Hokejski trener vodi nogometni klub

Nekdanji hokejski trener Ralph Krüger je novi predsednik angleškega prvoligaša Southampton FC.

Objavljeno
16. marec 2014 01.02
G. N., šport
G. N., šport
Ralph Krüger je stari znanec slovenskega hokejskega dvojca Tomaž Vnuk – Nik Zupančič. Nekdanji trener Feldkircha je z Ljubljančanoma v glavnih vlogah avstrijski klub leta 1998 popeljal na evropski vrh, pred tedni je v Sočiju v vlogi svetovalca pomagal Kanadi na poti do hokejskega zlata.

Ta teden je Krüger zamenjal športno panogo in postal predsednik angleškega nogometnega kluba Southampton. Ustoličenje 54-letnega Kanadčana nemškega porekla iz Winnipega je in ni presenečenje. Angleži, ki jih ne zanima domala nič drugega kot nogomet in še nekaj tradicionalnih otoških športov, so kajpak zastrigli z ušesi, čeprav so ga že januarja imenovali za direktorja kluba. Toda Krüger ima za seboj izjemno pestro športno pot, v kateri je bil tako rekoč vse: od hokejista, ki je pretežni del kariere igral v Nemčiji, do klubskega trenerja in selektorja Švice, svetovalca moštva iz NHL Caroline in trenerja Edmontona. Z »naftarji« se je kaj hitro tudi razšel, po vsega eni sezoni – 2012/13.

Krügerjev dobri duh je Katharina Liebherr, hčer švicarskega milijarderja Markusa Liebherrja. Slednji je z očetom Hansom pred mnogimi desetletji na noge postavil svetovno znano podjetja Liebherr, ki med drugim proizvaja belo tehniko. Po očetu, ki je umrl leta 2010 zaradi srčne kapi, je Katharina prevzela vajeti družbe, ki zaposluje več kot 40.000 ljudi in je imela v letu 2013 več kot 9 milijard evrov prihodkov. Med drugim je tudi lastnica Southampton FC.

Krüger ima izjemno športno ozadje, toda v nogomet je padel kot strela z jasnega. Brez ene same izkušnje je prevzel vajeti kluba, čigar navijači ne obožujejo avtoritativne lastnice. Nekdaj strah in trepet angleških vratarjev in klubska legenda Matt Le Tissier je Liebherrjevo označil za uničevalko kluba.

Katharina je Krügerja predstavila z izbranimi besedami. »Ralph poseduje izjemno športno znanje. S svojimi izkušnjami, strokovnostjo, voditeljskimi in motivacijskimi sposobnostmi v ustvarjanju moštvenega duha je idealen človek za tako pomemben položaj v organizaciji kluba,« je svojega izbranca hvalila prva dama, ki je svojo moč v hierarhiji podjetja pokazala tako, da je odstavila uspešnega bankirja in očetovega varovanca Nicolo Corteseja.

Krüger je svoje poslanstvo v klubu začel v svojem značilnem povezovalnem slogu. »Imel sem priložnost, da sem se srečal in pogovoril z večino uslužbencev kluba in čutiti je bilo pozitivno vzdušje – tako v pisarnah kot na igrišču. V tem duhu bomo delovali – z odprtimi pogovori tako znotraj kluba kot z navijači,« je ob svojem ustoličenju nagovoril nove sodelavce in navijače mojster za motivacijo in »trajnostni razvoj kluba«, kot je Katharina Liebherr razkrila del njegovega poslanstva.

Če bo Krüger pol toliko uspešen kot pri oblikovanju svoje podobe uspešnega trenerja in človeka, bo zagotovo veliki zmagovalec. Krüger je namreč sočasno s trenerskim poslom uspešno utrjeval svojo podobo človeka različnih talentov. Med drugim je avtor knjižne uspešnice, v kateri predstavlja predvsem motivacijske prijeme o principih spoštovanja moštva in discipline – Moštveno življenje: od porazov do uspeha. Z njo si je leta 2011 odprl tudi vrata svetovne elite in članstva v Svetovnem gospodarskem forumu, pri katerem je zelo dejaven.