Fiorentini »jugoslovanski« derbi v Milanu

Josip Iličić in Jasmin Kurtić sta pomagala zmleti Inter. Vrhunec drevišnji derbi med Romo in Juventusom.

Objavljeno
02. marec 2015 00.33
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Milano – Kar devet nogometašev z območja nekdanje SFRJ je sinoči igralo zanimiv derbi med Interjem in Fiorentino, ki je določil različni izhodišči za kluba iz Milana in Fiorentine. Josip Iličić, Jasmin Kurtić in druščina ostajajo v igri za ligo prvakov, Samir Handanović in soigralci so si otežili boj za Evropo.

Trenerja obeh klubov sta vedela, da bo prav medsebojna tekma Interja in Fiorentine v marsičem izjemno pomembna pri končni razvrstitvi v serie A. Oba sta pred derbijem »konstruktivno« dvigovala temperaturo, saj se dobro poznata. Tako Roberto Mancini kot Vincenzo Montella sta bila nekoč sijajna napadalca Sampdorie, in četudi ju loči deset let, je njuna zgodba na las podobna. »Mancio« resda velja za legendo Sampdorie, za katero je igral v podobnem času kot Srečko Katanec, v obdobju 1982-97 je zabil 132 golov v serie A. Prav v času, ko je končeval pot v Genovi, je prišel v klub Montella (1996-99). Oba sta morala oditi drugam za osvojitev »scudetta«, oba v Rim: Mancini k Laziu (2000), Montella k Romi (2001).

Montella je bil po veliki zmagi razumljivo dobre volje, saj je tako na najlepši možni način nadgradil odmeven četrtkov podvig iz evropske lige, ko je izločil Tottenham. Včeraj je računal na oba aduta iz Slovenije – Iličić in Kurtić sta igrala vseh 99 (!) minut tekme na San Siru. Zanimivo, »Jojo« in »Kurta« sta bila le dva od devetih nogometašev z območja nekdanje Jugoslavije. Med gosti so igrali še Milan Badelj (Hrv), Nenad Tomović (Srb) in Stefan Savić (ČG) – slednja sta se poškodovala, zato je Fiorentina končala tekmo z devetimi na igrišču –, pri gostiteljih pa so ob Samirju Handanoviću igrali še Marcelo Brozović, Mateo Kovačić (oba Hrv) in Nemanja Vidić (Srb). Prav slovenski vratar je bil soudeležen pri edinem golu na tekmi. V 55. minuti je namreč po predložku Pasquala odbil žogo naravnost v polje, na nogo Mohameda Salaha – ta je pozimi prišel iz Chelseaja –, ki je imel nato prosto pot za strel na vrata in izid 0:1. Na igrišču resda ni bilo tako spektakularno; Inter je želel opraviti kaj več prek večjega kroženja žoge (posest žoge v % 60:40, koti 5:1), Fiorentina se je osredotočila na igro nasprotnih napadov, nihče pa si ni priigral veliko priložnosti. Še to: Iličić je igral na položaju desnega krila oziroma desne »polšpice« – v modelu igre 4-3-2-1 –, Kurtić pa na levi strani tričlanske zvezne vrste.

Vrhunec 25. kola serie A bo vendarle šele drevi (20.45), ko se bosta v Rimu pomerila Roma in Juventus. Slednji bi si v primeru zmage najbrž že pripisal naslov prvaka, podobno tudi v primeru remija, le morebitna zmaga Rome pa bi naredila boj za vrh italijanskega prvenstva bolj zanimiv. »Pričakujte podobno tekmo kot nazadnje v Torinu: tedaj sta tako Juve kot Roma igrala sijajno, tehnično vrhunsko. Ta derbi je priložnost za dvig ugleda celotnega italijanskega nogometa,« je prepričan Juventusov trener Max Allegri.

Berić potopil še Gradčane

Robert Berić niza sijajne predstave v Avstriji. Krčan je zabil najmanj en gol na četrti zaporedni tekmi in je ta čas pri številki 16. Tudi do bivšega kluba ni imel usmiljenja, Rapidu je priigral tri točke z golom za minimalno zmago nad Sturmom z 1:0.

»Pred tekmo nisem čutil pritiska, prav tako se ne obremenjujem s pogledom na lestvico strelcev,« je zatrdil 23-letnik, ki po številu golov zaostaja le za napadalcem Salzburga Jonathanom Sorianom (21).