Juventus, pozor: tudi Milan načrtuje vrnitev na vrh

Kitajci ne izgubljajo časa z gradnjo močnega Milana. Za okrepitve že 163 milijonov evrov, 80 milijonov tudi za Aubameyanga?

Objavljeno
10. julij 2017 10.19
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Italijansko prvenstvo bi bilo lahko v novi sezoni še zanimivejše. Ob evropski supersili Juventusu, še leto bolj izkušenemu Napoliju in vselej ambiciozni Romi se namreč prebujata milanska velikana Inter in Milan, oba na krilih kitajskih evrov. Najmočneje je krenil na tržnico Milan, ki bo temeljito prevetril začetno enajsterico, s katero bo nedvoumno lovil vrnitev na stare položaje.

Italijani bodo resda odprli serie A šele 19. avgusta, torej bodo začeli sezono svetovnega prvenstva kot zadnji med tradicionalnimi nogometnimi nacijami, toda tedaj bo prepozno za iskanje morebitnih okrepitev. Najbolj resni vendarle načrtujejo podvige že prej. Dober mesec pred začetkom šampionata na »škornju« je ocenil položaj italijanskih klubov Carlo Ancelotti. Eden najboljših trenerjev doslej – trenutno deluje v Bayernu – je v pogovoru za Corriere dello Sport napovedal marsikaj zanimivega o evropskem nogometu.

»V novi sezoni želim z Bayernom še četrtič osvojiti ligo prvakov. Najmočnejši rivali? V prvi vrsti Juventus, nato Real Madrid, Barcelona in Manchester United. Dybala je odličen nogometaš, le malenkost za Messijem in Ronaldom. Conteju bo težko s Chelseajem, saj prihaja sezona Pepa Guardiole in njegovega Ciytja. Italija? Juventusov trener Allegri mora biti pozoren: Inter in predvsem Milan bosta izjemno močna. Slednji je zadržal enega najboljših vratarjev. Čalhanoglu se bo ekspresno privadil na italijanski slog igre. Napoli bo verjetno še boljši kot nazadnje, všeč mi je tudi nov koncept Rome. Zgodovinska uvedba video tehnologije je dobrodošla, to bi morali uvesti v vse lige po Evropi,« je razmišljal Ancelotti.

Najmočneje je torej izpostavil milanske rdeče-črne in nemara pravilno ocenil ambicije najboljših v serie A. Potem ko je začel izgubljati sapo dolgoletni patron kluba Silvio Berlusconi, je AC Milan 13. aprila letos dokončno prešel v roke ambicioznih Kitajcev. Novi predsednik Li Yonghong je za nakup 99,93 % delnic kluba odštel Fininvestu 520 milijonov evrov, prevzel tudi 220 milijonov € dolga in takoj vbrizgnil v klub 90 milijonov dodatnih likvidnostnih sredstev. Že v prvih dneh prestopnega roka je Milan odločno zakorakal tudi na tržnico. Za prvih sedem okrepitev je odštel 163 milijonov evrov, s čemer je dobil trener Vincenzo Montella na voljo radikalno spremenjen igralski kader v primerjavi z minulo sezono, ki jo je Milan končal na 6. mestu serie A, zato bo 27. julija začel evropsko pot v 3. kolu kvalifikacij za evropsko ligo. Kdo ve, morda bo v primeru uspešnih nastopov Domžal in Gorice tedaj vnovič obiskal prav Slovenijo.

Montella bo imel močno zasedbo na vseh igralnih položajih. Prvi »ulov« je bil 18-letni vratar Gigi Donnarumma, za katerega se je dolgo zdelo, da bo krenil na tuje za rekordno odškodnino, a ga je nato prepričal šampionski projekt Milana in je ostal v klubu. Kitajci so doslej najširše odvezali mošnjo za nakup 21-letnega napadalca Porta Andreja Silvo, za katerega so odšteli 38 milijonov €, približno 60 milijonov € pa so odšteli Atalanti za dve imeni; to sta vezist iz Slonokoščene obale Franck Kessie (20 let, 30 mio €) in desni bočni adut Andrea Conti (23 let, 30 mio €). Na drugi strani obrambe so zaposlili švicarskega reprezentanta Ricarda Rodrigueza (24 let, 17 mio €), nazadnje člana Wolfsburga, obrambo je okrepil tudi 26-letni argentinski štoper Mateo Musacchio (Villarreal, 18 mio €). Ob napadalcu Fabiu Boriniju (26 let, 6 mio €), ki je prišel iz Sunderlanda, velja opozoriti predvsem na turško »desetko« Hakana Čalhanogluja (23 let, 24 mio €), ki je doslej opozarjal nase v majici Leverkusna. Dober prijatelj Kevina Kampla bi lahko predstavljal eno odkritij italijanske sezone.

To resda ni vse, Milan je krenil tudi po kapitalca. V Dortmundu so potrdili interes Italijanov za nakup Pierre-Emericka Aubameyanga. Borussia zahteva 80 milijonov €, gabonski napadalec pa 12 milijonov € letne plače. Milan je ponudil 60 milijonov klubu, 8 mio/letno pa igralcu, s čemer bi postal najbolje plačani igralec v serie A. Zdaj, ko se je vmešal v boj tudi Chelsea, ki je izgubil bitko za Romeluja Lukakuja (za 85 mio € je odšel v ManUtd), bo moral ponuditi več tudi Milan. Slednji naj bi bil blizu dogovora tudi z Laziem: za nakup poveljnika argentinske zvezne vrste Lucasa Biglie naj bi odštel 15 milijonov €, v Rim pa poslal še napadalca Gianluco Lapadulo.