EP do 17 let: Finalistoma ne manjka optimizma, na tekmi tudi Platini

Nogometaši Nizozemske in Nemčije se bodo jutri pomerili v finalu evropskega prvenstva do 17 let.

Objavljeno
15. maj 2012 15.43
Posodobljeno
15. maj 2012 16.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Na evropskem nogometnem prvenstvu do 17 let, ki ga gosti Slovenija, bo jutri na sporedu še sklepno dejanje turnirja.

V velikem finalu se bosta pomerili reprezentanci Nizozemske in Nemčije, ki sta se za naslov najboljšega na stari celini spopadli že na lanskem EP v Srbiji - takrat so bili s 5:2 uspešnejši prvi. Kapetan Nizozemske, Nathan Ake, pričakuje težko tekmo. »Veseli smo, da smo spet v finalu. Nemčija je zelo dobra ekipa, ampak najpomembnejše bo to, da igramo našo igro in z njo skušamo zmagati. Smo optimisti, ampak se zavedamo, da bo težko, saj ima Nemčija kar nekaj dobrih igralcev. Toda po drugi strani jih imamo tudi mi,« je zaključil Ake. Njegov trener Albert Stuivenberg je poudaril, da lanski dvoboj obeh reprezentanc nima nikakršnega pomena. »Tista tekma nima nobenega vpliva na sredin obračun. Ekipi sta skoraj povsem drugi. Veseli pa nas, da smo prišli do priložnosti, da ubranimo naslov. Igramo proti zelo dobri ekipi, toda na tekmo se pripravljamo tako kot na vsako drugo. Zmagovalca tekme je nemogoče napovedati, ampak komaj čakamo, da se začne,« je dodal selektor aktualnih evropskih prvakov.

Njihovi nasprotniki v finalu bodo nogometaši Nemčije, ki so v dosedanjem delu zabili šest golov in svojo mrežo vsakič ohranili nedotaknjeno. Trener reprezentance Stega Böger upa, da se bodo njegovi varovanci v finalu tudi zabavali. »Doslej smo igrali dobro. Zdaj pa nas čaka zelo pomemben obračun, ki ga komaj čakamo. Od svojih igralcev pričakujem strast, odločnost, željo, pa tudi zabavo. V tej starostni kategoriji je zelo pomembno tudi to, da se fantje na igrišču zabavajo, da uživajo,« je poudaril Böger.

Nizozemska je doslej na prvenstvu premagala Slovenijo (3:1), z Belgijo in Poljsko grala neodločeno 0:0, v polfinalu pa odpravila Gruzijo (2:0). Na drugi strani so Nemči vknjižili dve tesni zmagi nad Gruzijo in Islandijo (obe 1:0), Francoze premagali s 3:0 in v polfinalu izločili Poljake (1:0).

V Ljubljani tudi Platini

Finalno tekmo, ki jo bodo ob 18. uri gostile Stožice, si bo ogledal tudi predsednik krovne evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini. Kot so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije, si bo Platini pred tem na Kongresnem trgu ogledal še prireditev Nogomet za vse.

Gre za dogodek, ki združuje različne skupine, ki jim je skupno igranje nogometa, potekal pa bo od 12. ure dalje. Platini naj bi v Slovenijo pripotoval v zgodnjih popoldanskih urah, prireditve pa naj bi se udeležil med med tretjo in četrto uro (15.15 - 15.45)