Iličić pozna enajst Urugvajcev iz serie A

Nogometni zvezdnik Fiorentine pred jutrišnjo tekmo v Montevideu: V Italiji jim rečejo »fuoriclasse«.

Objavljeno
03. junij 2014 01.24
Zbor nogometne reprezentance na Brdu pri Kranju, 25.Maj2014
 Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Buenos Aires – Josip Iličić se kar dobro znajde na desnem krilu, na katerem je v zadnjih letih kraljeval Valter Birsa. Srečko Katanec ga v Južni Ameriki na tem položaju uigrava bolj pogosto kot Nejca Pečnika, prav »Jojo« pa je pred prijateljsko tekmo Slovenije v Urugvaju (četrtek ob 1.30) izjemno zanimiv sogovornik.

»Lahko rečem, da je južnoameriška turneja zame absolutni privilegij. Sploh nisem vedel, da je tu tako lepo, navdušen sem bil denimo nad predelom Puerto Madero tik ob obali. In, seveda, prav tako nisem vedel, da tu živi toliko Slovencev, ki so nas zares toplo sprejeli,« je 26-letnega igralca Fiorentine prevzela argentinska metropola, predvsem omenjeni elitni del ob reki Plata, ki ga krasijo edinstvena arhitektura, nebotičniki, slavni »ženski most« in številni prestižni butiki ter restavracije.

Iličić je kot meteor zablestel na Apeninskem polotoku pred štirimi leti, ko se je po kratki, toda odmevni evropski sezoni Maribora preselil v Palermo. Odtlej se je na Siciliji in med gostovanji v drugih mestih po »škornju« dobro ujel z italijanskim nogometom, v zadnjih sezonah je spoznal tudi številne urugvajske nogometaše in njihov slog igre. Urugvajce, ki jih je selektor Oscar Tabarez uvrstil na seznam 23 potnikov za svetovno prvenstvo v Braziliji in jih je na nek način spoznal v serie A tudi Iličić, bi lahko uvrstili v popolno enajsterico v sistemu igre 4-3-3: vratar Muslera, branilci Caceres, Gonzalez, Perez in Pereira, zvezni igralci Gargano, Arevalo in Ramirez ter napadalci Forlan, Cavani in Hernandez.

»Slednjega poznam najbolje, saj sva bila tri leta soigralca v Palermu, kjer je bil že prej Edinson Cavani, ki je nato odšel v Neapelj in kasneje v Pariz. Reprezentanti smo si ogledali tudi prijateljsko tekmo med Urugvajem in Severno Irsko. Nisem bil presenečen nad zmago domačinov, saj ima Urugvaj prav tako kakovostno reprezentanco kot Argentina,« je zatrdil Iličić.

Kako proti Urugvaju, se v teh dneh sprašujejo v slovenski nogometni družini, ki je sinoči prvič vadila tudi v Montevideu. »Nebeško modri« delujejo res močno, samozavestno in motivirano, včeraj se je vsaj napol pridružil soigralcem tudi prvi zvezdnik Luis Suarez, prebivalci žepne države med Brazilijo in Argentino pa so prepričani, da lahko še nadgradijo polfinale zadnjega mundiala v Južni Afriki.

Kolektiv, ne Cavani

»Vemo, s kom bomo igrali v Montevideu, pričakujemo zelo močno tekmo, na kateri bomo morali pokazati '150 odstotkov' svoje moči in upati na najboljše. Borili se bomo proti igralcem, za katere v Italiji pravijo, da so 'fuoriclasse' (zunajserijski, op. p.), zato je tekma za nas velik izziv. Končni izid niti ne bo toliko pomemben kot vtis, ki ga bomo pustili na igrišču. Želimo dokazati, da lahko igramo proti najboljšim na svetu, kar bi bilo spodbudno pred septembrskimi kvalifikacijami za evropsko prvenstvo,« je razmišljal Iličić.

Tudi slovenski nogometaši so motivirani pred prvo prijateljsko tekmo v Južni Ameriki, vedo, od kod jim bo grozila največja nevarnost. »Saj vsi vemo, kdo je Suarez, ki pa je poškodovan. Verjetno bo treba najbolj paziti na Cavanija, toda Urugvajci so se v zadnjih letih vrnili na svetovni vrh predvsem zavoljo strahovito močnega kolektiva, zato odsotnost kakšnega zvezdnika ne bo spremenila načina njihove igre,« je ocenil Kranjčan, ki je v tej sezoni na 31 tekmah zbral 7 golov in 4 podaje za Fiorentino, s katero je lani podpisal petletno pogodbo.

Iličić bi lahko jutri pritekel na zelenico legendarnega štadiona Centenario na desni strani zvezne vrste v modelu igre 4-1-4-1. Zaveda se, kako bi moral igrati. »Agresivno in čvrsto, tako kot proti vsaki ekipi. Vemo, da ne smemo igrati z dolgimi podajami, ker bi Urugvajci potem hitro prihajali do žog, kar bi bila voda na njihov mlin. Gotovo bo težko, predvsem če nas bodo 'raztegnili' v obdobjih našega branjenja, saj bomo imeli opravka z mojstri,« je še dodal Iličić, ki ne čuti več pekoče bolečine v mišici.