Iz drugega bobna grozijo Bayern, Juventus, Chelsea in Real

Na današnjem žrebu bodo znani pari osmine finala lige prvakov. Kar pet angleških predstavnikov in samo en nemški.

Objavljeno
11. december 2017 09.00
Posodobljeno
11. december 2017 09.00

Osmina finala lige prvakov bo šele februarja in marca, a marsikaj bo zasidral že današnji žreb ob 12. uri. Vzemimo samo primer Reala ali Bayerna, ki sta osvojila drugo mesto – nekaj povsem drugega bo, ali bo nekdo od njiju na žrebu prejel Fenerbahče ali mnogo močnejši Manchester City.

Po žrebu bodo vsi govorili, kako jih čaka težko delo, toda globoko v sebi pri vsakem klubu vedo, kateri tekmeci so ugodnejši in kateri predstavljajo izjemno težko nalogo. Zgodovina nas uči, da v osmini finala skoraj kot po pravilu napredujejo klubi, ki so v skupinskem delu osvojili prvo mesto in imajo povratno tekmo pred domačimi navijači. V preteklih treh sezonah sta tako vedno napredovala le po dva drugouvrščena kluba, pred štirimi leti celo nobeden. V zadnjih desetih letih sta izjemi zgolj sezoni 2009/10 (napredovali štirje drugouvrščeni) in 2007/08 (napredovalo pet drugouvrščenih).

Zmagovalci skupin bodo nosilci žreba in se med seboj ne morejo pomeriti, enako velja za drugouvrščene. Prav tako se med seboj ne moreta pomeriti kluba iz iste skupine in iz iste države.

Zmagovalci skupin

Manchester United: Rdeči vragi so se v ligo prvakov uvrstili šele po zmagoslavju v evropski ligi in priborili Angliji peti klub v ligi prvakov. Zasedba Joseja Mourinha vztrajno napreduje, a težko je verjeti, da lahko že v tej sezoni spet osvoji evropski vrh. Možni tekmeci: Bayern, Juventus, Sevilla, Šahtar, Porto, Real Madrid.

PSG: Z novimi zvezdniškimi imeni hoče PSG priti do prve evropske krone, toda kljub napadalcem Neymarju, Mbappeju in Cavaniju se zdi, da je francoski klub prešibak v zvezni vrsti in še bolj na trenerskem mestu z Unaiem Emeryjem. Možni tekmeci: Basel, Chelsea, Juventus, Sevilla, Šahtar, Porto, Real Madrid.

Roma: Rimljani so sprva upali samo na preboj v osmino finala, a potem so v družbi Chelseaja in Atletica osvojili celo prvo mesto v skupini. Roma je sicer simpatičen klub, ki lahko premaga vse, a proti vsem lahko tudi izgubi. Možni tekmeci: Basel, Bayern, Sevilla, Šahtar, Porto, Real Madrid.

Barcelona: Dokler bo za Katalonce igral Lionel Messi, je Barcelona vseskozi med glavnimi favoriti. Veliko dodano vrednost v tej sezoni predstavlja vratar Marc-Andre ter Stegen, precejšnje težave pa lahko povzročijo poškodbe nosilcev igre, saj Barça nima dolge klopi. Možni tekmeci: Basel, Bayern, Chelsea, Šahtar, Porto.

Liverpool: Težko je oceniti zmožnosti Kloppove zasedbe. Za Liverpool velja podobno kot za Romo, marsikaj bo odvisno tudi od žreba, saj šibkejše nasprotnike povsem povozi, proti izkušenejšim moštvom pa ima precej težav. Možni tekmeci: Basel, Bayern, Juventus, Šahtar, Porto, Real Madrid.

Manchester City: V prvih mesecih nove sezone so sinje modri iz Manchestra najboljša ekipa v Evropi. Trener Josep Guardiola je pustil svoj pečat, toda City je še vedno brez zmagovalne miselnosti v ligi prvakov, kar pa težko spremeni samo dober strateg. Možni tekmeci: Basel, Bayern, Juventus, Sevilla, Porto, Real Madrid.

Bešiktaš: Največje presenečenje prvega dela, čeprav je res, da v skupini ni imel nobenega elitnega tekmeca. Kljub temu bo na povratni tekmi na modernem štadionu na evropski strani Istanbula zelo stresno za vsakega nasprotnika. Možni tekmeci: Basel, Bayern, Chelsea, Juventus, Sevilla, Šahtar, Real Madrid.

Tottenham: Londončani so odlično začeli, toda v zadnjih tednih so popustili v državnem prvenstvu in izpadli iz boja za državni naslov. Kljub temu je Tottenham končal skupinski del lige prvakov z največ točkami med vsemi klubi (16). Možni tekmeci: Basel, Bayern, Juventus, Sevilla, Šahtar, Porto.

Drugouvrščeni

Basel: Švicarski predstavnik je svoj domet dosegel že z uvrstitvijo v osmino finala. Kljub temu v Baslu upajo na srečo pri žrebu in morebiten obračun z Bešiktašem. Proti skoraj vsem ostalim bodo imeli malo možnosti. Možni tekmeci: PSG, Roma, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Bešiktaš, Tottenham.

Bayern München: Z Juppom Heynckesom je Bayern našel šampionsko podobo. Morda je celo težji tekmec od PSG, ki je osvojil prvo mesto, saj ima zrelejše moštvo. Bayern je nasprotnik, ki ga noče noben nosilec. Možni tekmeci: Manchester United, Roma, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Bešiktaš, Tottenham.

Chelsea: Še eden od drugourvščenih, ki ga nihče noče za tekmeca. Modri iz Londona imajo izvrstno moštvo, ki gre lahko vse do evropskega naslova. Po vsej verjetnosti bo imel Chelsea že v osmini finala zelo težkega nasprotnika. Možni tekmeci: PSG, Barcelona, Bešiktaš.

Juventus: Po lanskem finalu so Torinčani skromno začeli novo sezono, toda izkušene zasedbe znajo dvigovati ritem. Prav zato zna biti Juventus še precej močan, čeprav je opazna luknja, ki jo je za seboj pustil Daniel Alves. Možni tekmeci: Manchester United, PSG, Liverpool, Manchester City, Bešiktaš, Tottenham.

Sevilla: V kakšni težji skupini bi Andaluzijci težko napredovali v osmino finala. Če ne bodo izboljšali pripravljenosti, potem bodo težko napredovali. Kljub temu ima Sevilla dovolj kakovostnih igralcev, da lahko vsakemu prekriža načrte. Možni tekmeci: Manchester United, PSG, Roma, Manchester City, Bešiktaš, Tottenham.

Šahtar: Za ukrajinskega predstavnika velja podobno kot za Basel, Sevillo in Porto. Šahtar bo med najbolj zaželenimi nasprotniki, saj je do zdaj samo enkrat napredoval v četrtfinale. Možni tekmeci: Manchester United, PSG, Roma, Barcelona, Liverpool, Bešiktaš, Tottenham.

Porto: Ker so Portugalci že v skupini igrali z Bešiktašem, v nobenem možnem paru ne bodo favoriti. Porto je še en klub, ki je skoraj zagotovo že opravil svoje z uvrstitvijo v osmino finala. Možni tekmeci: Manchester United, PSG, Roma, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Tottenham.

Real Madrid: Že lani je Real osvojil drugo mesto v skupini, nato pa ubranil evropsko lovoriko. Če bo nasproti stal United, City ali PSG, je možen takojšen izpad, a obenem je Real z vsemi izkušenimi zvezdniki, ki najbolje igrajo spomladi, spet med glavnimi favoriti. Možni tekmeci: Manchester United, PSG, Roma, Liverpool, Manchester City, Bešiktaš.