Igral bo le za veliko denarja

Težko si je zamisliti, da bi Chelsea brez Didierja Drogbaja lahko tako vidno pisal nogometno zgodovino.

Objavljeno
04. december 2011 10.21
Posodobljeno
04. december 2011 10.27
Goraz Nejedly, šport
Goraz Nejedly, šport
Če bo odšel Didier Drogba, bo Chelsea vstopil v novo obdobje. Ni malo privržencev modrih iz imenitne londonske soseske, ki pritrjujejo tej trditvi, čeprav sta največji modri ikoni »lokalca«, kapetan John Terry in Frank Lampard. Toda kar težko bi si bilo zamisliti, da bi Chelsea brez napadalca iz Slonokoščene obale lahko tako vidno pisal nogometno zgodovino na angleški in evropski sceni v minulem tisočletju.

Od leta 2004, ko je poleti iz Marseilla kot najboljši strelec in na zahtevo Joseja Mourinha prestopil k Chelseaju, je Drogba dobesedno lomil svoje kosti in bruhal kri za klub, za Mourinha in za Romana Abramoviča. Z njegovim čedalje bolj verjetnim odhodom bo tudi simbolično konec svete trojice, ki je bila najzaslužnejša za preboj Chelseaja v kategorijo Manchester Uniteda, Barcelone, Reala, Milana …

Mišice niso več tako prožne in kosti tako trde, da bi se nogometaš, ki ga je odlikovala tehnično dovršena igra z izjemnimi telesnimi sposobnostmi, še lahko iz tedna v teden kosal z veliko mlajšimi in hitrejšimi tekmeci. Didier Drogba je v zadnjih sezonah vse pogosteje poškodovan. Tudi ko je zdrav, se igra ne vrti več okoli njega. Robustni napadalec je prisluhnil telesu in tudi razumel namige vodilnih mož, da Chelsea za nov zalet potrebuje sveže in mlade moči.

Kot se za velike klube spodobi, je Didier dobil poslovilno enoletno pogodbo, ki pa jo bo, kot kaže, prijazno zavrnil.

»Ne zadeva nas. Vemo, kaj hočemo, kam hočemo in kakšne ponudbe imamo,« je v imenu Drogbajevega štaba povedal glavni igralčev zastopnik Thierno Seydi. Če je Drogba zavrnil Milan, potem ima za bregom še vedno nekaj strahovito privlačnega in bogatega. Mourinho bi ga zagotovo pripeljal v Madrid, če bi lahko sprostil kakšno mesto napadalca v kraljevskem klubu.

189 centimetrov visok in 91 kilogramov težki mišičnjak prefinjenega tehničnega znanja in odlični strelec bo kljub letom (marca jih bo dopolnil 34 let) čez nekaj tednov, v januarskem prestopnem roku, zelo vroč igralec. Ker se bo konec sezone razšel s Chelseajem, ne da bi klub za to dobil vsaj nekaj sto tisoč evrov odškodnine, je verjetnost, da bo zamenjal klubski dres, še toliko večja.

Drogba je pri izbiri novega kluba previden in izbirčen. Ker je zelo ambiciozen in tudi častihlepen, bi še rad igral na najvišji ravni, a po drugi strani je trmast in se nikomur ne namerava podrejati. To je dal vedeti tudi Seydi. »V njegovih letih ni treba, da bi se moral komu dokazovati. Šel bo tja, kjer bo dobil največ denarja. V njegovih letih je najpomembnejše, da gre tja, kjer bodo lahko plačali njegove račune,« je bil slikovit Drogbajev zastopnik, sicer Senegalec. Drogba pri Chelseaju na teden zasluži 160.000 evrov, kar je nekakšna izhodiščna cena. In očitno je nizka, saj kandidati za njegove usluge stojijo v vrsti. Prvi je uradno ponudbo izstavil bivši klub Davida Beckhama LA Galaxy. Drogba bi v ZDA zaslužil 5 milijonov evrov na leto. Toda ameriški prvak ima vsaj enega resnega tekmeca, razvpitega ruskega prvoligaša Anžija, ki lahko računa na pomoč Drogbajevega prijatelja Samuela Eto'oja. Ni skrivnost, da je Kamerunec svojega velikega tekmeca in prijatelja že povabil, naj se mu pridruži v Rusiji. In nazadnje bo, če bo Drogba zavrnil oba, jasno, da je z Bližnjega vzhoda dobil še bogatejšo ponudbo.