Goriški »azzurri« danes v Stožicah

V 16. kolu 1. SNL generalka Maribora s Triglavom za Zulte Waregem.

Objavljeno
02. november 2013 12.16
Nik Omladič, Olimpija na tekmi 1.Slovenske nogometne lige med Novo Gorico in ljubljansko Olimpijo v Novi Gorici 24.avgusta 2013.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Kako se približati Evropi, prek domačega nogometnega prvenstva ali prek pokalnega tekmovanja? To je Olimpijina uganka zaključnega dela jesenskega dela sezone, ki ga bo začela danes z derbijem proti Gorici. Drugi današnji tekmi 16. kola 1. SNL bosta v Novem mestu in Kopru, jutri pa še zadnji dve v Mariboru in Velenju.

Novo Mesto: Krka – Celje (sobota ob 14. uri, Roberto Ponis):
Športni direktor Krke Sašo Udovič bi najraje končal sezono po nizu porazov z razliko v golih 0:12. Glavna njegova skrb je trener. Sandi Bracović je užival v zmagah, ki jo je prinesla »terapija s šokom«, potem je zmanjkalo zamisli in moči za obvladovanje zasedbe, ki se še spoznava. Uteha je, da je točk razmeroma dovolj, slabost pa, da je Triglav znova blizu in da se nogomet (še) ni prijel v okolju. Če se sploh kdaj bo.

Ljubljana: Olimpija – Gorica (17.30, Damir Skomina): Zadnja priložnost! To je Olimpijina resnica v ligaškem delu sezone, v katerem bi jo v boj za »stopničke« lahko zapeljala le še zmaga nad Gorico. Pa naslednji vikend z ... Da tudi novi trener starega kova Milorad Kosanović še živi v zmoti, je razkril poraz v Kranju. Taktične napake predhodnikov ni bilo težko odkriti, drugo je, če lahko v tednu ali dveh opravi ustrezno selekcijo. Tisti, ki so jo ustvarjali doslej, bi lahko odgovarjali za »gospodarski kriminal«. Seveda, če bi tudi plačnik vseh grehov vedel, da je sestavljanje nogometnega mozaika nemara še zahtevnejše od klasičnega podjetja. Poskus iz obupa, da bi z aktiviranjem izkušenih mož (Anđelković, Radosavljević, Nikezić) posijalo sonce, je prinesel še večjo temo – štiri poraze v nizu. Prvi dvoboj v Novi Gorici je Goričane dvignil, toda še pomembnejša bo povratna pokalna tekma v sredo v Domžalah.

Koper: Luka Koper – Domžale (20.05, Miran Bukovec): Gostje so veliki favoriti. Že dolgo niso bili v tako zmagovalnem položaju, kot so zdaj. Koprski seznam kaznovanih je dolg, na njem so Miha Blažič, Matej Palčič, Urban Žibert in ključni mož Goran Galešić. Fanatizem od prve do zadnje minute je edina koprska pot do pozitivnega izida, kar bo tudi točka. Se bodo Domžalčani, ki slovijo po tem, da so najboljši takrat, ko igrajo z ihto, znašli v drugačni vlogi?

Maribor: Maribor – Triglav (nedelja ob 17., Bojan Mertik): Gorenjcem, razen tistim v vijoličnem dresu, se v Ljudskem vrtu praviloma skrajšajo noge. Ključavnico pred svojimi vrati je napovedal kranjski trener Siniša Brkić, toda možnosti, da bi bila neprepustna, ni. Kot vedno je neznanka samo ta, kolikšna bo razlika v golih. Za vijolične je dvoboj generalka pred četrtkovo evropsko tekmo z Waregemom. To naj upoštevajo lovci na stave.

Velenje: Rudar – Zavrč (Slavko Vinčič, 17): Velenjčani so upali, da bo prvi strelec Mate Eterović za neumnost v prejšnjem kolu prejel le tekmo prepovedi. Niso imeli sreče. Kot da je bil disciplinski sodnik preračunljiv, je Dalmatinca kaznoval s prepovedjo dveh tekem, zaradi česar bodo »rudarji« derbi igrali krepko oslabljeni. Tekmo morajo dobiti, sicer tudi trenerju Jerneju Javorniku pohvale za doslej opravljeno delo, ne bodo segle v srce. Zavrč z vršilcem dolžnosti trenerja Viktorjem Trenevskim je še vedno merilo za uspešnost dela.