Diši po sodnem postopku zoper Neymarja

Vrhovno sodišče je spremenilo odločitev in sprejelo pritožbo tožilstva za začetek sodnega postopka zoper Neymarja.

Objavljeno
08. november 2016 12.46
Posodobljeno
08. november 2016 12.46
Spain Soccer La Liga
J. P.
J. P.

Madrid - Špansko vrhovno sodišče je na včerajšnjem vnovičnem odločanju spremenilo prejšnjo odločitev in sprejelo pritožbo tožilstva za začetek sodnega postopka zoper brazilskega nogometnega zvezdnika Neymarja zaradi domnevne korupcije in prevare, povezane z njegovim prestopom iz Santosa v Barcelono. Sodišče sprva proti njemu ni odprlo kazenskega postopka, temveč je domnevno oškodovane brazilske poslovneže napotilo v civilno tožbo, a se je špansko tožilstvo odločilo za pritožbo na vrhovnem sodišču, ki je v ponovnem presojanju za zdaj dopustilo možnost kazenskega postopka, poroča STA.

Sodnik Jose de la Mata je v pisni obrazložitvi pojasnil, da ima tožilstvo na voljo deset dni za odločitev o nadaljevanju postopka, argumente pa lahko predloži tudi obramba. Šlo naj bi sicer za prej ko ne formalnost pred sklepno odločitvijo o začetku sodnega postopka. Pravosodne oblasti so preiskavo zoper brazilskega zvezdnika ter nekdanje in zdajšnje funkcionarje katalonskega velikana sprožile na podlagi prijave brazilskega investicijskega sklada DIS. Skupina brazilskih vlagateljev namreč Neymarja, njegovega agenta in očeta toži zaradi izpada dohodka ob njegovem prestopu v Barcelono.

Sodni sramoti, omadeževanemu ugledu in kazenskemu postopku zaradi davčne utaje so se želeli v Barceloni na vsak način izogniti, tako je junija klub v dogovoru s tožilstvom privolil v poplačilo 5,5 milijona evrov globe. Brazilcu tudi v domovini grozi postopek zaradi izogibanja plačila davkov. Španski prvak je sicer najnovejšo potezo sodišča sprejel z osuplostjo in napovedal njeno izpodbijanje, saj se želi postopku na vsak način izogniti. Trenutnega predsednika Josepa Mario Bartomeuja in njegovega predhodnika Sandra Rosella torej čaka mučno dokazovanje nedolžnosti pred sodiščem.