Po dveh golih Ronalda prva lovorika Realu

Cristiano Ronaldo je v superpokalu dvakrat zatresel mrežo Seville. Prvič mu je podal Gareth Bale, v drugo Karim Benzema.

Objavljeno
12. avgust 2014 18.02
Posodobljeno
12. avgust 2014 19.00
FBL-EUR-C1-C3-SUPERCUP-REALMADRID-SEVILLA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Cardiff - Prvo nogometno lovoriko v novi klubski sezoni so v svojo vitrino postavili zmagovalci lige prvakov, igralci madridskega Reala, ki so v španskem obračunu v evropskem superpokalu v Cardiffu, rojstnem kraju Garetha Bala, z 2:0 odpravili Sevillo. Tako so se varovanci trenerja Carla Ancelottija veselili druge lovorike v tem tekmovanju, prve po dvanajstletni suši, medtem ko današnji poraženci ostajajo pri eni iz leta 2006. Zanimivo: tudi tedaj so se udarili s španskim tekmecem in bili s 3:0 boljši od Barcelone.

Prvi junak dvoboja je bil Realov portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo, ki na nedavnem svetovnem prvenstvu v Braziliji ni blestel, tokrat pa se je izkazal z dvema goloma, v vsakem polčasu po enim. Najprej je izkoristil lepo podajo Bala, po odmoru pa še Karima Benzemaja, s čimer je strl odpor Seville, ki ji je v zadnjih petih sezonah nasul že, reci in piši, devetnajst golov. Zdaj beli balet čakata še dva obračuna španskega superpokala z Atleticom, pri katerem se je na treninge vrnil tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak.

 

PRVI POLČAS

Italijan na Realovem trenerskem stolčku Carlo Ancelotti je v začetno enajsterico uvrstil tudi obe najodmevnejši okrepitvi, svetovnega prvaka z elfom Tonija Kroosa in zvezdnika nedavnega mundiala v Braziliji, kolumbijskega ostrostrelca Jamesa Rodrigueza. Tudi trener Seville Unai Emery, ki ne računa več na dovčerajšnjega prvega moža v ekipi Ivana Rakitića, je priložnost že uvodoma ponudil svežemu obrazu Aleixu Vidalu.

Že začetek dvoboja je nakazal, da bodo gledalci v Cardiffu, rojstnem mestu Garetha Bala, videli živahno in dinamično igro s številnimi priložnostmi. Sprva je bil agilnejši madridski velikan, ki je bil tudi več pri žogi, vendar pa so tekmeci brez težav odbijali njegove nalete. Prvič je moral vratar Beto dlani zares ogreti v 19. minuti, njegove reflekse je neuspešno stestiral prav Bale.

Najlepšo priložnost dotedanjega dela dvoboja je v 26. minuti zamudil prvi zvezdnik in najboljši nogometaš lanskega leta Cristiano Ronaldo, ki je lepo sprejel podajo Karima Benzemaja in se iz neposredne bližine znašel iz oči v oči z rojakom, Sevillinim čuvajem mreže Betom, ki pa je žogo refleksno odbil v kot.

Toda štiri minute pozneje je bilo drugače. Gareth Bale, edini pravi domačin na štadionu v Cardiffu, je z leve strani skrajno natančno podal pred gol, tam je lepo utekel Cristiano Ronaldo in z iztegnjeno desnico žogo zgolj preusmeril za hrbet nemočnega Beta. Zanimivo: Portugalec je zabil že svoj osemnajsti gol Sevilli v zadnjih petih sezonah.

Dobljeni gol je nabrusil tudi Sevillo, ki je prišla do vroče priložnosti predvsem po zaslugi nespretnih galaktikov. Najprej je napako storil novinec James Rodriguez, nato še Sergio Ramos, žoga se je znašla pri Danielu Carricu, a se je z mojstrskim posredovanjem izkazal čuvaj mreže belega baleta Iker Casillas.

Na odmor so torej z minimalnim vodstvom odšli klubski evropski prvaki, ki so imeli v prvem polčasu krepko na svoji strani tudi statistiko. Več, kar 60-odstotno, so bili pri žogi, pripravili so si deset priložnosti za gol, od treh strelov v okvir vrat so enega izkoristili, za nameček so izvajali že kar deset kotov pa tudi devet prostih strelov - pri prvem, ki ga je v deseti minuti opravil Ronaldo, je angleški sodnik Mark Clattenburg prvič na tekmah pod okriljem Uefe uporabil novo pršilo za označevanje oddaljenosti živega zidu.

DRUGI POLČAS

Terensko premoč je Real zadržal tudi po glavnem odmoru, kronal pa bliskovito, že v 49. minuti. Znova je bil v glavni vlogi Ronaldo, ki se je očitno dobro pobral po ponesrečenem nastopu na svetovnem prvenstvu. Tokrat ga je dobro našel Benzema, portugalski as pa je bil z močnim udarcem s polrazdalje z levico znova usoden tudi za Beta, ki se je žoge dotaknil in jo upočasnil, ni pa ji mogel preprečiti poti v mrežo. Galaktiki so bili torej na dobri poti do osvojitve prve superpokalne lovorike po dvanajstletni suši.

Zato pa je bil izkušeni portugalski vratar uspešnejši v 68. minuti, ko je dišalo po golu nove zveneče okrepitve Rodrigueza, ki je silovito sprožil, a je Beto z zadnjimi močmi žogo z desnico odbil v kot. Emery se je prvi odločil za prevetritev začetne postave, namesto Vidala je priložnost dobil Iago Aspas, ki ga je k Sevilli posodil Liverpool.

Tudi Ancelotti se je odločil za spremembo, v 72. minuti je Rodrigueza, ki se ni ravno izkazal, zamenjal Isco. Šele v zadnjih 15 minutah pa se je prebudilo tudi moštvo v zaostanku, a je bilo že prepozno. Pred tem je namreč Sevilla izvedla le tri kote, nato pa še pet, Casillas pa se je moral nekajkrat kar lepo potruditi, da je ohranil mrežo nedotaknjeno. Rezultat se do konca ni več spremenil, Real pa se je do lovorike sprehodil mirno, pa čeprav še zdaleč ni položil vseh kart na mizo.

REAL MADRID : SEVILLA 2:0 (1:0)

Strelec: 1:0 - Cristiano Ronaldo (30.), 2:0 - Cristiano Ronaldo (49.).

Real Madrid (4-2-3-1): Iker Casillas, Pepe, Sergio Ramos, Fabio Coentrao (od 84. Marcelo), Daniel Carvajal, Cristiano Ronaldo, Toni Kroos, James Rodriguez (od 72. Isco), Gareth Bale, Luka Modrić (od 86. Asier Illarramendi), Karim Benzema.

Sevilla (4-2-3-1): Beto, Federico Fazio, Fernando Navarro, Nicolas Pareja, Coke (od 84. Diogo Figueiras), Grzegorz Krychowiak, Daniel Carrico, Denis Suarez (od 78. Jose Antonio Reyes), Vitolo, Aleix Vidal Parreu (od 66. Iago Aspas), Carlos Bacca.