Hrvaški zvezdnik pribit na sramotilnem stebru

Ivica Olić, bivši napadalec Bayerna, zdaj pa član drugoligaša iz Münchna, suspendiran. »Kaj mu je bilo tega treba?«

Objavljeno
14. oktober 2016 00.32
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Zagreb – Kovali so ga v zvezde, zdaj je pribit na steber sramu. Ivico Olića, nekdanjega hrvaškega nogometnega reprezentanta, zdaj igralca nemškega drugoligaša TSV 1860 iz Münchna, je Nemška nogometna zveza (DFB) suspendirala zaradi nedovoljenih stav.

»Zelo mi je žal. Nisem se zavedal posledic,« je zatrdil 37-letni Olić, ki so ga na Hrvaškem imeli za enega najbolj poštenih nogometašev, zdaj pa si je priigral velik črn madež na svojo kariero. Nekdanjega hrvaškega nogometnega reprezentanta, od sredine letošnjega leta nogometaša drugoligaške ekipe TSV 1860 München, je namreč nemška nogometna zveza suspendirala za dve prihajajoči tekmi, plačati mora tudi 20 tisoč evrov kazni. Postopek oziroma preiskavo bo zveza nadaljevala, zaradi česar obstaja precejšnja možnost, da izrečena kazen Oliću ni dokončna in edina.

Vplačila na enajst tekem

Igre na srečo so nemškim športnikom, vključno z nogometaši, izrecno prepovedane. Nemški nogometni preiskovalci so odkrili, da je Ivica Olić, »Ola«, kot so ga ljubkovalno klicali, ki je za hrvaško reprezentanco odigral 104 tekme in zadel dvajsetkrat, stavnice obiskal med 26. avgustom in 11. septembrom letos, srečo pa je iskal z vplačili na 11 tekem 2. nemške nogometne lige. Lige, katere sam je bil član. Kot je zdaj slišati, ima Olić tudi nekaj sreče, saj naj ne bi stavil na »svoj« klub; če bi, bi bržkone bil že nekaj časa v priporu.

Izkušeni hrvaški nogometaš je v karieri zamenjal vrsto klubov; bil je član ekipe Marsonia iz Slavonskega Broda, kjer je poklicno pot tudi začel, pozneje Zagreba, zagrebškega Dinama, moskovskega CSKA, Herthe iz Berlina, Bayerna, HSV …

Hrvaška športna javnost je že lani začela ugibati, ali Olić nemara ne bo končal športne kariere, vendar so prišle novice, da ima kar nekaj ugodnih ponudb iz Anglije in Združenih držav Amerike. Na presenečenje vseh se je odločil za drugoligaša iz Münchna, kjer je pred poldrugim desetletjem igral tudi zdajšnji predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker.

Zdaj že nekdanjega hrvaškega reprezentanta so že med kariero hvalili, da sodi med tiste igralce, ki vselej presežejo pričakovanja javnosti in tudi strokovnjakov. Dodajali so, kako na igrišču opravlja različno delo do zadnje kaplje znoja.

»Zame je vprašanje denarja v tem trenutku povsem drugotnega pomena. Na športni poti sem imel kar nekaj dobrih ponudb in podpisanih dogovorov. Denar res ni vprašanje, živim za nogomet in želim zabijati,« je sredi leta, po prestopu k münchenskemu drugoligašu, za nemški časnik Bild, taisti časnik, ki mu je pred leti nadel ime »nogometna mašina«, letos poleti dejal Olić.

Zakaj ni odšel v ZDA ali Azijo?

Hrvaška športna javnost je razdeljena. Ciniki »špikajo«, da je Olić storil precejšnjo napako, da se tokrat le ni odločil za prestop v kak klub iz Združenih držav Amerike ali Azije, saj bi tam, če bi ga odkrili, da obiskuje stavnice, ostal nekaznovan.

Drugi se na Hrvaškem sprašujejo, kako je možno, da si je Olić, ki je v Nemčiji preživel oz. odigral kar 12 sezon nogometne kariere, sploh lahko privoščil tako neumno potezo. Po toliko letih bi namreč moral vedeti in se tudi zavedati, kaj stave in vplačila v stavnicah za športnika v Nemčiji pomenijo.

Kot je razvidno iz zapisov v nemških medijih, so v Nemčiji precej presenečeni nad Olićevim dejanjem. Doslej ga namreč s takimi izleti v igre na srečo še zdaleč niso povezovali. Njegova izjava, da je šlo le za zabavo, pa mu bržkone ne bo v večjo pomoč. Številni namreč napovedujejo, da se kaj lahko zgodi – možnosti za to so precejšnje –, da bo zdajšnji klub z njim prekinil pogodbo, kar bo črn madež v njegovi karieri le še povečalo.

Da stavnice v precejšnji meri krojijo življenje Hrvatov, ni nobena skrivnost, prav tako ne, da Hrvaška spada v evropski vrh po številu igralcev na srečo, in kot so prepričani nekateri psihologi, tudi po številu zasvojencev z njimi.

V Nemčiji imajo prav s Hrvati v povezavi s športnimi stavnicami že zelo slabe izkušnje. Znana je namreč afera, stara približno desetletje, v kateri je glavno vlogo odigral Hrvat Ante Šapina, ki je imel prebivališče v Berlinu. Šapino so obtožili, da je nameščal rezultate nogometnih tekem, s stavami na sporne tekme pa si je prislužil okrog dva milijona evrov. Obtožnica je bila dolga kar 289 strani, berlinsko sodišče pa je odločilo, da mora Hrvat za dve leti in enajst mesecev za zapahe.