Iličićevi in Handanovićevi še vedno pred favoriti

Italijani napovedovali dvoboj Juventusa in Rome, na vrhu pa Inter in Fiorentina. »Jojo« in »Handa« igralca tekme.

Objavljeno
08. januar 2016 00.15
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Italijansko nogometno prvenstvo je le redkokdaj tako zanimivo kot v tej sezoni. Vrh serie A kroji štiri, pet izenačenih klubov, ob tem najvišje kotirata kluba, pri katerih nenehno opozarjata nase slovenska nogometaša – Inter in Fiorentina.

Inter (39 točk) in Fiorentina (38) dejansko ne uživata prednosti pred tekmeci v boju za prvaka (Napoli 38, Juventus 36, Roma 33), gotovo pa sta doslej najbolj opozorila nase kritike. To jima je uspelo zavoljo različnih dejavnikov – milanski klub krasi granitna obramba, toskansko zasedbo najboljši napad. To je dobro za slovenska legionarja pri Interju oziroma Fiorentini. Vratar Samir Handanović je namreč med vsemi na »škornju« prejel najmanj golov, Josip Iličić pa ta čas kotira na četrtem mestu lestvice najboljših strelcev (9 golov, 6 iz 11-m).

Sobota in nedelja bosta prinesli pravšnji odgovor na vprašanje, kako resne ambicije lahko gojijo vodilni v ligi, tri tekme z nepredvidljivim razpletom bodo gotovo sporočilne. Roma bo gostila razrvani Milan, Fiorentina rimski Lazio, Juventus bo gostoval pri Sampdorii, ki jo je preporodil nekoč najboljši italijanski napadalec Vincenzo Montella. Na sporedu bo 19. kolo, torej bo možno povleči črto pod polovico odigranih tekem.

Kljub temu ne gre pričakovati bistvenih sprememb učinka posameznih klubov in njihovih najboljših igralcev. Klubi z najbogatejšim igralskim kadrom, kot so Juventus (380 milijonov €), Napoli in Roma (oba po 300), ta čas gledajo v hrbet Interju (250) in najmanj premožni med peterico, Fiorentini (165). Slednja velja za odkritje sezone. Trener Paulo Sousa, nekoč legionar v serie A (Juventus, Inter, Parma) in portugalski reprezentant, je filigransko sestavil mozaik, ki je v 18 kolih zabil 36 golov, okrogla dva na tekmo. Fiorentina je bila učinkovita na 25 zaporednih ligaških tekmah, kar predstavlja najdaljši niz v prvi ligi. Posebna vloga na igrišču pripada Iličiću, ki je odgovoren za izvajanje prekinitev in enajstmetrovk, v Palermu pa je zablestel še z dvema mojstrskima goloma iz igre. Vodilni možje kluba so navdušeni nad trenutno strukturo v klubu, že zdaj razmišljajo o junijskem podaljšanju pogodbe z nekaterimi igralci, kot so Alonso (Španija), Fernandez (Čile), Babacar (Senegal), Bernardeschi (Italija) in Iličić. Slednjemu poteče pogodba za 100.000 € mesečne plače junija 2018.

Medtem ko je bil Iličić najboljši na igrišču na gostovanju pri bivših delodajalcih na Siciliji (Gazzettina ocena 7,5), je bil najboljši posameznik tekme med Empolijem in Interjem vratar Samir Handanović (7). Inter je v 18 kolih prejel le 11 golov, najmanj med vsemi, tako uspešen pa je bil od leta 1990 le enkrat, in sicer v sezoni 2007/08. Dostop do Handanovićevih vrat najbolje varujeta – ob drugih tekaško sposobnih igralcih – odlična južnoameriška štoperja Miranda in Murillo.