Hajduk na pragu stečaja, protest navijačev

Sloviti hrvaški prvoligaš ni dobil odobrenega jamstva za najem kredita v višini 30 milijonov kun.

Objavljeno
12. oktober 2012 14.41
Posodobljeno
12. oktober 2012 14.46
D. O., Š. Ro., Delo.si
D. O., Š. Ro., Delo.si

Split - Velikan hrvaškega in nekdanjega jugoslovanskega nogometa, splitski Hajduki, gre v stečaj, na svojih straneh poroča časnik Jutranji list. Splitska mestna skupščina klubu s 100-letno tradicijo ni odobrila jamstva za najem kredita v višini 30 milijonov kun (4 milijone evrov), kar je razlog za stečaj kluba.

»To pomeni konec. Klub mora v stečaj in ne vem, kaj bo naprej, ... Upam, da se vsi zavedajo pomena svoje odločitve. Tisti, ki vladajo in tisti, ki so v opoziciji,« je o odločitvi mestnega sveta povedal predsednik kluba Marin Brbić.

Podžupan Splita, Bruno Šundov, je pred glasovanjem opozoril, da morajo biti mestni svetniki pri glasovanju o jamstvu za posojilo kredit enotni. A na glasovanju je za jamstvo glasovalo vsega sedem svetnikov. Pri so bili člani strank SDP in HNS, člani stranke Kerumov, katere član je tudi Šundov, pa so se vzdržali.

Mesto je že pred časom klubu dalo jamstvo za posojilo v višini 60 milijonov kun, zato so bili v klubu prepričani, da bodo dobili tudi za pol manjši znesek. Brbić je pred zasedanjem v medijih opozoril, da je to edini način, da klub ne zaide v bankrot, na Poljudu pa že pet mesecev niso izplačali obveznosti do igralcev.

Klubu zvesta navijaška skupina Torcida se bo ob 15. uri zbrala pred mestno hišo v Splitu, kjer bodo protestirali proti odločitvi mestnih svetnikov. Navijači Hajduka so sicer znani po svojem vročekrvnem navijanju in občasnih huliganskih izpadih, zato so se pred mestno hišo že zbrale tudi okrepljene policijske enote.

»Pozivamo vse naše člane NK Torcida Split, vse druge navijače, simpatizerje in prebivalce Splita, Dalmacije in Hrvaške, da se nam pridružijo. Hajduka niso uničili ne Nemci, ne Italijani, ne Orjunaši, ne Karađorđevići in tudi vi ga ne boste,« je sporočilo vodstvo navijaške skupine.

Na pomoč splitski župan

Protest navijačev pred mestno hišo z naslovom »Ne bomo dali Hajduka«, je tako očitno zalegel in omehčal trda politična srca. Za klub s kultnim statusom v Splitu in Dalmaciji bosta vendarle jamčila župan Splita ter njegova koalicija v mestnem svetu. 

Po poročanju spletne izdaje Jutarnjega lista je splitski župan Željko Kerum obljubil, da bo za ponedeljek sklical novo sejo mestnega sveta, na kateri bo dal glas za jamstvo za posojilo Hajduku, kar seveda pomeni, da bo njegovemu zgledu sledila tudi večina v mestnem svetu. Če se bo županova obljuba uresničila, bo Hajduk že v ponedeljek dobil jamstvo za prepotrebno novo finančno injekcijo, ki bo bele oziroma mojstre z morja rešil pred propadom. Najbolj zvesti navijači Hajduka bodo razplet dogajanja pozorno spremljali, saj so za ponedeljek že napovedali nov shod.