Doma kot v reprezentančni bitki, v velike se bodo zaganjali mali

Velikonončno 28. kolo v 1. SNL se začenja danes, v Ljudskem vrtu brez gledalcev. Vodilni dvojec na delu jutri.
Fotografija: Na zadnji prvenstveni tekmi Mariborčanov proti Kopru so navijači na tribuni Ljudskega vrta uživali v mojstrovinah Josipa Iličića in drugih, zdaj bodo o njih lahko le poslušli. FOTO: Marko Vanovšek/mp Produkcija
Odpri galerijo
Na zadnji prvenstveni tekmi Mariborčanov proti Kopru so navijači na tribuni Ljudskega vrta uživali v mojstrovinah Josipa Iličića in drugih, zdaj bodo o njih lahko le poslušli. FOTO: Marko Vanovšek/mp Produkcija

Reprezentančnega veseljačenja je konec. Vrnite v prvoligaško realnost ponuja glavno vprašanje: kdo bo bolj zadovoljen po velikonočnem koncu tedna? V ospredju 28. kola 1. SNL so tekmeci, ki se borijo za obstanek in bodo rešilne točke iskali proti moštvom z vrha. Prve današnje tekme bodo v Rogaški Slatini, praznem Ljudskem vrtu in v Domžalah, sobotni termin pa pripada vodilnima, Olimpiji v Stožicah in Celju na štadionu Z'dežele.

Rogaška Slatina: Rogaška – Bravo (sodnik David Šmajc): Slatinčani so v novem in morda zahtevnejšem položaju: drugi del sezone so začeli kot lovci, zdaj so plen. Trener Oskar Drobne bi rad zadržal formo in »šampionsko« zbiranje točk, a bo moral obuditi Patrika Mijića, ključnega režiserja za pobeg z dna lestvice. Štiri tekme je že brez gola. Točka bi bila dovolj proti Šiškakrjem, ki jih najbolj zanima in vznemirja dihanje za ovratnik vijoličnim. Evropsko tretje mesto je še na dosegu rok.

Maribor: Maribor – Kalcer Radomlje (Mihael Antić): Pritožba Mariborčanov je bila neuspešna, namesto da bi bila kazen štirih tekem brez gledalcev že na tri četrt oddelana, jih zdaj šele čaka prva tekma brez navijačev. Kdo ve, morda bi tudi bili vijolični še v pokalu Pivovarna Union, če bi pokalni dvoboj z Radomljani igrali brez gledalcev? Škoda, navijači bodo prikrajšani za užitke, ki jih uprizarjajo Josip Iličić, El Arbi Soudani, Maks Barišić ... A vijolični točke nujno rabijo. Rezervnega načrta za preboj Evropo skozi ligo ni.

Domžale: Domžale – Mura (Rade Obrenović): Obojim tri točke pomenijo olajšanje in manj skrbi za obstanek. Bliže so jim Domžalčani, a ne zaradi boljšega stanja duha ali boljše forme, temveč zato, ker so Sobočani kljub vsemu drugačnim in nerealnim željam še vedno v obdobju »nastajanja« moštva za naslednjo sezono.

prva SNL 28.kolo
prva SNL 28.kolo

Ljubljana: Olimpija – Koper (Alen Borošak): Naposled, prvaki bodo igrali na »tepihu«. Pa da vidimo? So v čudnem položaju, Celjani so predaleč, Mariborčani so jim bliže, a kaj naj bi bila rdeča nit zadnjih dveh mesecev za trenerja Zorana Zeljkovića? Igralska in igralna selekcija za naslednjo sezono! Opraviti jo mora s športnim direktorjem Goranom Boromiso, ki ima manjšo težavo. V Sloveniji ne vidi fantov z dodano vrednostjo. Tudi koprska selektorja, očeta Anteja Guberca in sina Ivico Guberca, je ponesla želja za čimprejšnji naskok na slovenski vrh in v Evropo. Koliko? Če bi spomladi redno igrali trije mladi slovenski fantje ali bi jim zaupala tako kot trenerju Aleksandru Radosavljeviću, bi že imela vsaj enega ali dva prvokategornika za novo sezono. Ni vsak »Afričan« Lamin Colley ali Kaheem Paris ali vsak Hrvat Luka Modrić. Obojih, ki stanejo in ne prinašajo zmag, ne pripeljejo več navijačev in ne izboljšujejo podobe kluba, je preveč. To je najbolj enostavna računica.

Celje: Celje – Aluminij (Denis Šabanagić): Septembrski nokavt na domačem ringu Celjani še pomnijo. Če ga ne, potem bodo na kolenih še drugič. Ne glede na popolno vlogo avtsajderjev iz Kidričevega. Zanimivo, ko je trenerski ceh (ZNTS) pod taktirko Bojana Prašnikarja nagradil trenerja Aluminija Roberta Pevnika (za trenerja leta), je šla krivulja izidov le dol. »Trenerjev leta« je bilo še nekaj, več resnosti ne bi škodilo! Pozabili so na Alberta Riero, ki je vzel dve lovoriki, in šampionsko »opremil« Celjane. Ker je tujec in ker ni član ZNTS, najbrž?

Preberite še:

Komentarji: