Jan Oblak že pri 18 kot 23-letnik

Vratar madridskega Atletica zanesljiv tudi proti Barceloni.

Objavljeno
22. januar 2015 21.37
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Na mladih svet stoji, je parola, ki se je v španskem nogometnem prvenstvu bolj slabo držijo. Povprečna starost vratarjev pri 20 prvoligaših znaša okroglih 30 let, osem več, kot jih je 7. januarja dopolnil čuvaj Atleticove mreže Jan Oblak. Škofjeločan je kljub mladosti opozoril nase tudi v derbiju z Barcelono.

Španski in evropski mediji kar tekmujejo v tem, kdo bo bolj temeljito ocenil akterje derbija četrtfinala španskega pokala med Barcelono in Atleticom. Resda je šlo šele za »prvi polčas« in bosta tekmeca o polfinalistu odločala naslednjo sredo (22.00), ko bo Barça branila prednost enega gola, toda – kot je to že običaj – vnovič je šlo za intenziven derbi, poln pravih akcij in čvrstega nogometa. Takšen večer torej, ki ne pusti ravnodušnega prav nobenega privrženca Barcelone in Atletica.

Tudi slovenski reprezentant je prispeval k nogometnem spektaklu in tudi besedna zveza #JanOblak je kar močno zakrožila po družbenem omrežju, na katerem uporabljajo kombinacije @Atleti, @FCBarcelona in #CopaDelRey. Razumljivo, Škofjeločan je ustavil odlična poskusa vnovič sijajnega brazilskega mojstra Neymarja in izkušenega Andresa Inieste, pri izvajanju enajstmetrovke v 85. minuti pa je prebral tudi namero Lionela Messija. Na žalost 22-letnega Slovenca se je nato prav Argentinec prvi dokopal do odbite žoge in iz neposredne bližine postavil končni izid prve tekme 1:0.

Messi je seveda požel velik del pozornosti. Odkar ga je Barçin trener Luis Enrique posadil na rezervno klop ob bolečem porazu v San Sebastianu, je v katalonski metropoli zavel drugačen veter: Messi je v naslednjih štirih tekmah zabil šest golov, Enrique ga je razglasil za »najboljšega nogometaša vseh časov«, Barcelona pa je nanizala štiri zmage s 5:0, 3:1, 4:0 in nazadnje 1:0, ko je Argentinec matiral Oblaka šele – posredno – z bele točke. Zanimivo, Messi je v tej sezoni trikrat izvajal enajstmetrovko, uspešen pa je bil le enkrat, ko je v pokalni tekmi zabil gol Elcheju.

Zanesljivost Jana Oblaka v treh tekmah – od štirih – z najboljšima kluboma v Španiji je kar močno odmevala po Pirenejskem polotoku. Jan je proti Realu pustil dober vtis, v prvi tekmi s Katalonci še boljšega, požel je veliko odličnih ocen. Spletni porat Goal mu je prisodil drugo najvišjo oceno – višjo sta prejela le Diego Godin in Arda Turan, pri Barceloni pa Messi in Neymar –, še bolj je navdušil komentatorja medija ESPN, ki mu je dal osmico, ob njej pa zapisal, da je bila to najboljša tekma Slovenca v Atleticovi majici. Dejansko je ostal nepremagan tudi po enajstmetrovki, poznejšega gola Messija pa ni mogel preprečiti. Statistični portal Whoscored je Oblaku prisodil celo najvišjo oceno med gosti (7,6), najmanj sedmico so prejeli še Miranda (7,5), Godin, Turan (po 7,2), Suarez, Koke (po 7). Morda še najbolj verodostojni so ocenjevalci časnika As, ki so Oblaku namenili štirico (Bien, t. j. dobro), »muy bien« (zelo dobro) sta prejela le Iniesta in Pique.

Bomo videli, kako uspešno se bo Oblak do konca sezone boril z internim tekmecem Miguelom Angelom Moyo (30), Jan bo skoraj zanesljivo igral na povratni tekmi pokala. Da nase opozarja rosno mlad, tako ali tako ni nenavadno. Tudi Tomaž Kavčič, ki ga je že pri 16 letih poklical v reprezentančno selekcijo U-21, nam je včeraj o njem povedal: »Kmalu je bilo opazno, da bo uspešen. Pri 18 letih je deloval zrelo in modro, kot bi jih imel 23. Značajsko je sijajen, na igrišču pa miren med vratnicama in odličen v igri ena na ena. Gotovo je med najbolj obetavnimi vratarji v Evropi.«


Oblak je resnično med najmlajšimi že uveljavljenimi vratarji – to mu je uspelo lani v majici Benfice – na stari celini. Villarrealov vratar Asenjo (25) in Levantejeva enica Diego Marino (24) sta mu še najbližje, vsi drugi čuvaji mreže v španski primeri division so z naskokom starejši od Škofjeločana, ki je v tej sezoni branil na petih tekmah. Po slabem si bo zapomnil le gostovanje pri Olympiakosu v ligi prvakov, druge tekme – tudi prijateljska proti Kolumbiji v Ljubljani – pa so bile zanj zelo uspešne.