Domžale v vzponu, a favorit je Maribor

1. SNL: Andraž Kirm, povratnik v Domžale in igralec z največ nastopi za Slovenijo, pred dvobojem z Mariborom.

Objavljeno
26. oktober 2017 00.24
SLOVENIJA LJUBLJANA 05.09.2012 ANDRAZ KIRM FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Po lanski ponesrečeni vrnitvi v slovensko nogometno ligo v dresu Olimpije je nekdanji reprezentant Andraž Kirm spet doma v Domžalah. V Novi Gorici je sicer 33-letni Ljubljančan igral prvih 74 minut v tej sezoni in potrdil, da je dodana vrednost za domžalsko moštvo, ki se počasi prebija tja, kamor sodi: proti vrhu.

Bo sobotni derbi z Mariborom usmeril domet Domžal v tej sezoni, potem ko je jesenski del minil v nabiranju zaostanka za vodilnim dvojcem?

Videli so nas bliže Olimpiji in Mariboru ter tudi v troboju za prvaka, toda nabrali smo si preveč točk zaostanka. Smo v nekoliko neprijetnem položaju, ko ne smemo razmišljati o tem, kako bomo ujeli Maribor ali Olimpijo, marveč o tem, da si ne smemo privoščiti spodrsljaja. Seveda pa je naša »pozicija« v ligi povsem jasna, da smo v vrhu.

Vijolični prihajajo v morda za vas najbolj idealnem trenutku. Z dvema zmagama v nizu in z zanesljivo v derbiju v Novi Gorici ste nakazali, da ste v formi.

Maribor je favorit. Ima ritem in uveljavlja svojo sila neugodno igro. Naša forma je v vzponu in je načrtovana, kar morda ne bo zadostovalo, ampak pomembno je, da Mariboru vsilimo naš slog igre z ostrim ritmom, agresivnostjo z veliko tekanja in napadanjem od prve minute. Po zadnjem sodnikovem žvižgu bomo videli, kako se nam bo izšla računica.

So Domžale boljše kot takrat, ko ste odšli v tujino?

Predvsem so v boljši formi, kot sem jaz. Kar je razumljivo. Štiri mesece sem bil zunaj tekmovalnega ritma in potrebujem še nekaj tekem, da ujamem tekmovalni avtomatizem. Drugih težav razen pomanjkanja tekem nimam. Vrnil pa sem se v zelo, zelo dobre Domžale, v katerih odlično deluje sistem in prevladuje zelo kakovostno delo. Utečen ustroj zlahka uveljavlja nove igralce. Pomembno je, da igralcu zmanjšuje čas prilagoditve in v tem je uspešen.

So bile Domžale vaš izhod v sili?

Ne, res pa je, da sem do zadnjega čakal na boljšo oziroma prepričljivejšo ponudbo iz tujine. Ni je bilo in tako smo se v klubu dogovorili za sodelovanje do konca sezone.

Mar to pomeni, da se že bližate koncu igralske kariere?

Nikakor, na noben način še ne razmišljam o upokojitvi in pred menoj je, vsaj upam, še nekaj lepih sezon.

Kaj vam pomeni ali sporoča podatek, da ste nogometaš z največ nastopi za reprezentanco, ki igra v SNL?

Motivacijo. Upam, da tudi za mlajše fante, ki v meni lahko vidijo priložnost, da se je do reprezentančnega dresa mogoče prebiti tudi preko kluba v SNL. Ko sem se uveljavljal v reprezentanci, sem bil kar dolgo praktično edini igralec iz slovenske lige. Sporočilo na splošno ni preveč obetavno. Veliko pove o tem, kako se spoštuje in ceni nekdanje reprezentante. Pomeni, da si v Sloveniji nihče od reprezentantov ne želi končati kariere, ker ne čuti, da je želen. To je čisto podcenjevanje, povedal bom še bolj kruto, primanjkuje osnovne splošne kulture. Te ni mogoče obnoviti, vrniti ali vsiliti, kakorkoli že, čez noč.

Bi Olimpijino izkušnjo najraje pozabili?

Pozabil ne, raje bi videl, da bi se hitreje končala. Namig, da ne bom več v ospredju, sem dobil že takrat, ko se je z Olimpijo razšel športni direktor Nenad Protega. Po tem sem pričakoval, da se bo tudi z menoj. Ni se, a sem bil odrezan od prvega moštva. Potem pa ... Vedno se kaj naučiš.