Gliha izbral določil seznam za Italijo in Andoro

Selektor slovenske reprezentance do 21 let Primož Gliha je objavil seznam igralcev za nadaljevanje kvalifikacij za EP 2017.

Objavljeno
29. september 2015 20.04
regent ANDRAŽ ŠPORAR
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Selektor slovenske reprezentance do 21 let Primož Gliha je danes sporočil imena igralcev, s katerimi bo v mesecu oktobru nadaljeval kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2017.

Slovenska reprezentanca bo svojo četrto kvalifikacijsko tekmo igrala 8. oktobra proti Italiji, nato pa se bo 13. oktobra pomerila še z Andoro.

Slovenski selektor ni naredil veliko sprememb, med novinci sta Petar Stojanović (Maribor) in Jon Gorenc Stanković (Borussia Dortmund), ki sta okrevala po poškodbi: »To je zagotovo pozitivno, saj gre za igralca z dodano vrednostjo. Sicer pa je zraven večina fantov iz zadnje reprezentančne akcije, ki so pokazali velik profesionalni odnos in korektnost do ekipe. To je zame najbolj pomembno, tako da ni bilo potrebe po večjih spremembah,« je povedal Gliha.

Slovenski selektor je med izbrance uvrstil le dva vratarja, Aljaža Cotmana (Maribor) in Grego Sorčana (Gorica), svojo odločil pa je tudi pojasnil: »Tokrat sem povabil le Grego Sorčana in Aljaža Cotmana, Gregor Zabret pa je na čakanju v primeru morebitnih poškodb. Tako smo se odločili, saj menimo, da je bolje, če vpokličemo vratarja, ki brani v tretji slovenski ligi, kot nekoga, ki v klubu ne igra. Nedavno sem naletel na opazko, da smo v kvalifikacijah preizkusili že tri vratarje. Mar ni lepo, da so vsi dobili priložnost za igro?! Če želimo razvijati igralce, je dobro, da dobijo tudi priložnost za dokazovanje.«

V državnem prvenstvu ni dovolj mladih igralcev

Primož Gliha je spregovoril tudi o tem, katere igralce je izpustil zaradi premajhnih minutaž: »Imamo problem, saj v reprezentanco ne morem klicati igralcev, ki nimajo redne minutaže. Žan Benedičič v Italiji ne igra, Aljaž Krefl je poškodovan, po poškodbi čaka na minute tudi Tilen Klemenčič, medtem ko moramo pri Luki Krajncu še počakati na odločitev selektorja članske reprezentance. V najmočnejši slovenski ligi nimamo dovolj mladih igralcev. To pripisujem pomanjkanju samoiniciative pri igralcih samih, na roko pa nam ne gre niti širitev Evropske unije, saj se je v našem prostoru v zadnjih letih znašlo veliko število tujcev, ki imajo v klubih enak status kot domačini. To seveda pomeni, da se mladi slovenski igralci precej težje prebijajo v začetne enajsterice.«

Glih je za konec nekaj besed namenil tekmi z Italijo, ki bo 8. oktobra v Kopru:»Upam, da nas ne bosta zavedli evforija in prevelika želja po zmagi. Moramo biti potrpežljivi. Fantom smo že dokazali, da so lahko z vso pravico samozavestni, je pa treba vseeno pametno kreniti v tekmo, saj Italijani sodijo v vrh svetovnega nogometa.«

Reprezentančni seznam

Aljaž Cotman (Maribor), Grega Sorčan (Gorica), Petar Stojanović (Maribor), Kenan Bajrić (Olimpija), Leo Ejup (Krka), Jon Gorenc Stanković (Borussia Dortmund), Amel Džuzdanović (Gorica), Dino Hotić (Maribor), Denis Šme (Luka Koper), Domen Črnigoj (Lugano), Nik Kapun (Olimpija), Marko Krivičić (Bologna), Aleks Pihler (Zavrč), Rudi Požeg Vancaš (Domžale), Leo Štulac (Luka Koper), Miha Zajc (Olimpija), Gregor Bajde (Maribor), Žiga Kastrevec (Krka), Alen Ožbolt (Borussia Dortmund), Andraž Šporar (Olimpija), Luka Zahović (Heerenveen).

 

Kvalifikacije za EP, skupina 2

1. Slovenija 3 2 0 1 7:1 6 točk

2. Irska 2 2 0 0 3:0 6

3. Srbija 1 1 0 0 5:0 3

4. Italija 1 1 0 0 1:0 3

5. Andora 4 1 0 3 1:7 3

6. Litva 3 0 0 3 0:9 0