Guardiolo želita tudi ManUtd in Inter

Kaj bo storil najboljši trener v zgodovini Barcelone Pep Guardiola, ko mu bo junija potekla pogodba?

Objavljeno
04. januar 2012 18.55
J. S., šport
J. S., šport

Barcelona - Navijači Barcelone so spet na trnih, pa ne zavoljo nadaljevanja španskega prvenstva, ki bo konec tedna, marveč zaradi negotove prihodnosti trenerja Pepa Guardiole. Slednjemu, ki je že postal daleč najuspešnejši strateg v bogati zgodovini katalonske športne inštitucije, namreč junija letos poteče pogodba z Barcelono.

»Ne vem še, kaj bom naredil, nedvomno pa bom svojo odločitev najprej sporočil predsedniku Sandru Rosellu. Španski športni dnevniki, predvsem katalonska Mundo Deportivo in Sport, kar tekmujejo v ponujanju novic o prihodnosti trenerja, ki bo 18. januarja dopolnil 41 let. Guardiola ta čas resda prosi za potrpežljivost in zatrjuje, da se »bo še pravočasno odločil,« toda prav ta neodločnost šefa stroke pri Barçi dopušča različne špekulacije.

Govorice, da bo zapustil sloviti klub, s katerim je v izjemno kratkem obdobju - junija 2008 je na klopi Barcelone nasledil Franka Rijkaarda - osvojil kar 13 različnih lovorik, so stare že več tednov. Vse glasnejše pa so postale v zadnjih dneh, ko so se v igro za podpis - ob bajeslovno bogatem, a eksotičnem Anžiju iz Dagestana - vključili najslovitejši klubi v Evropi. Tudi Manchester United in Inter. Razumljivo, angleški prvaki iščejo zamenjavo za Alexa Fergusona, čigar era na klopi »rdečih vragov« ne bo večna, pri italijanskem klubu pa tudi še niso našli ustrezne zamenjave za Joseja Mourinha. Vsi njegovi nasledniki so (bili) namreč približno enako neuspešni.

Vprašljiv je tudi motiv Josepa Guardiole za nadaljnje delo z matičnim klubom, v majici katerega je tudi kot nogometaš osvojil vse, kar se je tedaj osvojiti dalo. Pep kot trener je namreč v pičlih treh sezonah po trikrat osvojil špansko prvenstvo in superpokal, po dvakrat ligo prvakov, evropski superpokal in svetovno prvenstvo in enkrat španski kraljevi pokal.

»Verjemite mi, vem, kaj delam. Nikamor se mi ne mudi,« je razmišljal Guardiola pred pokalno tekmo z Osasuno. Noče se še izjasniti, zato (ne)hote sproža ugibanja, hkrati tudi ve, da je najbolje oditi kot šampion, torej na vrhu. Podobno je bilo tudi pred letom dni, ko je pogodbo s klubom podaljšal le za leto dni. Španski mediji kot siceršnja Pepova naslednika omenjajo predvsem Luisa Enriqueja, dolgoletnega člana Barcelone, ki ta čas vodi Romo, in Argentinca Marcela Bielso, ki trenutno uspešno vodi Bilbao.