

Mariborski kader sta v zimskem prestopnem roku okrepila dva odmevna novinca z reprezentančnimi izkušnjami, Marko Šuler (tokrat trener Ante Šimundža nanj še ni mogel računati) in Dare Vršič, medtem ko je Olimpija po prihodu novega športnega direktorja Saša Udoviča pošteno prevetrila zasedbo, najbolj svež obraz v igralskem mozaiku je nekdanji reprezentant Aleksandar Rodić, ki pa danes še ni igral. Trener Milorad Kosanović prav tako ni mogel v ogenj poslati najučinkovitejšega zmaja v jesenskem delu sezone Nika Omladiča, ki je v prijateljskem obračunu z Dobom staknil poškodbo.

PRVI POLČAS

Derbi so precej podjetneje začeli Ljubljančani, ki so bili domala ves čas na tekmečevi polovici, a mariborskega čuvaja mreže Jasmina Handanovića niso ogrozili. Že po 22 minutah je moral z igrišča domači napadalec, mladinski reprezentant Andraž Šporar, ki ga je nasprotnikov Brazilec Arghus trikrat grdo kresnil po nogi (a kljub temu ostal nekaznovan), zato je Olimpijin mladenič, ki je imel že med zimskim premorom nekaj težav s poškodbo, odšepal na klop. Zamenjal ga je Dejan Đermanović.

V 22. minuti so, kot so napovedli že vnaprej, na sceno stopili domači navijači, Green Dragons, in za dobrih pet minut prekinili dvoboj. S pravim rafalom pirotehnike so »pozdravili« nekdanjega klubskega ljubljenca Dareta Vršiča, ki zdaj nosi mariborski dres s številko 22 (za nameček so vsak njegov dotik žoge pospremili s koncertom žvižgov). Navijači, ki so s svojim dejanjem Olimpiji zgolj škodovali, so nespametno početje (zgolj začasno) končali šele, ko jih prišel prosit domači kapetan in vratar Aleksander Šeliga.

Olimpija je še naprej jurišala, Maribor pa v svojem slogu zadel. Prvi strel v okvir ljubljanskih vrat, prvi gol! Aleš Mertelj je podal na desno do Jeana-Philippa Mendyja, ta je žogo ostro preusmeril v sredino, tam pa je neodločnost domače obrambe kaznoval Damjan Bohar in državne prvake v 34. minuti popeljal v vodstvo. Po golu je Šimundževa četa prevzela terensko premoč in stopila na žogo, nevarnejšega dogajanja v obeh kazenskih prostorih pa do odmora ni bilo več.

DRUGI POLČAS

Po 16 minutah nadaljevanja je domača navijaška skupina Green Dragons spet udarila. Nekaj pirotehničnih eksplozij, ob eni od njih jo je rahlo skupil tudi domači vratar Šeliga, je glavnega sodnika Damirja Skomino prisililo, da je za skoraj četrt ure prekinil dvoboj. Moštvi sta se nato vrnili na igrišče, a ob izrecnem sodnikovem opozorilu, da bo obračuna ob naslednjem izgredu predčasno konec.

Igra se je nato nekoliko razživela, moštvi sta nekajkrat poskusili, uspešnejši pa so bili znova vijoličasti, ki so zadeli še drugič. Nekdanji Olimpijin as Vršič je preigraval po levi strani in poslal žogo pred tekmečev gol, kjer je razkropljena domača obramba pozabila na Nusmirja Fajića, ki mu ni bilo težko zatresti prazne mreže. Državni prvaki so vodili z 2:0 in jasno je bilo že, da bodo gostitelji tekmo končali sklonjenih glav, pa čeravno je Skomina obračun podaljšal za deset minut.

Že v prvi minuti dodatka je vendarle zadišalo po golu zmajev, saj je Aleksander Rajčević zelo nespretno reševal žogo, ustrelil je namreč naravnost v vratnico svojega gola. Handanović, ki je posredovanje ošvrknil zgolj s pogledom, si je oddahnil, saj bi bil povsem nemočen, če bi bil poskus še nekoliko natančnejši.

V peti minuti sodnikovega podaljška pa je še tretjič klonil Šeliga. Domača obramba je bila razredčena, Mitja Viler je z leve podal pred gol do Boharja, ki je žogo nesebično prepustil Mendyju, ta pa, čeravno je nameril naravnost v vratarja, vendarle zatresel mrežo. Ker je bil temnopolti Francoz tarča docela neokusnih rasističnih opazk Olimpijinih navijačev, je Skomina - pet minut pred predvidenim koncem - dvoboj spet prekinil za pet minut. V preostanku tekme se ni spremenilo nič, Maribor se je z rutinirano zmago še utrdil v prvoligaškem vodstvu, zmaji pa za njim zaostajajo že velikih 15 točk.

Kosanović: Opravičujem se navijačem za današnjo igro!

»Opravičujem se navijačem za današnjo igro, ne toliko za rezultat. Tekme smo se lotili tako, kot ni od nas nihče pričakoval. Storili smo nekaj napak, tekmecu dovolili protinapade in tudi gole, s katerimi so dvoboj mirno pripeljali pod streho,« se je hudoval Olimpijin trener Milorad Kosanović, njegov mariborski kolega Ante Šimundža pa je pristavil: »Dominantni smo bili v vseh pogledih in nadzirali potek tekme. Tudi v glavah smo bili pravi. Fantje so kljub prekinitvam ostali osredotočeni in se zasluženo veselili zmage.«

OLIMPIJA : MARIBOR 0:3 (0:1)

Štadion Stožice, gledalcev 6000, sodnik Skomina (Koper).

Strelci: 0:1 - Bohar (34.), 0:2 - Fajić (76.), 0:3 - Mendy (90+5.).

Olimpija: Šeliga, Jović, Mitrović, Delamea Mlinar, Fink, Kostić, Škarabot, Eteme (od 83. Čeh), Zalaznik (od 55. Valenčič), Vučkević, Šporar (od 22. Đermanović).

Maribor: J. Handanović, Milec, Arghus, Rajčević, Viler, Vršič (od 90. Cvijanović), Filipović, Mertelj, Bohar (od 90. Mejač), Fajić, Mendy (od 90. Zahović).