Hajduk se je izognil stečaju, a mu sedaj grozi izključitev iz lige

Splitski mestni svet je izglasoval posojilo NK Hajduk, ki se je tako izognil stečaju, a ga je doletela kazen HNS.

Objavljeno
15. oktober 2012 11.22
Posodobljeno
15. oktober 2012 11.22
jer*Nogomet
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Split - Pred mestno hišo v Splitu se je danes v podporu nogometnega kluba Hajduk znova zbrala navijaška skupina Torcida in dočakala dobro novico. Mestni svetniki, ki na zadnji seji niso izglasovali potrebnega posojila, so se po petkovih protestih sestali znova in tokrat vendarle prižgali zeleno luč za posojilo klubu v višini 30 milijonov kun. S tem so klub z več kot 100-letno tradicijo vsaj začasno rešili pred stečajem.

Izredna seja mestnega sveta Splita je potekala v naelektrenem ozračju, saj se je pred mestno hišo zbralo več kot tisoč navijačev Hajduka, ki so z glasnim skandiranjem izražali podporo klubu, ki se je zaradi nespametnih potez v zadnjih letih znašel v globokem finančnem minus. Navijači so odločitev svetnikov pozdravili z navdušenjem in detonacijami glasnih petard, člane mestnega sveta, med katerimi ni bilo ne župana Željka Keruma niti njegova namestnika Jureta Šundova, pa so nagradili z aplavzi.

Mestni svetniki v Splitu so soglasno potrdili jamstvo za kredit v višini 30 milijonov hrvaških kun oziroma približno štiri milijone evrov za nogometni klub Hajduk. Tako je vsaj začasno ustavljen propad oziroma stečaj kluba z več kot stoletno tradicijo.

Poznavalci dogajanja v Hajduku ocenjujejo, da omenjeni kredit ne bo rešil kluba pred propadom. Hajduk naj bi imel trikrat večje dolgove, kot znaša kredit, zato je veliko vprašanje, ali bo klub to vsoto lahko povrnil v enem letu samo s prodajo igralcev, kot predvideva njegova uprava.

Nekdanji igralci zahtevajo plačilo

Problemom splitskega ponosa pa še naprej ni videti konca. Začetno zadovoljstvo po odobrenem posojilu je skazila novica o sankciji Hrvaške nogometne zveze (HNS), ki je zaradi neporavnanih finančnih obveznosti do nekdanjih igralcev začasno izključila klub z domačega prvenstva.

Marin Tomasov, James Dens in Ivan Perišić so namreč o dolgovih obvestili disciplinsko komisiji HNS, ki je tudi ukrepala, suspenz v veljavo stopi v 48 urah, torej v sredo. Hajduk ima možnost pritožbe, ki bo vsaj začasno zadržala začetek izključitve, a bodo morali v klubu kmalu najti denar in poplačati svoje dolžnike.