Dobil sina, nov klub in se vrnil bliže domu

Naši na tujem: Miral Samardžić blesti na Reki. Po 20 urah vožnje zabil gol.

Objavljeno
11. avgust 2014 08.30
SOCCER-WORLD/
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Reka – Rijekin trener Matjaž Kek bo v novi sezoni računal tudi najmanj na dva slovenska nogometaša. V kakšno nogometno okolje sta prišla Miral Samardžić in Goran Cvijanović, smo se prepričali na četrtkovi tekmi z Vikingurjem, saj je bilo ob Kvarnerju tudi na dvoboju z avtsajderjem spektakularno. Samardžić je bil posebej vesel.

»Na Ferskih otokih smo zmagali s 5:1, na povratni tekmi pa se je kljub temu in času dopustov zbralo 7000 navijačev. Saj ste sami videli to vzdušje, mehiške valove in po koncu ognjemet ... Neverjetno,« je bil navdušen Samardžić, 27-letni Jeseničan, ki se je julija preselil na Reko. Moldavsko metropolo Tiraspol je zamenjal za klub, ki se nahaja bližje doma, kar je bilo zanj zelo pomembno, saj je bila njegova življenjska spremljevalka tedaj visoko noseča. »Drži, prejšnjo nedeljo, 3. avgusta, smo dobili Amarja, vse je bilo v redu,« je potrdil štoper, na katerega je med junijsko reprezentančno akcijo računal tudi selektor Srečko Katanec.

Samardžić v majici novega moštva ne bi mogel debitirati bolje in hitreje ... Potem ko se je v začetku julija vrnil v Moldavijo na priprave Šerifa za novo sezono, je prejel klic menedžerja, ki mu je omenil možnost selitve na Reko, oziroma mu je razkril dejstvo, da se zanj zanimata Matjaž Kek in športni direktor Srečko Juričić. S slednjim je nato 186 cm visoki Jeseničan tudi opravil nadaljnje razgovore. Ko je na njegov in Šerifov naslov prispela konkretna ponudba, ni okleval. »Na Reko sem se vozil nekaj več kot 20 ur, prespal, opravil prvi 'trening', naslednji dan pa igral tekmo za superpokal z Dinamom, na kateri sem zabil gol,« je opisal tako rekoč sanjski scenarij uvodnih dni na štadionu Kantrida. Šerif ga je bil primoran spustiti, saj bi mu decembra potekla pogodba s klubom, ki ga financira najbogatejši Moldavec, Samardžić pa je ni želel podaljšati. Rijeka je zanj odštela slabih 150.000 evrov, le nekaj več torej kot v petek Mariboru za Gorana Cvijanovića.

Samardžić se je preselil v zelo močno nogometno sredino, v kateri bo lahko še nadgradil svoje znanje branilskih veščin. Na povratni tekmi z Vikingurjem, ki je pred tem izločil norveški Tromsø, smo opazovali igro mačke z mišjo, četudi je Kek med vsemi svojimi prvokategorniki poslal v igro le Samardžića in Kvržića, v nadaljevanju še Kramarića. Nekdanji nogometaš Triglava (2005-07) in Maribora (07-10) je prepričan, da je Rijeka močnejša od njegovega nekdanjega kluba, s katerim se bodo Rečani pomerili v zadnjem kolu kvalifikacij za evropsko ligo.

»Šerif je resda izjemno ambiciozen. Najvplivnejši človek v državi mu je denimo zgradil kar dva štadiona za 20.000 in 10.000 navijačev ter pokrit manjši štadion, ob tem pa premore še devet igrišč za vadbo. Toda Rijeka je ta čas boljša, četudi pri Šerifu mrgoli Brazilcev in drugih tujcev,« je zatrdil Samardžić, ki je z Rečani podpisal dveletno pogodbo (2 + 1). Tudi Matjaž Kek nam je zatrdil, da bo njegovo moštvo poskušalo še drugič zapovrstjo preživeti jesen v Evropi, četudi Šerif »ni ne najboljši ne najslabši žreb za nas«.