V polfinalu še gostiteljice in Angležinje

Avstralija se je uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva, potem ko je po enajstmetrovkah premagala Francijo, Anglija za preboj med kvartet ugnala Kolumbijo.
Fotografija: Slavje nogometašic Avstralije po napredovanju v polfinale. FOTO: William West/AFP
Odpri galerijo
Slavje nogometašic Avstralije po napredovanju v polfinale. FOTO: William West/AFP

Po Špankah in Švedinjah so se v polfinale letošnjega svetovnega prvenstva v Avstraliji in na Novi Zelandiji uvrstile tudi nogometašice iz Avstralije, ki so na četrtfinalni tekmi v Brisbanu po izvajanju 11-metrovk premagale Francozinje s 7:6. V rednem delu in 30 minutnem podaljšku ni bilo golov.

Pred 49.461 gledalcev na stadionu Suncorp v Brisbanu je odločitev o zmagovalkah padla šele v deseti seriji »nogometne loterije«. Za Avstralke so zadele Caitlin Foord, Samantha Kerr, Mary Fowler, Katrina-Lee Gorry, Tameka Yallop, Ellie Carpenter in Cortnee Vine, za Francozinje pa Kadidiatou Diani, Wendie Renard, Eugenie Le Sommer, Grace Geyoro, Sakina Karchaoui in Maelle Lakrar.

Avstralke so se po zmagi nad Francozinjami prvič v zgodovini svetovnih prvenstev uvrstile v polfinale. Na zaključnih turnirjih na Kitajskem 2007, v Nemčiji 2011 in Kanadi 2015 so se poslovile po četrtfinalnih obračunih.

Napaki vratark

Angleška reprezentanca pa je še zadnja polfinalistka SP, v zadnjem četrtfinalnem obračunu je v Sydneyju z 2:1 ugnala Kolumbijo. Dvoboj je v Sydneyju spremljalo 75.784 gledalcev.

Angležinje so zmago zapečatile po rednem delu. Varovanke Sarine Wiegman so odločilni zadetek dosegle v 63. minuti, ko je bila natančna Alessia Russo.

Alessia Russo (v belem dresu) je Angliji prinesla četrtfinalno zmago. FOTO: Jaimi Joy/Reuters
Alessia Russo (v belem dresu) je Angliji prinesla četrtfinalno zmago. FOTO: Jaimi Joy/Reuters

Prvi polčas sta zaznamovali predvsem napaki obeh vratark. Prvo si je privoščila Angležinja Mary Earps, ki je v 44. minuti slabo posredovala po strelu oziroma podaji s strani Leicy Santos. Še pred polčasom pa so napako Cataline Perez izrabile Angležinje, natančneje Lauren Hemp, ki je odbito žogo pospravila v mrežo.

Evropske prvakinje z domačega prvenstva pred dvema letoma so se še tretjič zapovrstjo uvrstile v polfinale SP. Pred osmimi leti so v Kanadi zasedle končno tretje mesto, pred štirimi v Franciji pa so bile četrte.

Španke so na petkovi prvi četrtfinalni tekmi letošnjega mundiala v Wellingtonu po podaljšku premagale Nizozemke z 2:1, medtem ko so bile Švedinje v Aucklandu boljše od Japonk z 2:1.

Prvi polfinalni obračun med Španijo in Švedsko bo 15. avgusta v Aucklandu, drugi med Avstralijo in Anglijo pa dan kasneje v Sydneyju.

Tekmo za tretje mesto bo 19. avgusta gostil Brisbane, finalno pa 20. avgusta Sydney.
 

Komentarji: