Sanjski debi Kleinheislerja za zmago Madžarov v Oslu

Reprezentanca Madžarske je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016 v Oslu premagala Norveško z 1:0.

Objavljeno
12. november 2015 14.42
Posodobljeno
12. november 2015 19.15
FBL-EURO-2016-NOR-HUN-PLAY OFF
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Oslo - Nogometaši Madžarske so na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v Oslu premagali Norveško z 1:0.

Madžarski junak je bil 21-letni debitant Laszlo Kleinheisler, ki je v 26. minuti zadel z desne strani kazenskega prostora in poskrbel za edini gol na tekmi.

Madžari so po njegovi zaslugi slavili prvo zmago nad Norvežani po letu 1981, zdaj pa so v dobrem položaju, da si na povratni tekmi zagotovijo prvi nastop na evropskem prvenstvu po letu 1972.

Norvežani so na tekmi sicer pokazali več, imeli 58-odstotno posest žoge, sprožili več strelov (22:6) in si priborili več udarcev iz kota (16:0), vendar pa niso uspeli doseči gola.

Povratna tekma bo 15. novembra v Budimpešti.

PRVI POLČAS

Gostitelji so po prvem sodniškem žvižgu nemudoma prevzeli pobudo na igrišču in si v tretji minuti pripravili izjemno priložnost za vodstvo. Markus Henriksen je začel akcijo na levi strani in prodrl v kazenski prostor, nato podal v sredino do Pera Ciljana Skjelbreda, njegov poskus z enajstih metrov pa je mojstrsko ustavil vratar Gabor Kiraly.

Domači vratar Ørjan Nyland je moral prvič posredovati v deveti minuti, ko je z desne strani kazenskega prostora močno sprožil debitant Laszlo Kleinheisler, Nyland pa je svoje delo opravil odlično in z obrambo preprečil gol.

Norvežani so na nasledno priložnost čakali do dvajsete minute. Takrat so izpeljali protinapad, v katerem pa je Alexander Søderlund ravnal preveč sebično in kljub prostima soigralcema sam sprožil z razdalje, žoga pa je zletela mimo leve vratnice.

Tri minute kasneje je sledila slaba novica za Madžarsko. Izkušeni vezist Zoltan Gera je grobo ustavil Alexandra Tetteyja in si prislužil rumeni karton, zaradi katerega bo moral izpustiti povratno tekmo.

Madžarov to ni zmotilo in so v 26. minuti šokirali domače navijače. Kleinheisler je z desne strani kazenskega prostora udaril proti oddaljeni vratnici, čuvaj mreže Nyland pa je slabo posredoval in žoga je končala v mreži (v spodnjem videu).

V drugi polovici polčasa so več pokazali Norvežani in poskušali s številnimi streli (razmerje 11:5), hkrati so imeli na voljo tudi več udarcev iz kota (4:0), vendar pa tega niso znali izkoristiti.

Domačini bi se v sodniškem podaljšku lahko znašli v še večjih težavah, a je Akos Elek iz neposredne bližine meril prek vrat. Madžari so tako polčas dobili z 1:0.

DRUGI POLČAS

Selektorja sta v drugem polčasu na zelenico poslala nespremenjeni zasedbi. Prvo resno priložnost so imeli domačini, pri katerih je v 48. minuti poskusil Omar Elabdellaoui, vratar Kiraly pa je bil na pravem mestu.

Osem minut kasneje so Madžari izpeljali protinapad, v katerem je Balazs Dzsudzsak udaril z leve strani, domači čuvaj mreže Nyland pa je z dobrim posredovanjem preprečil drugi gol gostujoče reprezentance.

Norvežani tudi po uri igre niso dosegli gola, zato je selektor Per-Mathias Høgmo opravil prvo menjavo in namesto napadalca Søderlunda na igrišče poslal Marcusa Pedersena.

Gostitelji so v 71. minuti izpeljali navidez nenevarno akcijo in v kazenski prostor poslali predložek, madžarski čuvaj mreže Kiraly pa je nespretno posredoval in žogo poslal proti svojemu golu, na pomoč pa mu je priskočil Attila Fiola in žogo izbil z golove črte.

Norveški nogometaši so bili tudi v 88. minuti blizu golu, ko je rezervist Pal Andre Helland z glavo že premagal Kiralyja, a mu je veselje preprečila prečka.

Norvežani so vse do konca pritiskali na vrata Madžarske, vendar se rezultat ni spremenil. »Vikinge« tako na povratni tekmi čaka še veliko dela.

Dodatne kvalifikacije za EP 2016 (prve tekme)

Norveška - Madžarska 0:1 (0:1)

(Kleinheisler 26.)

Norveška: Nyland, Høgli, Forren, Hovland, Elabdellaoui, Johansen, Tettey, Berget (74./Elyounoussi), Skjelbred (88./Helland), Søderlund (61./Pedersen), Henriksen.

Madžarska: Kiraly, Fiola, Guzmics, Lang, Kadar, Gera, Elek, Kleinheisler (72./Nagy), Dzsudzsak (76./Lovrencsics), Nemeth, Szalai (92./Priskin).

---------------------------------------------

Petek

Bosna in Hercegovina - Irska (20.45)

Sobota

Ukrajina - Slovenija (18)

Švedska - Danska (20.45)