Domžalčani v Freiburg brez bele zastave     

Drevi (21.05) velik evropski izziv za pokalne prvake iz Domžal. Trener Rožman: »Navijačem ne bo dolgčas!«

Objavljeno
26. julij 2017 23.19
Šport
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana - Kaj bodo opravile Domžale na drevišnjem (21.05) gostovanju v Freiburgu? Prvi del spopada slovenskega pokalnega prvaka in 7. kluba slovite nemške lige bi bil lahko paša za oči domžalskih navijačev in drugih privržencev 1. SNL. Domžalčani bodo igrali proti izrazitemu favoritu stavnic, tradiciji in 17.000 navijačem. 

Predzadnje sito za nastop v evropski ligi 2017/18 ni prvi tovrstni izziv za Domžale – rumeno-modri so med potovanjem v Nemčijo obujali tudi spomine na lanski dvoboj 3. kola kvalifikacij s še slavnejšim West Hamom, ki so ga z zmago z 2:1 šokirali na prvi tekmi v Stožicah. Freiburg ne sodi ob bok angleškega kluba, na svojem štadionu Schwarzwald pa je nemara še boljši od Londončanov. Na skrajnem jugozahodu Nemčije se tradicionalno soočajo z velikimi težavami tudi Bayern, Borussia Dortmund in drugi klasični favoriti bundeslige. Pred Domžalčani je torej ob letu osorej še večji izziv, kako se prvič v zgodovini kluba približati nastopu v evropski ligi.

»Primerjalni kazalci kažejo na izenačenost dvoboja, Freiburg je močnejši le v hitrosti sprejema in podajanja žoge. Moštvo vrsto let vodi isti trener, zato goji prepoznavno igro, značilna je tudi njegova taktična postavitev. Pričakujem hitro igro, v kateri ne bo nikomur dolgčas. Naj se sliši, kakor hočete, toda mi želimo zmagati tudi v Nemčiji. Ne vem, kaj nam bo to prineslo, vem le, s kakšno igro načrtujemo pot do zmage,« ohranja samozavestni pristop domžalski trener Simon Rožman, ki je to filozofijo razmišljanja prenesel tudi na svoje nogometaše.

Vsi v klubu vedo, kdo je izraziti favorit dvoboja, tudi stavnice so podale mnenje – povprečni kvoti na drevišnji zmagi znašata približno 1,22 proti 10, kvoti za napredovanje v zadnje kolo kvalifikacij pa 1,1 proti 6, obe seveda v korist nemškega kluba s 113-letno tradicijo. Domžalčani zato v nobenem trenutku ne bodo pozabili na svoje izhodišče, torej hitro igro in popolno izpolnjevanje taktičnih zamisli. Le na ta način bi lahko prišli do aktivnega rezultata, ki bi jim pred povratno tekmo v Stožicah (četrtek, 21.05) pomagal ustrezno napolniti največji slovenski štadion. Lansko tekmo z West Hamom si je denimo v Ljubljani ogledalo dobrih 8000 domžalskih navijačev.

Izbranci Simona Rožmana se nahajajo v optimalni formi, kar je gotovo spodbudno. Rožman namreč stavi prav na idealen čas ob koncu julija, ko so njegovi aduti ujeli vrhunec telesne pripravljenosti, nemški – nasprotno – se potijo sredi bazičnih priprav in bi jim lahko ponagajal tudi sindrom domnevno »težkih nog«. Nemški trener Christian Streich, nekdanji zvezni nogometaš, ki je vse življenje preživel v klubu, glavni trener pa je od leta 2011, je resda zatrdil drugače: »Fantje komaj čakajo na prvo pravo tekmo v tej sezoni. Vrhunec forme resda načrtujemo za 1. kolo bundeslige, toda Domžale obravnavamo zelo resno. Fantje, ki bodo začeli tekmo, bodo maksimalno telesno pripravljeni za igro.« Streich bo pogrešal prva aduta minule sezone: krilni napadalec Maximilian Philipp je namreč za 20 milijonov evrov odšel v Dortmund, vezist Vincenzo Grifo (7 mio €) pa v Mönchengladbach. Domžalska priložnost za presenečenje morda leži v podatku, da sta najboljša štoperja Freiburga poškodovana – najdražji igralec kluba, 21-letni turški reprezentant Caglar Söyüncü (7 milijonov €) in nekdanji član mlajših nemških selekcij Manuel Gulde. Simon Rožman nima večjih tovrstnih težav, izjemo predstavlja levi krilni adut, enkratni slovenski reprezentant Jure Matjašič, ki ima delno načeto stegensko mišico. Alternativo zanj bi lahko predstavljala izkušeni Senijad Ibričić in mladi Petar Franjić, v nedeljo dvakratni strelec proti Celjanom.

Morebitna enajsterica Domžal: Milić; Balkovec, Blažič, Dobrovoljc, Širok; Husmani; Matjašič, Vetrih, Repas, Bizjak; Firer. Tekmo s Freiburgom bo vodil ukrajinski sodnik Anatolij Žabčenko.