Barcelona v Berlinu do petega evropskega naslova

Nogometaši Barcelone so bili v finalu lige prvakov s 3:1 boljši od Juventusa in so sezono končali s trojno krono.

Objavljeno
06. junij 2015 14.04
Posodobljeno
06. junij 2015 19.45
FBL-EUR-C1-JUVENTUS-BARCELONA-FINAL-FANS
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Berlin - Nogometaši Barcelone so si na olimpijskem štadionu v Berlinu priborili peti naslov evropskih prvakov, potem ko so bili s 3:1 boljši od Juventusa.

Katalonsko moštvo je tako drugič v svoji zgodovini sezono končalo s trojno krono, kar ji je uspelo že v sezoni 2008/09.

Barcelona je povedla v četrti minuti prek Ivana Rakitića in dolgo nadzorovala potek tekme, nato pa je Juventus v igro vrnil Alvaro Morata v 55. minuti.

Katalonski velikan je drugi gol dosegel v 68. minuti, ko je ob strelu Lionela Messija dobro posredoval Gianluigi Buffon, žogo pa je v mrežo potisnil Luis Suarez. Končni izid je v 97. minuti postavil Neymar.

Za najboljšega igralca tekme je bil proglašen vezist Barcelone Andres Iniesta.

PRVI POLČAS

Katalonski klub je tekmo začel zelo živčno. Njegovi igralci so že v prvi minuti storili napako v obrambi, po kateri je priložnost dobil Carlos Tevez, a je z 19 metrov meril prek vrat. Le kakšnih 30 sekund kasneje je napako storil branilec Barcelone Javier Mascherano in Juventus je imel na voljo udarec iz kota, kar pa ni privedlo do spremembe rezultata.

Nogometaši Barcelone so se po dveh napakah hitro zbrali in že v četrti minuti dosegli vodilni gol. Akcijo je na levi strani začel Neymar in podal Andresu Iniesti, ta pa je žogo poslal v osrčje kazenskega prostora, kjer jo je pričakal Ivan Rakitić in poskrbel za prvi gol na tekmi.

Tekma se je nadaljevala v visokem tempu. Pri Juventusu je v osmi minuti nevarno poskusil Arturo Vidal, pri Barceloni pa minuto kasneje Neymar, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Barcelone.

Glavni sodnik Cüneyt Cakir je imel že od samega začetka veliko dela, prvi rumeni karton pa je pokazal v enajsti minuti, in sicer vezistu Juventusa Arturu Vidalu.

Barcelona je bila v trinajsti minuti blizu podvojitvi vodstva, ko je po podaji Messija sprožil Daniel Alves, pri njegovem strelu pa se je izkazal vratar Gianluigi Buffon.

V prvih tridesetih minutah so imeli Katalonci več od igre. Razmerje posesti žoge je bilo 67:33 v njihovo korist, razmerje strelov pa 6:3 (vsi trije streli Juventusa so zleteli mimo vrat).

Med 39. in 40. minuto je dvakrat zapretil Louis Suarez. Urugvajski napadalec je najprej z desne strani sprožil diagonalen strel, ki je zletel mimo desne vratnice, nato pa minuto kasneje poskusil še z leve strani, a mu je veselje preprečil Buffon.

Torinčani so prvi strel v okvir nasprotnikovih vrat sprožili v 44. minuti. Takrat je imel priložnost Claudio Marchisio, njegov strel pa je zletel po sredini vrat in končal v naročju Marc-Andreja Ter Stegna.

Izid se do konca polčasa ni več spremenil.

DRUGI POLČAS

Moštvi sta drugi polčas začeli v nespremenjenih zasedbah. Prvo večjo priložnost so imeli igralci Barcelone, ki so v 48. minuti izpeljali protinapad petih proti trem. Ivan Rakitić je žogo peljal do kazenskega prostora Juventusa in podal na levo stran do Suareza, njegov strel v bližnji kot pa je ustavil Buffon.

Katalonski velikan je znova napadel v 51. minuti, ko je bil v akcijo vpleten njegov napadalni trio. Lionel Messi si je najprej izmenjal podaji z Neymarjem, nato še s Suarezom, za konec pa je žogo z leve strani poslal prek vrat.

Barceloni se začetna prevlada ni obrestovala, saj je Juventus v 55. minuti poravnal rezultat. Torinčani so napadli po desni strani, sledil je strel Carlosa Teveza, ki ga je Ter Stegen še ustavil, nato pa je bil pri žogi prvi Alvaro Morata in jo je potisnil v mrežo.

Juventus je imel osem minut po izenačenju novo resno priložnost. Carlos Tevez je poskusil z roba kazenskega prostora, vendar pa je iz ugodnega položaja meril prek vrat.

V 67. minuti je v kazenskem prostoru Barcelone ob stiku z Alvesom padel Paul Pogba, a je glavni sodnik Cakir pokazal, naj se igra nadaljuje. Katalonci so to znali izkoristiti in so minuto kasneje izpeljali hiter protinapad, Lionel Messi je po preigravanju udaril v levi spodnji kot, Buffon je žogo odbil v polje, na njegovo nesrečo pa je k njej prvi pritekel Suarez in je zadel za novo vodstvo Barcelone.

Katalonski klub je v 71. minuti zadel še tretjič, vendar so sodniki Neymarjev gol upravičeno razveljavili zaradi igre z roko.

Juventus je le štiri minute kasneje skoraj kaznoval neizkoriščeno priložnost Kataloncev. Vratar Ter Stegen je slabo posredoval ob udarcu iz kota in je žogo odbil v Suareza, žoga pa se je od njega odbila prek gola.

Trener Barcelone Luis Enrique je v 78. minuti opravil prvo menjavo na tekmi. Z igrišča je poslal Andresa Iniesto, priložnost pa je dobil Xavi Hernandez, ki je hkrati prevzel tudi kapetanski trak. Za izkušenega Španca je bil to že 151. nastop v ligi prvakov, kar je nov rekord v tem tekmovanju.

V zaključku dvoboja sta imeli ekipi še nekaj priložnosti. Pri Barceloni je v 82. minuti z desne sprožil Gerard Pique, a je žogo poslal prek vrat, na drugi strani pa je Tevez v 92. minuti žogo poslal v roke Ter Stegna.

Ko je že kazalo, da se bo tekma končala z izidom 2:1, je v sedmi minuti sodniškega podaljška zadel še Neymar in tekme je bilo konec.

Finale lige prvakov

Juventus - Barcelona 1:3 (0:1)

(Morata 55.; Rakitić 4., Suarez 68., Neymar 97.)

 

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89./Coman), Marchisio, Pirlo, Pogba, Vidal (79./Pereyra), Tevez, Morata (85./Llorente).

Barcelona: Ter Stegen, Alves, Pique, Mascherano, Alba, Rakitić (91./Mathieu), Busquets, Iniesta (78./Xavi Hernandez), Messi, Suarez (96./Pedro), Neymar.