Hiddink ne prižiga alarma, Conteju grozili s smrtjo

Nizozemski selektor Guus Huddink se sooča s kritikami, turbulentno tudi v italijanski reprezentanci.

Objavljeno
29. marec 2015 11.53
Posodobljeno
29. marec 2015 11.53
SOCCER-EURO/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Amsterdam - Nizozemska nogometna reprezentanca bi sinoči na peti tekmi kvalifikacij za euro 2016 na domačem igrišču kmalu doživela hladen tuš proti Turčiji. Slednja je vodila z 1:0 vse od 37. minute in gola Buraka Yilmaza ter bila tudi že na pragu presenetljive zmage. »Tulipane« je nato v drugi minuti sodnikovega podaljška odrešil Klaas-Jan Huntelaar z golom za izenačenje.

Izkušeni reprezentant je tako preprečil sploh prvi poraz v evropskih kvalifikacijah na domačem igrišču. To bi bil hud udarec za tretjo reprezentanco z lanskega SP v Braziliji, ki ji je sicer oktobra spodrsnilo že na gostovanju na Islandiji, izgubila je z 0:2.

Vseeno selektor Guus Hiddink še ne prižiga alarma. »Seveda nam bo uspelo, četudi za zdaj še ne vem, kako. Želeli smo premagati Turčijo, toda tudi ta točka bi lahko na koncu igrala zelo pomembno vlogo,« je povedal nizozemski strokovnjak, ki na svoj račun že prejema številne kritike, a zveza mu za zdaj še zaupa. Po porazu na Islandiji se je nekoliko oddolžil z visoko zmago nad Latvijo s 6:0.

Nizozemska je tako po petih tekmah v skupini A šele na tretjem mestu, Turčija pa z dvema točkama zaostanka še mesto zadaj. Vodijo Čehi, ki so sicer sinoči na zelo podoben način kot Nizozemci iztržili točko proti Latviji, druga je Islandija. 

Conte razmišlja o odstopu?

Tudi italijanska nogometna reprezentanca bi na gostovanju v Bolgariji kmalu ostala praznih rok. Po burnih 48 urah v Sofiji so se »azzurri« domov vendarle vrnili s točko, ki jo je v 84. minuti tekme priboril Eder.

A bolj kot zaradi rezultatskega spodrsljaja je bilo v reprezentanci burno zaradi spora, ki je sledil po poškodbi Claudia Marchisia. Nogometaš Juventusa si je poškodoval koleno na pripravah, selektorja Antonia Conteja pa so za tem napadli pripradniki Juventusa, na čelu katerega je bil v zadnjih sezonah. Navijači so ga obtožili, da so za poškodbo krive njegove metode na treningu in mu celo grozili s smrtjo.

Conte sicer v reprezentanci še ni doživel poraza, a naj bi, pretresen zaradi zadnjih razpletov, razmišljal o odstopu. Kot selektor ima namreč obilo težav: februarja je namreč moral celo preložiti zbor reprezentance, ker nekateri klubi igralcem niso dovolili odhoda v izbrano vrsto, duhove pa znova burijo tudi debate o igralcih, ki niso bili rojeni na italijanskih tleh.

Zanimivo bo torej videti, kaj Conteja čaka na naslednji tekmi, ko se bo Italija prav na Juventusovem štadionu pomerila na prijateljski tekmi z Anglijo. »Mislim, da je polemiziranje okoli Contejevega načina treninga povsem nesmiselno. Njegovi treningi so povsem normalni, vse skupaj si je nekdo izmislil,« je selektorju v brani stopil branilec Andrea Barzagli, prav tako nogometaš Juventusa.

Sprva je sicer kazalo, da bo moral Marchisio res počivati do konca sezone, a so bila prva poročila očitno pretirana, saj je pregled v Juventusu pokazal, da bi se lahko igralec vrnil že po nekaj dneh. »Claudio bi se lahko poškodoval kadarkoli,« je še dodal Barzagli. »Upam, da nas bo v Torinu počakal dober sprejem, da bodo navijači stopili skupaj in nas podprli.«