Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Deseti Olimpijin trener je izbran, ni pa še potrjen

Pred odhodom v ZDA je predsednik ljubljanskega nogometnega prvoligaša Milan Mandarić dal košarico Zoranu Barišiću.
Milan Mandarić se je z vsemi devetimi trenerji razšel pred iztekom njihove pogodbe. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Milan Mandarić se je z vsemi devetimi trenerji razšel pred iztekom njihove pogodbe. FOTO: Mavric Pivk/Delo
10. 12. 2018 | 20:31
10. 12. 2018 | 20:31
3:57
Olimpija bo v novo leto vstopila z novim trenerjem. Uradnega konca z Zoranom Barišićem še ni potrdila, toda odhod predsednika kluba Milana Mandarića v ZDA je pomenil, da je neznank konec. Mandarić je opravil svojo nalogo v skladu z napovedmi, da bo odšel, ko bo uskladil podrobnosti z Barišićem in bo že imel njegovega naslednika.

Marijan Pušnik, Marko Nikolić, Rodolfo Vanoli, Luka Elsner, Safet Hadžić, Igor Bišćan, Ilija Stolica, Aleksandar Linta in Zoran Barišić. Tako so se zvrstili trenerji NK Olimpija v obdobju Mandarićeve vladavine. Pušnik in Hadžić sta imela vmes še enkrat vlogo vršilca dolžnosti trenerja.

Vse od Olimpijine vrnitve v 1. SNL leta 2009 je na trenerskem stolčku sedelo 17 mož, Hadžić je bil prvič trener še pod vodstveno taktirko Izeta Rastoderja. Med drugimi so bili trenerji še Brane Oblak, Robert Pevnik, Dušan Kosić, Bojan Prašnikar, Ermin Šiljak, Andrej Razdrh, Milorad Kosanović in Darko Karapetrović.


Odločila edini poraz in neposlušnost


Mandarićev umik k družini v ZDA je pomenil, da bo počakal, da se bodo umirile navijaške strasti in bo zbledela priljubljenost 48-letnega Dunajčana, ki je v treh mesecih pustil spodobno zapuščino. Najbolj jo izražajo številke: Olimpijo je vodil na enajstih ligaških tekmah in iztržil šest zmag, štiri neodločene izide ter en poraz.

A prav polom v Kidričevem z 2:6 je prelomil Mandarićevo potrpljenje nad trenerjem, ki je, resnici na ljubo, zaostanek za Mariborom od trenutka, ko je prevzel moštvo, povečal s 6 točk na 9. V pokalnem tekmovanju je Barišić dvakrat zmagal in enkrat igral neodločeno. Ob napadalni filozofiji s poudarjeno igrivostjo sta ugajali tudi Barišićeva prijaznost in uglajenost. Olimpija bo sicer danes uradno pojasnila Barišićev status.


Novi prihaja iz Zagreba


Če kdo, prav 80-letni ameriški poslovnež srbskega rodu ve, kako čas celi rane, kako pomembno je, da ponikne za krajše obdobje. V Olimpijinem primeru ima na voljo slab mesec dni za skrivanje imena novega trenerja, saj bodo nogometaši priprave za drugi del sezone začeli šele 13. januarja.

Kdo bo novi mož na klopi Olimpije? V ospredje se postavlja nesojeni poletni izbranec Igor Jovičević, ki ima glavnega selektorja v prijatelju in predsednikovem glavnem kadrovskem svetovalcu Fabijanu Komljenoviću. Še letos sta skupaj delovala pri zagrebškem Dinamu, pri katerem je Jovičević vodil moštvo B.

Pred tem je bil 45-letni Zagrebčan, sicer nekdanji veliki up, ki je pri 17 letih postal prvi hrvaški nogometaš madridskega Reala, trener Celja in ukrajinskega Karpatija. Poleti je njegov prihod preprečila nerodnost, ker je Olimpija prehitro objavila dogovor, čeprav se Jovičević uradno še ni razšel z Dinamom. Serijski hrvaški prvak bi lahko zahteval odškodnino, če bi Jovičević odšel v Ljubljano.


Mandarićeve košarice ne odvračajo trenerje


Čeprav se je Mandarića prijel sloves »ubijalca« trenerjev, zaradi česar naj bi mnogi izkušeni in ugledni strokovnjaki zavračali Olimpijo, je realnost povsem drugačna. Na tržišču delovne sile je trenerjev brez službe in takšnih, ki komaj čakajo na svojo priložnost, več kot preveč. Prav nihče od »odstreljenih« še ni potožil nad tem, da klub (Mandarić) ne bi poravnal svojih denarnih obveznosti. Nenazadnje, Olimpija je še vedno zelo zanimiva in ponuja tudi velik športni izziv.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine