Dunga je uničil lepo igro in dobil še drugo priložnost

Petdesetletni Carlos Dunga je še drugič v vlogi selektorja Brazilije. Najprej se je opravičil novinarjem.

Objavljeno
26. julij 2014 23.17
Posodobljeno
27. julij 2014 15.00
G. N., šport
G. N., šport
Carlos Dunga je dobil drugo priložnost na čelu brazilske nogometne reprezentance. Razočaranje med navijači po neuspehu na domačem SP se še ni dobro poleglo, ko je že odločitev o nasledniku Luiza Felipeja Scolarija spet povzročila precej polemik. Nekdanji kapetan svetovnih prvakov iz leta 1994 v ZDA je Brazilijo vodil v letih od 2006 do 2010. Na SP v Južni Afriki je Brazilijo popeljal le do četrtfinala.

Kritiki so ogorčeni, navijači tudi niso z veliko odobravanja sprejeli vesti o vrnitvi Dunge na selektorski stolček. Kako je mogoče, da je selektor nekdo, ki je uničil sloves »joga bonito« (igraj lepo)? Tako so se spraševali največji nasprotniki novega starega selektorja, ki še niso pozabili poloma v Južni Afriki in četrtfinalnega poraza proti Nizozemski z 1:2. Po eni od anket 52,8 odstotka Brazilcev ne pozdravlja njegove vrnitve.

Dunga ima očitno dobrega strica v predsedniku Nogometne zveze Brazilije (CBF) Joseju Marii Marinu. Nekoč odlični zadnji zvezni igralec je namreč tudi drugič dobil selektorsko službo, ne da bi imel za seboj kakšno vsaj razmeroma uspešno trenersko zgodbo. Zadnja je trajala deset mesecev na klopi Internazionaleja in se je razpletla z odstavitvijo lanskega oktobra. A zdaj ima vsaj selektorsko in nekajmesečno klubsko izkušnjo, v prvem mandatu ni imel nobene.

Splošno prepričanje med najvidnejšimi brazilskimi komentatorji in tudi strokovnjaki je, da je imel predsednik Marin boljše rešitve. Kandidat z največ podpore je bil, na primer, Adenor Leonardo Bacchi, Corinthiansov trener, bolj poznan pod vzdevkom Tite. V domovini je imel v zadnjem obdobju največ uspehov.

Težave Brazilije pri reševanju ugleda in ustvarjanju spet najmočnejše reprezentance na svetu so povezane z razumevanjem temeljnega vprašanja: ali so že ugotovili, kje so vzroki za strm padec in kakšno Brazilijo si sploh želijo. Ugledni – in z največjo težo – brazilski komentatorji zatrjujejo, da mora Brazilija spremeniti način igre. Da prevladuje prepričanje, da je nogomet še vedno tak kot leta 1998. Prav tako je večina za različico, po kateri bi morala Brazilija ohraniti del svojega slovesa spektakularnega moštva, ki mora ponujati šov, a je vendarle najpomembnejši uspeh.

Kako se bo prenove lotil Dunga, bo znano že na začetku avgusta, ko bo predstavil kandidate za prijateljski tekmi s Kolumbijo in Ekvadorjem 5. in 9. septembra v Miamiju. Že prej je 50-letni selektor povedal, da se je naučil najpomembnejše lekcije iz prvega mandata, da se novinarjem ne splača zameriti. Tedaj jih je pošteno vznemirjal in jezil z vztrajnim neupoštevanjem, zaradi česar je ob prvem in najhujšem spodrsljaju postal državni sovražnik št. 1.

»Dobro me poznate. Nisem človek, ki bi hitro menjal načela. Držim se svojih etičnih in delovnih meril. Toda hkrati vem, da se moram spremeniti v sodelovanju z vami in predvsem tako, da se bom držal obveznosti, zapisanih v pogodbi. Prvič sem se preveč osredotočil na zadeve na igrišču ... Moja napaka,« se je Dunga pred novinarji posul s pepelom, pragmatično upajoč, da bo imel mir dalj časa, kot bi mu po nepisanih pravilih pripadal.

V primerjavi s Scolarijem je Dunga tip strokovnjaka, ki v ospredje izrazito postavlja moštvo pred posameznikom. To je dal vedeti že pred štirimi leti, ko mu je tudi Pele svetoval, da bi v Južno Afriko odpeljal tedaj komaj 18-letnega Neymarja. »Ne glede na evolucijo nogometa se nekatere stvari ne menjajo. Temelj vsake igre je močna in disciplinirana obramba. Nemčija je bila vedno organizirana,« je že namignil Dunga, kje se bo začela prenova po njegovih merilih. Hkrati je že dobil sporočilo javnosti, da s tako nadarjenimi asi, kot so Neymar, Oscar in Coutinho, vrnitev v najožji svetovni vrh ne bo tako težka.

Če je širša podoba Brazilije neznana, so že znani njegovi najtesnejši sodelavci. V 13-članskem štabu bodo najpomembnejši njegovi nekdanji soigralci, svetovni prvaki, z vratarjem Claudiem Taffarelom in zveznim igralcem Maurom Silvo na čelu. Le pomočnik za pripravo taktičnih različic je neznanec Andre Lopez, ki je bil njegov sodelavec pri Internazionaleju.

»Izbrali smo večino nogometašev iz šampionskega rodu, da bi moštvo imelo ustrezen DNK,« je izbor strokovnega štaba pojasnil Gilmar Rinaldi, tehnični direktor reprezentanc pri CBF.