Preobrat Maribora rešil Krznarja, v Stožicah delitev točk

V Ljudskem vrtu olajšanje, Olimpija v končnici iztržila točko s Koprom. Slednji se je na vrhu lestvice 1. SNL izenačil s Celjem, ki je prvič izgubilo.
Fotografija: Olimpija in Koper sta se razšla brez zmagovalca. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Olimpija in Koper sta se razšla brez zmagovalca. FOTO: Blaž Samec

Deseto kolo slovenskega nogometnega prvenstva je prineslo več zanimivih tekem. V sredo so bile v Rogaški Slatini, Celju in Domžalah, odmeval je prvi poraz vodilnega Celja proti zadnjeuvrščenemu Aluminiju. V četrtek je Maribor v drugem polčasu s tremi goli strl odpor Radomelj, ki so vodile z 1:0, in prinesel nekaj miru v ekipo Damirja Krznarja. Hrvat bi bržčas že bil bivši, če bi Maribor razočaral. Derbi kola med prvakom Olimpijo in Koprom se je v Stožicah končal z 1:1, Primorci so se na lestvici izenačili s Celjani.

V Stožicah delitev točk

V derbiju ni bilo zmagovalca. Branilci naslova so imeli več žoge v nogi, a premalo idej v napadu, da bi lahko iztržili ugodnejši rezultat. Na koncu so lahko zadovoljni tudi s točko, saj so do 82. minute zaostajali, remi pa je glede na videno tudi najpravičnejši razplet z zanimivimi dogodki ne preveč bogate tekme.

Koprčani so izkoristili polpriložnost, potem ko je po protinapadu Nik Omladič prodrl po desni strani, zavrnil žogo na rob kazenskega prostora, kjer bosanski napadalec Nardin Mulahusejnović ni okleval s strelom, žogo je ob vratnici poslal v levi zgornji kot vrat Matevža Vidovška.

Mustafa Nukić je takoj, ko je vstopil v igro, po predložku z desne strani dobro streljal z glavo, toda veselje mu je preprečila vratnica. V 80. minuti je Peter Agba močno sprožil strel z razdalje, a preveč po sredini, tako da Koprivec večjega dela ni imel. Tri minute pozneje pa je vendarle moral podpisati kapitulacijo, gostitelji so vendarle izenačili. Jorge Silva je z desne strani izvedel prosti strel, do nizke žoge se je dokopal Pedro Lucas, njegov strel z glavo je Jan Koprivec odbil, toda le do Ruia Pedra, ki jo je brez težav poslal v mrežo.

Trije goli Maribora v 16 minutah

Nogometaši Maribora se po petih tekmah vendarle veselijo zmage. Po treh zaporednih porazih, ki so zelo razburkali stanje v štajerski prestolnici, so tokrat premagali zadnjeuvrščene Radomlje in se vrnili na četrto mesto prvenstvene lestvice. A ne brez težav in stresa. Po prvem polčasu je kazalo na nov neuspeh, iz Ljudskega vrta so se spet slišali žvižgi, varovanci Krznarja so spet zaostajali, toda tokrat v drugem delu vendarle izpeljali preobrat za izredno pomembne tri točke, ki pomenijo predvsem vsaj nekaj dni miru.

Erico Roberto Mendes Alves Castro je bil strelec za Maribor. FOTO: twitter/NK Maribor
Erico Roberto Mendes Alves Castro je bil strelec za Maribor. FOTO: twitter/NK Maribor

V 22. minuti je Dejan Vokić na robu kazenskega prostora lepo podal žogo do Madžida Šošića, ta se je izognil nedovoljenemu položaju in z natančnim strelom v nasprotni kot in premagal vratarja Ažbeta Juga. Vratar Luka Baš se je do konca polčasa še nekajkrat izkazal po strelih Marka Kolarja, Jana Repasa in Ignacia Guerrica v 37. in 39. minuti, prvič pa je kapituliral v 50. minuti, ko je predložek Guerrica z leve strani izkoristil Marko Božić.

Maribor je v zadnjih tekmah dokazal, da se iz garderobe vrne kot drugačna ekipa, tokrat je boljšo igro nadgradil tudi z zadostnim številom golov, da se je veselil zmage. Pot do treh točk jim je odprl kot, ki ga je izvedel Aleks Pihler, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji Sven Šoštarič Karič, ki je z glavo premagal Baša.

Po zaostanku so se morale Radomlje odpreti, vijoličasti pa so se sprostili, s protinapadi so začeli precej bolj ogrožati vrata tekmecev kot prej, ko so zaostajali. Kolar se je po podaji Božića v 64. minuti znašel iz oči v oči z vratarjem Bašem, a je slednji dobil medsebojni dvoboj, sprva je bilo videti, da se bo tako končal mariborski protinapad dve minuti pozneje, a je žoga srečno prišla do Erica Castra, ki je žogo – ta je po preigravanju vratarja Kolarju ušla –, poslal pod prečko.

Presenetljiv poraz Celjanov

Gostovanje Aluminija v Celju je bilo hkrati dvoboj prvega in zadnjega na prvenstveni lestvici. Celjani so bili do tokratne tekme še neporaženi, a že v minulem krogu niso blesteli. Tokrat se je Albert Riera odločil za premešano prvo enajsterico, na klopi je pustil močne adute Žana Karničnika, Aljošo Matka in Igorja Pruceva, pa tudi Luko Bobičanca. To se je v igri Celja poznalo, prave prodornosti na obeh bokih ni bilo, po sredini je zmanjkovalo idej, za vodstvo pa so se Celjani morali zanesti na enajstmetrovko Maria Kvesića v 27. minuti, čeprav je imel Aluminij rahlo premoč na igrišču.

V prvem polčasu se izid ni spremenil, na začetku drugega pa je Celje na igrišče spet prišlo v zelo anemični podobi. Pomagala nista niti vstopa Davida Zeca in Karničnika, kazen pa je prišla v 67. minuti, ko je z veliko sreče (žoga se je odbila od Zeca) izenačil Tomislav Jagić. Tudi to Celja ni predramilo, Aluminij je dobil krila in pritisnil proti vratom domačinov, za 2:1 je zadel Žan Baskera. Takrat je bil Riera že v težavah, porabil je vseh pet menjav in Matko ter Prucev sta nemočno obsedela na klopi za rezervne nogometaše. 

Pritisk Celjanov je bil jalov, najlepše priložnosti so imeli gostje in iz enajstmetrovke je končni izid za presenetljivo zmago s 3:1 postavil Sandro Jovanović. Celje je doživelo hladen tuš, Aluminij pa je pobegnil z dna 1. SNL. 

Vodilno Celje tokrat ni imelo razlogov za veselje. FOTO: NK Bravo
Vodilno Celje tokrat ni imelo razlogov za veselje. FOTO: NK Bravo

Prvo dejanje v Rogaški Slatini

Prvo dejanje 10. kola se je odvilo na zelenici v Rogaški Slatini, kjer so domačini odigrali drugo tekmo na svojem štadionu, kjer jim razmere mnogo bolj odgovarjajo. Bravo je v goste prišel po prepričljivi zmagi na ljubljanskem derbiju, a tokrat ni ponovil poletne predstave proti Olimpiji. V obrambi so bili na začetku tekme večkrat nezbrani, eno od napak je v 12. minuti izkoristil Nejc Gradišar. Zanj je bil zadetek še toliko slajši, saj si je na prvi tekmi sezone prav proti Bravu poškodoval glavo in zaradi poškodbe naslednjih pet tekem izpustil. 

V drugem polčasu so imeli domačini dogajanje na zelenici pod nadzorom, prevladovali so tudi v vseh statističnih prvinah, zmago in končni izid 2:0 pa je v 73. minuti postavil rezervist Toni Vinogradac. Rogaška se je z zmago oddaljila od dna prvenstvene lestvice, Bravo pa je s 14 točkami četrti. 

Zadnji so v sredinem tekmovalnem sporedu v 1. SNL na zelenico stopili nogometaši Domžal in Mure. Tekma je bila precej izenačena, na koncu pa je bila z 2:0 vendarle zasluženo boljša Mura, ki se po slabem začetku sezone počasi pobira. Na drugi strani so Domžale še vedno v težavah in ostajajo v stiku z dnom prvenstvene lestvice. Zmago sta Muri z zadetkom tik pred koncem prvega polčasa prinesla Dardan Shabanhaxhaj in Matic Maruško v 70. minuti.

Prva liga Telemach, 10. kolo:
sreda:
Rogaška – Bravo 2:0 (800; Gradišar 12, Vinogradac 73.)
Celje – Aluminij 1:3 (800; Kvesić 27.; Jagić 67., Baskera 72., Jovanović 86.)
Domžale – Mura 0:2 (400; Shabanhaxhaj 44., Maruško 70.)
četrtek:
Maribor – Kalcer Radomlje 3:1 (1600; Božič 50., Karić 58., Castro 66.; Šošić 22.) 
Olimpija – Koper 1:1 (1100; Rui Pedro 82.; Mulahusejnović 34.)

Preberite še:

Komentarji: