Iličić in Berić najbolj vroča Katančeva upa

Odlična forma napadalcev Fiorentine in Rapida, med strelci tudi Andraž Kirm in Enej Jelenič.

Objavljeno
11. maj 2015 01.56
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Selektor slovenske reprezentance že lep čas ni videl toliko golov svojih izbrancev kot minuli konec tedna. Ko bi fantje le ohranili to formo še mesec dni, do spektakularne kvalifikacijske tekme z Anglijo v Ljubljani. Najbolj razigrana sta bila Josip Iličić in Robert Berić.

Kevin Kampl je v odlični sezoni 2013/14 zabil v majici Salzburga 9 golov in primaknil še 18 asistenc. Odličen izkupiček fanta, ki je letos – po še boljši polovici sezone 2014/15 – nadgradil kariero s prestopom v slovito Borussio, je kar pravšnje merilo za ocenjevanje učinkov drugih nogometašev.

Robert Berić denimo ta čas kotira pri 22 prvenstvenih golih in treh podajah, dunajski Rapid pa že lep čas ni igral tako celovito kot prav v tej sezoni, ko je njegova igra podrejena 23-letnemu slovenskemu reprezentantu. Do konca avstrijskega prvenstva so še štiri kola, Rapid pa zaseda drugo mesto, ki prinaša kvalifikacije za ligo prvakov. Tudi nazadnje so bili Dunajčani uspešni, potem ko so s 3:1 zmagali na zahtevnem gostovanju v Altachu. Prvi mož tekme je bil prav Krčan, ki je zabil dva gola: najprej za izenačenje, nato za vodstvo z 2:1.

»Vnovič smo se soočili z moštvom, ki goji odlično obrambo, zato sem zelo zadovoljen. Prav vseh 90 minut smo bili boljše moštvo. Sprva smo imeli tudi rahlo smolo, jaz sem ne nazadnje še dvakrat zatresel okvir vrat ... No, po izenačujočem golu nam je bilo vendarle lažje,« je ocenil svoj nastop in izplen kluba Berić, ki je resnično vroč nogometaš. Zanj se zanimajo številni klubi, veliko močnejši in bogatejši, kot je ta čas Rapid, zato se tudi Beriću prej ali slej obetata prestop in milijonska pogodba.

Najmanj tako odmevni so tudi zadnji nastopi Josipa Iličića na Apeninskem polotoku. »Jojo« je ta čas najučinkovitejši igralec Fiorentine, z dvema goloma in asistenco je odločil tudi tradicionalni toskanski derbi v Empoliju. Ni čudno, da je trener Vincenzo Montella poslušal kritike, zakaj ga v prvi polfinalni tekmi evropske lige ni poslal v ogenj veliko prej kot pa šele v drugem polčasu.

»Šesti gol v sezoni? Ah, želim jih zabiti še veliko več, zato trdo delam na treningih in tako želim nadaljevati tudi v preostalih tekmah sezone,« je komentiral odlično predstavo Iličić, ki verjame, da je v nogometu možno vse, tudi napredovanje v finale evropske lige po porazu z 0:3 na prvi tekmi. »Zakaj ne? Poskušali bomo vsaj zmagati,« je dodal Kranjčan.

Konec tedna so opozorili nase še nekateri slovenski legionarji, med strelci sta bila tudi Andraž Kirm, ki je odločil ciprski derbi Omonie in Anorthosisa, in Enej Jelenič, ki se z Livornom bori za serie A. Uspešna sta bila tudi oba trenerja: Matjaž Kek je vrnil z obrestmi trenerju Lokomotive Tomislavu Ivkoviću, Tomać Kavčič pa se je po tretji zaporedni zmagi prebil na 2. mesto, ki prinaša uvrstitev v 1. kitajsko ligo.