Jesenski prvak v vlogi avtsajderja

Nogomet: danes in jutri zadnje letošnje tekme v 1. SNL.

Objavljeno
05. december 2014 20.11
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Pred 20. kolom prvega dela sezone v 1. SNL je neznanka le naslednja: s kolikšnim zaostankom za Domžalami bodo v drugi del prvenstva šli Maribor, Celje in Olimpija? V zadnjem ligaškem dejanju leta bodo štiri tekme danes v Domžalah, Mariboru, Kopru in Velenju, jutri pa še v Novem mestu.

Domžale: Domžale – Celje (sobota, Slavko Vinčić, 14): Vsakogar je mogoče nadomestiti, je vodilo domačega trenerja Luke Elsnerja. Kaj pa Joshua Parkerja, ki je že v Londonu in tehta vabilo Kitajcev, in Nejca Skubica naenkrat? Pa še Rudija Vancaša Požega (vsi so kaznovani). Brez njih bo derbi krepko osiromašen. Domžalčani in Celjani se spodbujajo s tem, da nimajo česa izgubiti, kar seveda ni res. Večji poraženci bi bili vsekakor Celjani, ki že zaostajajo 7 točk. Tudi iz vidika realnih moči: trener Simon Rožman ima na voljo sanjsko zasedbo (brez kaznovanih in poškodovanih), Elsner je brez močnejših adutov. Še vedno pa ima delavno, bojevito in taktično disciplinirano ekipo, ki jo vodi nekdanji Celjan Uroš Korun. A njej celjski ustvarjalci z lucidnimi potezami (Benjamin Verbič, Ahmed Valoni, Mislav Oršić) ne ustrezajo. Jesenska bilanca je izenačena: v zmagah 1:1, razlika v golih 1:2.

Koper: Luka Koper – Olimpija (Andrej Žnidaršič, 16): Koprčani želijo popraviti klavrn jesenski vtis, zeleno-beli ga hočejo še izboljšati. Pravzaprav je zmaga Ljubljančanov kar nujna, če želijo spomladi kolikor toliko enakovredno sodelovati v boju za naslov prvaka. Toda za ene in druge so pomembnejši izzivi za prihodnost. Koprčani imajo izjemen potencial v mlajših igralcih, za katere je ta sezona učna in prehodna, Ljubljančani s športnim driketorjem Milenkom Ačimovićem so lahko v skrbeh. Če bodo odšli Nik Omladič, Andraž Šporar in Boban Jović, kar ni tako nemogoče, bo to samo še poglobilo selekcijsko krizo. Pri Olimpiji ni videti kaj prida nogometašev s presežnim znanjem za vidnejše dosežke na domačem bojišču, kaj šele za evropsko, na kar upa predsednik Izet Rastoder. Zanj bo četrtkov občni zbor formalne narave, še naprej bo predsednik kluba!

Maribor: Maribor – Kalcer Radomlje (Miran Bukovec, 16): Resda vijolični z natrpanim urnikom tekem izgubljajo svežino za sredino novo tekmo leta s Schalkejem, a hkrati so lahko zadovoljni. V domačih tekmecih so imeli le malo močnejše trening tekmece. Mednje bodo sodili tudi Radomljani, pa čeprav so jo enkrat (0:0) že zagodli Mariborčanom. Česa več kot novo priložnost za gol ali dva več za strelsko statistiko Luke Zahovića, pa v tej tekmi res ne gre pričakovati.

Velenje: Rudar – Zavrč (Asmir Sagrković, 16): Velenjčanom se obeta prijetnejši zaključek sezone, saj je završki veliki šef Miran Vuk odpustil še dva Hrvata, v dobrem tednu dni je število odpuščenih naraslo na pet igralcev. Ni kaj, Zavrčani bodo le še sodelovali, prvoligaški status ni več ogrožen, razen z razpustitvijo kluba, kar je Vuk pred leti že storil.

Novo mesto: Krka – Gorica (nedelja, Dejan Balažič, 13): S slovesom trenerja Miloša Rusa so pri Krki pridobili vsi. Rus je dobil službo na Japonskem, Krka pa je pod taktirko trenerja Andreja Kastrevca začela zmagovati. Na lestvici je ujela Gorico! Kar samo kaže, kako globoko so zabredli Goričani. Toda to še ni najhujše, kar bi lahko prizadelo za Mariborom najuspešnejši slovenski klub. Denarja je tako malo ali kar nič, da bi lahko pobegnili celo vsi »uslužbenci« Parme. Kar pomeni, da bo bivši trener mlajših selekcij Iztok Kavčič znova trener mlajše selekcije v članski konkurenci.