Dopinški laboratorij med SP 2014 bo v Lozani

Potem ko WADA ni podelila akreditacije laboratoriju v Riu de Janeiru, se bo FIFA znašla drugače: vzorce bo vozila v Evropo.

Objavljeno
13. november 2013 13.27
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Johannesburg - Svetovna protidopinška agencija (WADA) in Mednarodna nogometna zveza (FIFA) sta po zapletu z dopinškim laboratorijem v Riu de Janeiru dosegli dogovor za analiziranje dopinških vzorcem med med svetovnim prvenstvom 2014 v Braziliji. FIFA bo uporabljala laboratorij v švicarski Lozani, kamor bodo vzorce najverjetneje dostavljali z letalom.

WADA je namreč avgusta preklicala akreditacijo laboratoriju v Riu in sporočila, da je do časa prvenstva še ne bo dobil nazaj. Zato so se vodilni možje obeh organizacij dogovorili, da bodo v času mundiala za analizo odvzetih vzorcev krvi in urina uporabljali laboratorij v Lozani (LAD), ki je bil tudi pooblaščeni laboratorij med letošnjim pokalom konfederacij.

FIFA mora zdaj še natančno doreči način transporta vzorcev, kajti vzorce morajo pregledati v 36 urah od odvzema, da so testi veljavni. To seveda pomeni, da bodo vzorce prevažali z letali. Koliko bodo novi logistični izzivi podražili izvedbo prihodnjega SP, še ni jasno.