FIFA tožilstvu odobrila vpogled v Valckejevo elektronsko pošto

Švicarski preiskovalci so sporočili, da jim je FIFA odobrila dostop do elektronske pošte Jeroma Valckeja.

Objavljeno
24. september 2015 19.10
reu-valcke
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Zürich - Prizadevanje švicarskega tožilstva, da bi si zagotovilo dostop do elektronske pošte suspendiranega generalnega sekretarja FIFA Jeroma Valckeja, je nazadnje le obrodilo sadove. Švicarski preiskovalci so sporočili, da jim je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) dostop dokončno odobrila.

Ker Francoza, nekdanjega prvega pomočnika Seppa Blatterja, povezujejo s korupcijskim škandalom pri kandidacijskih procesih za svetovni prvenstvi v letih 2018 in 2022, je švicarski državni tožilec Michael Lauber zahteval poln dostop do Valckejeve elektronske pošte. Sprva je dobil le delček dokumentov, medtem ko je FIFA dostop do glavnine njegove pošte do zdaj skrbno blokirala. Pri krovni nogometni zvezi pa so se danes vendarle odločili, da bodo v celoti dovolili vpogled v Valckejevo dopisovanje.

»Danes pozno popoldne je FIFA obvestila pisarno švicarskega državnega tožilca (OAG), da bo odpečatila vse račune Valckejeve spletne pošte. Državni tožilec bo tako imel dostop do vse Valckejeve spletne pošte. OAG je zadovoljen, da je FIFA na lastno pobudo izročila Valckejeva elektronska sporočila od maja 2015,« so v izjavi za javnost zapisali pri švicarskem državnem tožilstvu.

Valcke je od prejšnjega tedna sicer na prisilnem dopustu zaradi obtožb, da je bil vpleten v prodajo vstopnic za mundial po napihnjenih cenah, kar pa Francoz zanika. Na tapeto ga je spravil Benny Alon, ameriško-izraelski svetovalec pri družbi, ki je imela s FIFA pogodbo o prodaji vstopnic za SP v Braziliji leta 2014. Njihov dogovor medtem ne velja več.