Mariborčani proti favoriziranim Angležom do velike točke

Nogometaši Maribora so v tretjem kolu evropske lige gostili Tottenham in se razšli z nedoločenim izidom (1:1).

Objavljeno
25. oktober 2012 15.17
Posodobljeno
25. oktober 2012 18.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Aktualni državni prvaki, nogometaši Maribora, nadaljujejo z dobrimi predstavami v evropski ligi, tokrat so v tretjem kolu proti favorizirani ekipi Tottenhama osvojili točko (1:1).

Londončani, ki so v Maribor pripotovali brez Garetha Balea, Emanuela Adebayorja in Mousse Dembeleja, so v prvem polčasu prikazali manj od pričakovanj, kar je v 42. minuti po prodoru Dejana Mezge kaznoval Robert Berić. Gostje so v nadaljevanju vendarle premagali Jasmina Handanovića in si zagotovili točko, za kar je v 59. minuti poskrbel Gylfi Sigurdsson.

Tudi druga tekma skupine J, na kateri sta se pomerila Panathinaikos in Lazio, se je končala z rezultatom 1:1, tako da stanje na lestvici ostaja nespremenjeno. Italijanski predstavnik je prvi (5), Mariborčani drugi (4), sledita še Tottenham (3) in Panathinaikos (2).

V uvodu le malo priložnosti

Gostje iz Londona so imeli prvo priložnost za vodstvo že v drugi minuti, ko je Martin Milec žogo nespretno izbil do Gylfija Sigurdssona, a ta na domačo srečo s približno enajstih metrov ni bil dovolj natančen. Štiri minute kasneje si je manjšo napako privoščil napadalec Robet Berić, ki je po sodnikovem pisku žogo brcnil v gostujočo mrežo. Za to bi si lahko prejel rumeni karton, vendar ga je sodnik Sergej Karasev le ustno opozoril.

Moštvi v petnajstih minutah nista pokazali veliko, saj je bil strel Sigurdssona edini zabeleženi poskus, pa še ta ni resneje ogrozil Handanovićevih vrat. Tako je bilo tudi v 26. minuti, ko se je na robu kazenskega prostora za strel odločil Kyle Walker, saj je žoga zletela mimo desne vratnice domačih vrat.

Vratar Maribora Jasmin Handanović je v 31. minuti moral prvič posredovati, ko je Sigurdsson z glavo preusmeril predložek Toma Huddlestonea, vendar je domači čuvaj mreže žogo ujel brez težav. Ofensiva Tottenhama se je nadaljevala tri minute kasneje, z razdalje je udaril Sandro, vendar ni bil dovolj natančen, tako da je ostalo pri začetnem izidu.

Štajersko moštvo je prvič resneje zapretilo v 37. minuti, ko je Aleš Mejač s približno dvajsetih metrov sprožil močan strel, ki pa je zletel daleč mimo leve vratnice Huga Llorisa.

Berić za prvo vodstvo

Domači navijači so se v 42. minuti razveselili vodilnega gola Roberta Berića, ki ji dokončal izjemno preigravanje Dejana Mezge. Ta je na levi strani kazenskega prostora preigral Huddlestonea in podal v sredino, tam pa se je Berić odlično znašel v borbi z Vertonghnom in Naughtonom ter žogo potisnil v mrežo. To je bil tudi rezultat prvega polčasa, v katerem so bili Londončani podjetnejši, a niso našli poti mimo Jasmina Handanovića.

Portugalski trener na klopi Otočanov, Andre Villas-Boas, se je ob polčasu odločil za eno spremembo, namesto Androsa Townsenda je na igrišče pritekel Iago Falqué. Domači nogometaši so si po štirih minutah nadaljevanja pripravili priložnost za podvojitev vodstva. Po levi strani je prodrl Aleš Mejač in podal Marcosu Tavaresu, čigar strel je ubranil vratar Lloris.

Sigurdsson izenačil po seriji priložnosti

Favorizirani Angleži so v 58. minuti izpeljali akcijo, po kateri so dosegli izenačujoči gol. Najprej so zapretili po levi strani prek Falquéja, vendar se je izkazal Handanović. Sledil je močan udarec Jermaina Defoja iz neposredne bližine, vendar je njegov strel na golovi črti s telesom ustavil Aleš Mejač, nato pa je do odbite žoge prišel Sigurdsson in izenačil na 1:1.

Mariborčani bi lahko le le šest minut kasneje znova povedli, vendar je Agim Ibraimi z desne strani kazenskega prostora zadel le stransko mrežo gostujočega gola. Lepo priložnost je zapravil tudi Robert Berić v 77. minuti, ko se je po podaji z desne strani sam znašel pred Hugom Llorisom in zgrešil žogo, nato pa je stranski sodnik pokazal, da je bil napadalec Maribora v prepovedanem položaju.

Vertonghen in Falque nenatačna

Gostje so v zaključku tekme dvakrat nevarno zapretili proti vratom Maribora. Najprej je v 88. minuti branilec Jan Verotnghen poskušal z razdalje in žogo poslal za las mimo leve vratnice, nato je minuto kasneje Falque meril previsoko. Mariborčani so preživeli zadnje napade Londončanov in osvojili točko, s čimer so ohranili drugo mesto skupine J.

Milanič: Osvojili smo veliko točko

Trener Maribora Darko Milanič je po dvoboju povedal, da je ponosen na dosežek svojih igralcev. »Tekma je bila težka, bojevali smo se do konca. Igrati smo morali zelo fizično, a to je bil edini način, da smo prišli do točke. Vsi igralci so opravili svoje naloge, žrtvovali so se za to, tudi tisti, ki so sicer bolj kreativni. Fantje si zaslužijo čestitke. Uspelo nam je osvojiti veliko točko. Bili smo nevarni v protinapadih, imeli pa smo nekaj težav z njihovo eksplozivnostjo, močjo v dvobojih, kar mislim, da ni nič nelogičnega. Zelo sem zadovoljen, da osvajamo točke tudi proti tako močnim in uveljavljenim tekmecem. Ponosen sem na ta rezultat, še posebej zato, ker smo videli, kako se pride do tega, čeprav ima tekmec kakovost in izkušnje. Znamo tudi potrpeti in se primerno obnašati na igrišču. Igralcem je včasih težko dopovedati, kako je treba proti takšnim tekmecem igrati. Zdaj se znamo prilagoditi in uspešno nastopiti na krilih znanja in izkušenj.«

Rezultata skupine J

Maribor - Tottenham 1:1 (1:0)

(Berić 42.; Sigurdsson 59.)

Panathiaikos - Lazio 1:1 (0:1)

(Toche 91.; Seitaridis 25./ag)

 

Lestvica:

1. Lazio 3 1 2 0 5 točk

2. Maribor 3 1 1 1 4

3. Tottenham 3 0 3 0 3

4. Panathinaikos 3 0 2 1 2