Humani Chelsea poslal otroka v Milano

Fernando Torres oziroma »El nino« (otrok) ne bo igral proti Mariboru, saj je prestopil k Milanu.

Objavljeno
31. avgust 2014 02.44
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Chelsea bo v ligi prvakov igral z enim zvezdnikom manj. Fernando Torres je po sedmih sezonah zapustil Anglijo in se odpravil v Italijo k Milanu. Mariborski navijači tako ne bodo imeli priložnosti, da bi v živo videli nekdaj najboljšega napadalca v Angliji. Tridesetletni Madridčan je bil pri Chelseaju od januarja leta 2011.

Torresov zimski prestop iz Liverpoola v Chelsea je bil rekorden za klub s Stamford Bridgea. Zanj so plačali 62 milijonov evrov odškodnine. Zdaj bo odšel zastonj, Chelsea je bil človeški, kot se je izrazil kdo drug kot Jose Mourinho, saj so ga za dve leti posodili Milanu. Zastonj je v tej prestopni kombinatoriki sicer 20 milijonov evrov, kolikor bo londonski klub privarčeval, ker bo stroške Torresove visoke plače prevzel Milan.

Da je vse prej kot napadalec za glavne vloge v Mourinhovem orkestru, je bilo videti tudi konec julija v prijateljski tekmi z Olimpijo v Stožicah. Iz te tekme je nogometni svet obkrožil posnetek njegove nesrečno zgrešene priložnosti s štirih metrov (!?). Žogo je poslal prek vrat.

Mourinho je prevzel vlogo glavnega pojasnjevalca razlogov za Torresovo selitev. Kot zna le on, je dejal: »Ne mislim, da lahko žalosten človek dela, kot si želi, da je lahko profesionalec, kakršen on je. Trdo je treniral, bil je zelo profesionalen, je zelo stabilen v svojem zasebnem življenju. Nisem ga videl razočaranega. Toda ko govorim o sreči, mislim o nogometni sreči. Verjetno bo prestop zanj pomenil nov začetek. Če je hotel zapustiti klub, ga je zaradi tega, ker bo poskušal zaživeti na novo. V novi ligi. Poskušal bo biti srečnejši, kot je bil v zadnjih letih. Chelsea je človeški klub in je z razumevanjem sprejel njegov neprijetni položaj. Ne mislim pa, da je bilo obdobje pri Chelseaju za Torresa žalostno. Osvojil je nekaj stvari, dal nekaj pomembnih golov. Njegova preteklost v klubu zato ni izključno negativna.«

Mourinhovo razmišljanje o Torresu še zdaleč ni bilo kratko in jedrnato. Pa saj o napadalcu Torresovega kova niti ni mogoče vsega strniti v en stavek. Ne nazadnje je pustil velik pečat v angleškem nogometu. Pri Liverpoolu je štiriletko izpeljal imenitno kljub daljši odsotnosti zaradi poškodbe kolena. Odšel je kot najboljši strelec obdobja, v katerem je bil član »rdečih«. Pod taktirko trenerja Rafaela Beniteza je za Liverpool odigral 102 ligaški tekmi in dal 65 golov. Manj uspešen je bil pri Chelseaju – 110 tekem in 20 golov. Toda osvojil je obe najprestižnejši klubski lovoriki na stari celini za zmago v ligi prvakov in evropski ligi. Angleški statistiki so bili tudi pikolovski, saj je vsak njegov gol v vseh tekmovanjih (zabil jih je 45) klub stal 1,4 milijona evrov.

Torres je pri Milanu stopil v čevlje Maria Balotellija, ki se je preselil v Liverpool. Vse neumnosti Italijana bodo gotovo prevelike za brezmadežnega in nedolžnega Torresa, ki v vsej karieri tako rekoč nima greha. Igralsko ne bi smel imeti preveč težkega dela, saj je Balotelli pokazal manj od pričakovanj. Strelsko statistiko so lepšali goli iz enajstmetrovk.

Mourinho je nadomestilo za napadalno zasedbo našel v trenutku. Za dobrih deset milijonov je vzel Francoza Loica Remyja iz mestnega tekmeca Queens Park Rangers. Zelo se zavzema še za Rominega napadalca Mattia Destra, ki ga je imel nekoč pod nadzorom pri Interju. A takrat je bil Destro le nadarjen nogometaš, ki ob Zlatanu Ibrahimoviću, Adrianu, Samuelu Eto'oju, Diegu Militu še ni mogel izstopiti iz njihovih senc.