Domžale ustavil Slovenec Bojan Jokić

Po Bizjakovem golu v 50. minuti so bile Domžale na pragu napredovanja, nato je sanje razblinil Bojan Jokić
Fotografija: Agim Ibraimi (levo) je bil osmoljenec dvoboja, Bojan Jokić pa veliki junak v ruskem moštvu, ki se je na prvem evropskem gostovanju srečno izvlekel iz poraza. 
Odpri galerijo
Agim Ibraimi (levo) je bil osmoljenec dvoboja, Bojan Jokić pa veliki junak v ruskem moštvu, ki se je na prvem evropskem gostovanju srečno izvlekel iz poraza. 

Domžale – Ne mala, marveč velika tragedija. Domžale so bile na pragu napredovanja v 3. kolo kvalifikacij EL, potem ko so od 50. minute imele prednost z 1:0 po golu Lovra Bizjaka, na koncu pa končale evropsko pot. Da bo še bolj bolelo, končal jo je kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić v 87. minuti. S prvim neposrednim strelom proti vratom Dejana Milića je ruska Ufa izenačila in zaradi gola v gosteh napredovala.

"Izzvali bomo ruski stroj," je domžalski trener Simon Rožman slikovito napovedal boj za 3. kolo, za nov paket nagradnih evrov, 280.000, kolikor bi jih navrglo napredovanje. Tako zahtevnega tekmeca je upodabljal novinec na mednarodnem prizorišču, ki pa v primerjavi z Domžalčani premore nekaj milijonov evrov več, da lahko sestavi moštvo tudi za kaj več, kot je 2. kolo kvalifikacij.
Ufa je prve četrt ure odigrala finančni moči primerno. Napadla je Domžalčane, ni pa bila tako prebojna, da bi že v uvodnem delu tekme razrešila vse neznanke o zmagovalcu. Gol v domžalski mreži bi namreč pomenil, da bi gostitelji za napredovanje morali zabiti vsaj dva. In zmagati.

Gostje so se po prvem valu napadov umirili, Domžalčani pa so na spremembo ritma odgovorili s prevzem nadzora igre. Tonči Mujan je v 21. minuti sprožil prvi nevarni strel, ki je naznanil zares vznemirljivo obdobje od 30. do 40. minute. V tem času so bili Domžalčani podjetnejši na igrišču, gostje pa nevarnejši pred vrati. Ivan Obljakov se je v 32. minuti po dvojni podaji z nigerijskim napadalcem Sylvestrom Igbounijem za hip znašel iz oči v oči z Dejanom Milićem, a k sreči slabo streljal. Mimo vrat. Minuto pozneje sta pred Milićevimi vrati ostro podajo za las zamudila dva gosta, drugi je bil naš Bojan Jokić. Obljakov je s neposrečenim volejem iz ugodnega položaja zaključil gostujoči niz priložnosti, domžalsko napadalno moč pa je razkril branilec Matija Širok. S 25 m je sprožil projektil z levo nogo, ki ga je gostujoči vratar Aleksandr Belenov odbil v kot.
 

Namesto 2:0 zgolj 1:1


Domžalčani so v prvih 45 minutah izpolnili prvi del naloge, gola niso dobili in s tem v večjo skušnjavo potisnili goste, ki so bili na papirju vendarle favoriti. V drugem polčasu so morali prevzeti več tveganja, s čimer pa so odprli pot do svojih vrat. Gostitelji so v velikem slogu odgovorili na izziv. Prvi napadalni pozicijski prehod pred gostujoča vrata je prinesel gol. Akcijo je na levi strani v slogu virtuozov s preigravanjem in zavrnjeno podajo začel Mujan, Širok jo je srečno nadaljeval in začinil z asistenco, da bi Lovro Bizjak v slogu najboljših strelcev s sedmih metrov zabil v mrežo za 1:0.

Rumeni so bili že na tri četrt poti do jackpota v podobi tekmeca v 3. kolu kvalifikacij, luksemburškega kluba Niedercorn, ki je presenetljivo izločil v petdesetih letih minulega stoletja slavni Honved. Samo še ubraniti se je bilo treba, toda to je bilo lažje reči, kot storiti. A tudi to nalogo so Domžalčani brez težav izpolnjevali, dokler ... Po tragediji je zadišalo v 83. minuti, ko je Agim Ibraimi sam pred gostujočim vratarjem z desno nogo zapravil najlepšo priložnost na tekmi po odlični Bizjakovi podaji. Namesto 2:0, je v 87. minuti sledil hud udarec. Jokiću so Domžalčani pustili ravno toliko prostora, da je lahko z 18 m na sredini sprožil močan strel, ki je neubranljivo končal v levem spodnjem kotu Milićevih vrat.

Komentarji: