Iličić (še) ni omehčal Montelle

Evropska liga: še vedno možnosti za italijanski nogometni finale v Varšavi.

Objavljeno
06. maj 2015 21.28
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Pred polfinalisti evropske lige je velik izziv. Štirje klubi, ki bodo ob 21.05 začeli boj za finale v Varšavi, bodo morali pokazati vse, kar znajo, če bodo želeli ohraniti navdušenje navijačev po dveh vrhunskih večerih v ligi prvakov.

Nocoj naj bi igrali najboljši nogomet v Andaluziji, saj tako Sevilla kot Fiorentina sodita med klube, ki gojijo pristen in gledljiv nogomet. Da Sevilla še kako sodi tudi v španski vrh, razkriva podatek, da je tri kola pred koncem že zbrala rekordnih 69 točk za trenutno petouvrščeno zasedbo prvenstva. Seville ni mogla premagati niti Barcelona, v generalki za dvoboj z Italijani pa se je v Andaluziji namučil tudi madridski Real. Tudi Fiorentina lahko poseže visoko: v italijanskem pokalu je izločila Juventus, »končnico« prvenstva pa je žrtvovala za morebitni podvig v Evropi.

Oba kluba sta bila prav v evropski ligi zelo prepričljiva, samo letos sta izločila po tri ugledne tekmece. Sevilla je na domačem igrišču vselej zmagala (Borussia M. 1:0, Villarreal 2:1, Zenit 2:1), Fiorentina ni nikdar izgubila na gostovanju (Tottenham 1:1, Roma 0:3, Dinamo Kijev 1:1). Nocoj bo torej konec bodisi prvega bodisi drugega niza.

Slovenski navijači bodo z zanimanjem spremljali predvsem učinek Josipa Iličića, ki je s tremi doseženimi goli močno opozoril nase v zadnjih dveh tekmah vijoličastih. Toda po podatkih italijanskih kolegov naj bi »Jojo« prav zavoljo večje minutaže z Juventusom in Ceseno tokrat čakal na priložnost na klopi za rezerve, četudi mnogi javno »sporočajo« trenerju Vincenzu Montelli, naj vendarle ponudi priložnost svojemu najbolj »vročemu« nogometašu. »Razumemo, da znaša plača Maria Gomeza 4 milijone evrov, toda Iličić je ta čas edini pri Fiorentini, ki lahko kaj opravi tudi s prostega strela,« je zapisal eden od komentatorjev. Tudi v vodilnem športnem dnevniku Gazzetta dello Sport v minulih dneh niso skoparili s pohvalami na Iličićev račun in kar posrečeno zadeli pri opisu njegove športne poti in značajskih lastnosti. »Jojo« je sicer v tej sezoni igral 28 tekem (1537 minut) za firenški klub v vseh tekmovanjih, pri tem pa zbral 6 golov in tri podaje za gol.

Montella naj bi začel tekmo v napadu z Gomezom, ob njem pa bosta Španec Joaquin – ta prihaja iz vrst Sevillinega večnega tekmeca Betisa – in Chelseajev Egipčan Salah. Domači trener Unai Emery, ki naj bi ga za nov projekt snubil Milan, bo seveda stavil na učinek vse boljšega kolumbijskega napadalca Carlosa Bacce. Spektakularno bo tudi na tribunah štadiona Sanchez Pizjuan: dobrih 40.000 navijačev Seville najbrž ne bo pustilo dihati 1500 gostom iz Toskane.

Nekateri slovenski nogometaši bodo z enim očesom spremljali tudi drugo polfinalno tekmo evropske lige pod Vezuvom. V boj s favoriziranim Napolijem bo šel v majici Dnipra – ta je po 22 kolih DP na lestvici pred Šahtarjem – tudi eden od najboljših ukrajinskih reprezentantov Jevgenij Konopljanka, ki je igral štiri tekme tudi proti nekdanji Kavčičevi reprezentanci U-21.