Hollande: Nikoli nismo razmišljali o preložitvi ali odpovedi eura

Francoski predsednik je prepričan, da bo evropsko prvenstvo najboljši odgovor na vse oblike sovraštva.

Objavljeno
29. marec 2016 19.25
J. P.
J. P.

Pariz - Po nedavnem terorističnem masakru v Bruslju so vnovič oživele ideje o tem, ali bi bilo morda iz varnostnih razlogov smiselno odpovedati ali prestaviti največja športna tekmovanja, med katera letos kajpak sodi tudi evropsko prvenstvo v nogometu v Franciji. Tamkajšnji predsednik Francois Hollande je danes še enkrat zatrdil, da bo storjeno vse, da bo euro med 10. junijem in 10. julijem potekal povsem varno.

»Evropsko prvenstvo bo najboljši odgovor na teroristična napada v Parizu in Bruslju in na vse oblike sovraštva nasploh. Za varnost bo dobro poskrbljeno, ker je to naša dolžnost do vseh, ki so se odločili, da bodo junija in julija obiskali našo deželo. Pri varnostnih vidikih ne bo nikakršnih kompromisov,« je ob obisku inštituta za šport in telesno izobraževanje (INSEP) v Parizu poudaril Hollande.

»Nikoli nismo razmišljali o tem, da bi euro preložili ali odpovedali,« je še zatrdil predsednik in dodal, »da je bil šport pogosto način odzivanja na terorizem. Le nekaj dni po napadu skrajnežev v Parizu je denimo marseljeza odmevala na Wembleyju. Storiti moramo vse, da bo prvenstvo potekalo nemoteno in da bomo izpeljali vse aktivnosti, seveda pa bo vseskozi potrebna visoka stopnja budnosti.« Francija sicer pričakuje, da jo bo med eurom obiskalo sedem milijonov ljudi, 2,5 milijona nogometnih navdušencev pa naj bi si ogledalo 51 dvobojev na desetih različnih prizoriščih.