Juventus in Napoli razveselila tudi Romo

Razvnete strasti med Juventusom in Napolijem še iz časov Maradone, Gonzalo Higuain dočakal koncert žvižgov v Neaplju.

Objavljeno
03. april 2017 10.52
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Sinočnji derbi 30. kola italijanskega prvenstva med Napolijem in Juventusom ni osrečil gostiteljev, ki od slovesa legendarnega Diega Maradone pogrešajo enakovredno bitko za naslov prvaka. Remi pod Vezuvom je ustrezal Torinčanom, razveselil je tudi Romo.

Dvoboj najboljšega napada v ligi, ki krasi Napoli (69:33), in najboljše obrambe, ki je zaščitni znak Juventusa (60:20), ni prinesel zmagovalca. Gostje so sanjsko začeli derbi: po uvodnem pritisku Neapeljčanov so odgovorili učinkovito v slogu generalnega pokrovitelja kluba. Sami Khedira in Miralem Pjanić sta si izmenjala dvojni podaji, nemški reprezentant pa je dobil prvi dvoboj z rezervnim vratarjem Napolija Rafaelom – 0:1. Južnjaki so imeli sinoči navidezno pobudo (posest žoge 60:40 v %, streli 17:4, koti 5:2), toda približno 50.000 navijačev ni videlo zmagovalca. Videli so pravi derbi, poln čustvenih trenutkov, kar tudi nekaj šteje.

Dvoboji Napolija in Juventusa so bili vselej prežeti s čustvi. Tako je bilo nekoč, podobno je bilo sinoči, le regijski derbiji z Romo pa pritegnejo na štadion svetega Pavla več navijačev kot obisk nekoč »vseitalijanskega« kluba iz Torina. Vrhunec tega merjenja moči je gotovo napočil v sezoni 1986/87, ko je italijanski »škorenj« prvič spoznal velemojstrstvo legendarnega argentinskega čarovnika Diega Maradone.

Maradona je resda prišel pod Vezuv že leta 1984 po dveh sezonah v majici Barcelone, toda šampionskega moštva ne moreš zgraditi čez noč. Prva sezona Maradone je senzacionalno pripadla Veroni, naslednje leto je bil vrstni red že bolj podoben razmerju moči v serie A (Juventus, Roma, Napoli, …). Nato se je zavihtel na vrh prav Napoli, leta 1990 pa se je Argentinec z drugim osvojenim »scudettom« zapisal med nesmrtne prebivalce kampanijske metropole. Da sodi med »bogove«, so spoznali na svetovnem prvenstvu leta 1986, štiri leta pozneje se je to le še potrdilo.

Neapeljčani so odtlej zaman iskali naslednika Maradone. Predsednik Aurelio de Laurentiis je naposled začel graditi sanjsko moštvo, polno zvezdnikov, toda najboljši nogometaši so vendarle zapuščali zasedbo – v zadnjih letih najprej Edinson Cavani (2013), lansko poletje še njegov južnoameriški sosed Gonzalo Higuain. Za odškodnino 90 milijonov evrov pa se je preselil prav k Juventusu, kar je dodatno poglobilo rivalstvo med kluboma.

Prav Higuain je sinoči slišal največ krepkih na svoj račun, na igrišče je prišel v družbi dveh varnostnikov ... Argentinec je »prizanesel« nekdanjim soigralcem, boljši vtis je zapustil denimo Marek Hamšik, strelec sijajnega gola za končnih 1:1. Slovak je razveselil tudi Romo. Slednja se je približala Juventusu na 6 točk zaostanka – medsebojna tekma bo 14. maja –, Napoliju je ušla za štiri točke.