Dodatne kvalifikacije: Ronaldo odločil zmagovalca v Lizboni

Portugalska je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij z 1:0 premagala Švedsko, Ukrajina je porazila Francijo z 2:0.

Objavljeno
15. november 2013 17.11
FBL-WC2014-EUR-GRE-ROM
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Lizbona - Nogometaši Portugalske so na prvi tekmi dodatnih kvalfikacij premagali Švedsko z 1:0, edini gol na tekmi je dosegel Cristiano Ronaldo.

Domači zvezdnik je v 82. minuti izkoristil podajo Miguela Velosa z leve strani igrišča in je z glavo premagal švedskega vratarja Andreasa Isakssona (v spodnjem videu). Ronaldo bi v 85. minuti lahko podvojil prednost Portugalske, vendar je njegov strel z glavo ustavila prečka, tako da je ostalo pri zmagi z 1:0.

Povratne tekme dodatnih kvalifikacij bodo potekale 19. novembra.

Prvi polčas brez golov

Gledalci v Lizboni so že na samem začetku tekme videli dve lepi priložnosti, po eno na vsaki strani. Domačin Raul Meireles je v peti minuti lepo zaposlil Joaa Moutinha, ta je zaobšel vratarja Andreasa Isakssona, a je z leve strani nato zadel le stransko mrežo.

Švedska je odgovorila že v naslednjem napadu, ko je Mikael Lustig z desne strani poslal predložek v sredino, tam pa je Johan Elmander žogo poslal mimo desne vratnice portugalskega gola.

Gostitelji so na svojo novo priložnost čakali do 16. minute, ko so imeli na voljo prosti strel. Odgovornost je prevzel Cristiano Ronaldo, vendar je njegov strel zadel živi zid švedske reprezentance. Portugalci so znova zapretili le dve minuti kasneje, vendar je poskus Miguela Velosa zletel daleč mimo desne vratnice.

Prvi zvezdnik švedske reprezentance Zlatan Ibrahimović je v 20. minuti nevarno sprožil z roba kazenskega prostora, vendar je vratar Rui Patricio ustavil njegov poskus. Odlični napadalec je po dveh minutah nadaljevanja priboril prosti strel na približno dvajsetih metrih, vendar je izvedbo prepustil Kimu Källströmu, ki pa je meril mimo desne vratnice.

Glavni sodnik Nicola Rizzoli je v 42. minuti pokazal prvi rumeni karton, in sicer domačinu Joau Pereiri, ki je na robu kazenskega prostora podrl Alexandra Kačaniklića. Prosti strel je izvedel Sebastian Larsson, ki pa je z leve strani žogo poslal prek vrat. V zaključku prvega polčasa je domačin Pepe sprožil z glavo, vendar je meril naravnost v Isakssona.

Moštvi sta na prvi odmor odšli z začetnim izidom 0:0, pri čemer so gostje zabeležili večje število strelov (6:4).

Švedska obramba na preizkušnji

Portugalska reprezentanca je drugi polčas začela z nizom napadov in si zgodaj priigrala dve priložnosti za vodstvo. Najprej je v 48. minuti neuspešno poskusil Helder Postiga, čigar poskus z roba kazenskega prostora je zletel prek vrat, po dveh minutah nadaljevanja pa sta v enem napadu zapretila Postiga in Ronaldo, vendar so se Švedi ubranili.

Gostitelji so v prvem delu drugega polčasa prikazali boljšo igro od nasprotnikov, vendar tega niso znali izkoristiti. Tako so v 61. in 63. minuti napadli prek Raula Meirelesa in Helderja Postige, vendar se izid ni spremenil. Razmerje strelov je bilo 8:6 v korist Portugalske.

Ta si je v 65. minuti pripravila novo priložnost, ki jo je s strelom z roba kazenskega prostora zaključil Luis Nani, vendar je vratar Isaksson dobro posredoval.

Ronaldo z glavo v polno

Domači navijači so v 82. minuti vendarle dočakali gol svojih ljubljencev. Akcijo je začel Miguel Veloso, ki je z leve strani podal v kazenski prostor, tam pa je Cristiano Ronaldo z glavo zadel za 1:0.

Portugalski zvezdnik bi v 85. minuti lahko podvojil vodstvo svoje reprezentance, ko je visoko skočil ob predložku z leve strani, vendar mu je veselje preprečila vratnica.

Cristianu Ronaldu je pripadla tudi zadnja priložnost na tekmi in je v 89. minuti sprožil s približno dvajsetih metrov, vendar žoge ni zadel dobro in je zletela visoko prek vrat. Končni izid tekme je bil 1:0 za Portugalsko.

Ukrajina presenetila Francoze

Za presenečenje večera je poskrbela Ukrajina, ki je z 2:0 premagala Francijo. Obe reprezentanci sta tekmo končali z desetimi igralci, potem ko je bil pri gostih v 91. minuti izključen Laurent Koscielny, pri Ukrajini pa Aleksander Kucher tri minute kasneje. »Galski petelini« bodo na povratni tekmi morali nadoknaditi dva gola zaostanka, v nasprotnem primeru bodo prvič po letu 1994 ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu.

Grčija je premagala Romunijo s 3:1, Islandija in Hrvaška pa sta se razšli z neodločenim izidom 0:0, pa čeprav so naši južni sosedje kar 40 minut drugega polčasa igrali z igralcem več.

 

Prve tekme dodatnih kvalifikacij

Islandija - Hrvaška 0:0 (0:0)

Portugalska - Švedska 1:0 (0:0)

(Ronaldo 82.)

Ukrajina - Francija 2:0 (0:0)

(Zozulja 61., Jarmolenko 82./11-m)

Grčija - Romunija 3:1 (2:1)

(Mitroglou 14., 67., Salpingidis 21.; Stancu 19.)