Fabio, Gigi in Rino so le bolniki

So sloviti azzurri zgolj zasvojenci s stavami?

Objavljeno
29. december 2011 16.21
Posodobljeno
29. december 2011 17.05
Sproščeni Italijani - Angelo Peruzzi, Gianluigi Buffon in Gennaro Gattuso - pred finalnim obračunom s Francijo
G. N., šport
G. N., šport
Cremona – Svetovni nogometni prvaki, bivši kapetan Fabio Cannavaro, vratar Gianlugi Buffon in Gennaro Gattuso so v godlji. Preiskovalci iz Cremone, ki so v nedavni akciji »Zadnja stava« razbili eno od italijanskih stavniških združb, so med prisluhi osumljencev ujeli tudi imena znamenite trojke azzurrov. Še najbolj gre za nohte št. 1. Fabio, Gigi in Rino so se odločili za molk ali pa so vse prepustili svojim odvetnikom in predstavnikom za stike z javnostjo. Resnici na ljubo, po doslej znanih rezultatih preiskave jih še ni mogoče povezovati z združbo, ki je nameščala tekme. Celo nasprotno, prisluhi naj bi razkrili zgolj njihovo zasvojenost s stavami.

»Mar tudi Luigi? Ne, Buffon mesečno za stave sicer nameni od 100.000 do 200.000 evrov. On, Gattuso in Cannavaro so samo bolniki,« so preiskovalci ujeli med pogovorom enega od osumljencev Nicolo Santonijem in »Maurinhom« (ta naj bi bil Maurilio Ernandes, nekdanji trener ženske ekipe Južne Tirolske).

Kakršnokoli povezanost je zavrnil tudi glavni tožilec Roberto Di Martino. »To, da stavijo, sicer še ne pomeni, da so del združbe,« je pojasneval Di Martino. O domnevno nameščenih tekmah pa so bržčas imeli informacije.

Je Buffon kršil kodeks?

Cannavaro je že nogometni upokojenec, Gattuso bivši reprezentant, Buffon je druga in sila neprijetna zgodba, predvsem za selektorja Cesareja Prandellija. Cenjeni strokovnjak je prav s pomočjo nesporne Buffonove avtoritete in njegovega neomadeževanega slovesa oživel reprezentančni kult ter po debaklu na SP v Južni Afriki Italijo vrnil med najboljše reprezentance na svetu. Eden od temeljev oblikovanja Italije z lepšo podobo je bil tudi reprezentančni kodeks, ki so ga morali sprejeti vsi reprezentanti in zaradi katerega so bili kaznovani tudi nekateri najvidnejši igralci Daniele De Rossi, Mario Balotelli...

Kako bo ukrepal selektor Prandelli, ko se je med kršitelji znašel kapetan? Če ne bo posledic, ne bo nihče presenečen. V italijanskem nogometu je Buffonova zasvojenost s stavami javna skrivnost. In še zdaleč ni edini zvezdnik, ki je za zabavo zapravljal ali služil! G. N. So stave za Fabia Cannavara in Gianluigija Buffona le zabava? Foto AFP Camorra ustrahuje