Odlični Jan Oblak se bo v Torino vrnil za finale s Sevillo

V finalu evropske lige se bosta 14. maja pomerili Benfica in Sevilla. Slovenski vratar Jan Oblak blestel proti Juventusu.

Objavljeno
01. maj 2014 19.36
Posodobljeno
01. maj 2014 20.00
FBL-EUR-C3-JUVENTUS-BENFICA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Po dveh večerih lige prvakov sta po nocojšnjih povratnih polfinalnih tekmah znana še dva finalista evropske lige. Kot prva si je napredovanje priborila Sevilla, ki je v Valencii izgubila z 1:3, a zmaga s prve tekme (2:0), ji je prinesla napredovanje v veliki finale.

Tam se bo špansko moštvo pomerilo s portugalsko Benfico, ki je v Torinu proti Juventusu iztržila izid 0:0, napredovala pa po zmagi s prve tekme z 2:1. Eden glavnih junakov povratnega obračuna je bil tudi slovenski vratar Jan Oblak, ki je upravičil zaupanje trenerja Jorgeja Jesusa in z nekaj odličnimi obrambami ohranil prazno mrežo.

Slovenski vratar ni imel lahkega dela. Potem ko je Benfica začela spodbudno, je bil v nadaljevanju veliko nevarnejši Juventus in proti vratom sprožil nekaj nevarnih strelov. A je bil Oblak vedno na pravem mestu. V začetnih minutah je z razdalje nevarno streljal Andrea Pirlo, v nadaljevanju pa je ubranil še strela Stefana Lichtsteinerja in Carlosa Teveza, ob koncu polčasa je poskušal še Arturo Vidal z glavo.

Tekma se je lomila v drugem polčasu, ko je drugi rumeni karton dobil Enzo Perez. Pritisk Torinčanov se je tako le še stopnjeval. Oblak je sicer v 81. minuti moral po žogo v svojo mrežo, a navijači so se veselili prekmalu: Pablo Osvaldo je bil  prepovedanem položaju. Slednji je imel veliko priložnost še v zelo dolgem sodnikovem dodatku. Tekma se je vlekla zaradi številnih grobih prekrškov in napetih živcev, sodnik je pokazal še dva rdeča karton: Lazarju Markoviću in Mirku Vučiniću, ki sta bila na klopi. Oblak je v podaljšku, ki je trajal kar osem minut, ubranil še nekaj poskusov Juventusa, nato pa se s soigralci lahko veselil velikega uspeha.

Drama na Mestalli

Še večja drama se je odvijala na Mestalli. Valencia je že imela vse niti v svojih rokah in do 94. minute vodila s 3:0, kar jo je že vodilo v finale. Nato pa je Sevilla dosegla srečni gol: Mbia je natančno meril z glavo, poskrbel za 1:3 in s tem za veliki finale presrečnih Andaluzijcev.

Domači so sicer za prvo navdušenje gledalcev poskrbeli v 14. minuti, ko je Sofiane Feghouli lepo sprejel podajo Eduarda Vargasa ter z natančnim strelom premagal Beta. Portugalski vratar Seville pa je bil 12 minut pozneje osmoljenec, ko je Jonasov strel končal v prečki, toda žoga se je odbila v vratarjev hrbet in v gol.

Nadaljevanje je bilo po okusu domačih nogometašev. Moštvi sta se sicer spogledovali tudi z morebitnimi podaljški in enajstmetrovkami, toda ko se je Valencii ponudila priložnost, jo je izkoristila. Po kotu, ko je žogo Ricardo Costa odbil z glavo, je žoga prišla do osamljenega Jeremyja Mathieuja, ki jo je hladnokrvno poslal v mrežo.

A srečnega konca za domače ni bilo. Ko so navijači že slavili zmago in finale, je Sevilla zadela iz edine nevarnejše akcije v drugem polčasu in se veselila napredovanja v finale, ki ga bo 14. maja gostil Torino.

Evropska liga, polfinale, povratni tekmi:

Valencia : Sevilla 3:1 (2:0) //2:3

Feghouli 13., Beto 26./ag, Mathieu 69.; Mbia 94.

Začetni postavi:

Valencia: Guaita; Periera, Matheu, Costa, Gaya; Feghouli, Parejo, Fuego, Fede; Jonas, Vargas.

Sevilla: Beto, Coke, Fazio, Pareja, Moreno, Mbia, Carrico, Reyes, Rakitić, Vitolo; Bacca.

Juventus : Benfica 0:0 (0:0) //1:2

Perez (Benfica) je v 67. dobil rdeči karton

Začetni postavi:

Juventus: Buffon, Caceres, Bonucci, Chiellini, Lichtsteiner, Pogba, Pirlo, Asamoah, Vidal, Tevez, Llorente.

Benfica: Oblak, Luisao, Maxi Pereira, Sigueira, Garay, Ruben Amorim, Gaitan, Perez, Lima, Rodrigo, Marković.