Domžale na vrhu 1. SNL: pragmatične in učinkovite

Za Maribor je logično nadaljevanje pomladno pobiranje sadov in sprehod do 12. naslova prvaka.

Objavljeno
08. december 2014 21.58
regent/nogomet
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Da bodo Domžale na vrhu jeseni vendarle zanimive in privlačne 1. SNL, si je pred sezono drznil razmišljati izključno trener Luka Elsner. Nekdanji nogometaš šampionskih Domžal iz najbolj znane nogometne družine v Sloveniji si lahko lasti največ zaslug za razbitje vijoličaste monotonije in razširitev seznama kandidatov za »zmagovalni oder«. S svojo filozofijo in sistemsko natančnostjo, ki jo je podedoval od starega očeta in nestorja slovenskih trenerjev Branka Elsnerja, je bil spiritus movens Domžal.

Domžale niso bile atraktivne, so pa bile učinkovite v tem, kako doseči cilj. Rdečo nit uspehov so enakomerno dopolnjevali taktična disciplina, vrhunska telesna pripravljenost, pragmatičnost in moštveni duh. Za enako uspešno pomlad pa bo jesenska podoba premalo. Da bi Domžale postale resen izzivalec Mariboru in se ubranile pred napadi Celja, jim manjka izstopajoči posameznik ali dva. Takšna, ki bi bila vidnejša od trenerja! In še; samo odlično uglašeni in vodeni kolektiv z izrazito »šablono«, vidno v obliki »teci, streljaj in udari«, bo na dolgi rok težko vzgojil igralca za zahtevnejšo ligo in zajetnejšo odškodnino. Kar je za klub osnovno poslanstvo!

Maribor je v finišu ušel iz zagate zavoljo spodrsljajev Domžal in Olimpije. Mariborčani izpostavljajo svojo »majhnost« v ligi prvakov, a kaj drugega, kot še večji reveži so v SNL Radomlje, Krka, Rudar? Maribor je proti Domžalam in Celju izgubil vse štiri tekme (0:2, 0:1, 1:3, 1:2), z Olimpijo je iztržil samo točko (3:3). Izkupiček v četveroboju je bil daleč najslabši in zaostanek je celo odličen. Kaj ga loči od izzivalcev? Ima opravičilo za spodrsljaje in nestanovitno ligaško formo: poletje je podredil uvrstitvi v LP, jesen pa tekmam v njej in pomlajevanju. Logično nadaljevanje je pomladno pobiranje sadov in sprehod do 12. naslova državnega prvaka.

Celje je hit sezone. Po treh sezonah so Benjamin Verbič, Blaž Vrhovec, Matic Kotnik, Matic Žitko, Gregor Bajde, Danijel Miških in drugi iz vajencev postali mojstri. Njihov razvoj se še ni ustavil. Še največ sreče so imeli celjski ustvarjalci pri zaupanju v mladega trenerja Simona Rožmana, ki je vendarle z zvrhano mero spretnosti in občutka nadgradil delo predhodnika Miloša Rusa, in izbiri tujih okrepitev. Če bo Celje ohranilo jedro moštva, bi lahko bilo edini resni izzivalec vijoličastih.

Olimpija je zadnja kandidatka za vrh. Tričetrt prvenstva je kazala znake prebujanja, na koncu je plačala davek za prikrite pomanjkljivosti. Redne plače so premalo, kar je razkril spor z najboljšim igralcem Nikom Omladičem. Za novega in starega predsednika kluba Izeta Rastoderja je vzpostavitev kluba z organizacijsko odličnostjo nujnost, sicer ga bodo z leve in desne vedno prehitevali danes Domžale, Celje, jutri Koper, Rudar ...

In drugi? 10. Radomlje so član 1. SNL, 9. Krka meša štrene, 8. Gorica se bori za preživetje, 7. Luka Koper z neustreznim strokovnim štabom vzgaja izzivalce Maribora, 6. Rudar je v prehodnem obdobju, 5. Zavrč ni verodostojen.