Juventus v finalu pol leta prekmalu

Liga prvakov: derbi večera bo v Madridu, kjer bo gostoval Liverpool. Italijani drsijo po lestvici UEFA.

Objavljeno
04. november 2014 00.27
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Večina zaljubljencev v ligo prvakov bo vzela pod drobnogled gostovanje Liverpoola pri madridskem Realu, privrženci italijanskih klubov pa premlevajo možnosti Juventusa za februarsko osmino finala. »Stara dama« je izgubila dvakrat zapovrstjo (Atletico, Olympiakos), zato bo drevi z Grki že igrala pravi »finale«.

Ko je najboljši grški klub nazadnje obiskal Torino, je na štadionu delle Alpi »pokasiral« sedem golov, zmaga s 7:0 pa je bila najvišja za Juventus v Evropi in hkrati najhujši evropski poraz za Olympiakos. To je bilo v sezoni 2003/04, ko je Juve zadnjič igral v finalu LP. Časi, ko so Torinčani kot za šalo premagovali Grke, pa so očitno minili. Prvo tekmo v skupini A je pred dvema tednoma dobil pirejski klub, potem ko je Gigija Buffona premagal švicarski reprezentant Pajtim Kasami. Italija je v enajstih letih dodobra zdrsnila po lestvici »UEFA Country Ranking«, s katero UEFA določa število klubov v ligi prvakov. Medtem ko so bili italijanski klubi med letoma 1991 in 1999 nesporni vladarji Evrope, so bili leta 2003 še vedno drugi, zaostajali so le za Španci. Danes capljajo tudi za Angleži in Nemci, hkrati pa imajo minimalno prednost pred Portugalci.

Potem ko sta zašla v recesijo milanska kluba, ki sta tudi konec tedna klonila proti skromnim zasedbam Parme in Palerma, le Juventus in Roma zastopata nogomet na »škornju«, pri čemer ima »paradržavni« Juventus večjo splošno podporo in posledično odgovornost.

»Stara dama« na svojem štadionu igra še bolje kot na Delle Alpiju, zato bo tudi nocoj uživala status velikega favorita v dvoboju z Olympiakosom. Vsi v klubu se zavedajo, da nimajo več manevrskega prostora za spodrsljaje, kar bi bil že remi z Grki. Juventus je vselej veljal za tipično »domače« moštvo, tudi tokrat stavi na podoben argument: v tej sezoni ima doma brezmadežno bilanco v vseh tekmovanjih, odkar se je preselil na svoj štadion, pa mu je v Evropi spodrsnilo le enkrat, in sicer predlani proti poznejšemu evropskemu prvaku Bayernu (bilanca 7-5-1).

»Ne strinjam se s trditvami, da imamo doma podporo, v Evropi pa kompleks pred mednarodno konkurenco. Tudi letos smo igrali nekaj dobrih tekem, tako v Madridu kot Atenah pa smo izgubili nesrečno. Drevi pričakujem enak Olympiakos kot v Pireju in računam, da bomo izkoristili kakšno priložnost, ki je tedaj nismo,« pred tekmo razmišlja Juventusov trener Max Allegri, ki ima na voljo vse boljšo zasedbo. Najbolj ga veseli, da so njegovi udarni vezisti Paul Pogba, Claudio Marchisio, Arturo Vidal in Andrea Pirlo nared in vse boljši, pravo formo pa je ujel tudi Carlos Tevez. Da Juve premore petkrat dražjo zasedbo kot Olympiakos (300:60 v mio €), le dodatno utrjuje njegovo vlogo nocojšnjega favorita.