Kaj lahko iztrži Arsenal z močnimi Bavarci?

Nocoj še predzadnji večer prvih tekem osmine finala LP. »Schweini« in »Poldi« bosta spet na istem igrišču.

Objavljeno
19. februar 2013 10.29
FBL-ENG-EUR-C1-ARSENAL-TRAINING
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Kako podobna in hkrati različna sta Arsenal in Bayern! Oba kluba poslujeta z dobičkom in predstavljata zgled za izpolnjevanje Uefinega finančnega ferpleja, nemogoče pa je primerjati njuno rezultatsko uspešnost in vlaganje v rast moštev. Bavarci realno merijo na zmago v ligi prvakov, »topničarji« pa v zadnjih letih streljajo s slepimi naboji.

Spomin na nepremagljivo Arsenalovo moštvo (The Invincibles) iz sezone 2003/04 že dolgo ni več svež, realnost londonskega moštva pa je boj za – zanje drugorazredno – evropsko ligo. Ko je Patrick Vieira 21. maja 2005 na štadionu Millenium v Cardiffu dvignil pokal za končno zmago v angleškem pokalu, je malokdo pričakoval, da bo naslednja lovorika za Arsenal res oddaljena »tisoč let«. V zadnjih dneh je vrag vzel šalo za trenerja Arsena Wengerja, potem ko je Arsenal še iz drugega pokalnega tekmovanja izpadel proti nižjeligašu (Bradford, Blackburn). V premier league zaostaja za štiri točke za še sprejemljivim četrtim mestom, ki bi mu 16. sezono zapored prineslo nastop v LP. Zdi se, da Wenger ni bil pripravljen na boj z dvema »sovražnikoma«. V dvoboju z Alexom Fergusonom mu je od leta 1996 še nekako šlo, prihod Joseja Mourinha k Chelseaju pa je preživel le sir Alex, danes 63-letni magister ekonomskih ved iz Strasbourga pač ne. Filozofija kupovanja nadarjenih nogometašev in prodajanja uveljavljenih asov polni le žepe lastnikov kluba, ne pa tudi klubske vitrine.

Zanimivo: Arsenal je brez lovorike že 2831 dni, nato je prodal 25 nogometašev, ki so odtlej osvojili 75 različnih pokalov ali prvenstev! Le Ashley Cole in Patrick Vieira po 8, Thierry Henry 7, Cesc Fabregas in Lass Diarra po 4, Kolo Toure 3 ... Pred Arsenalom je morda ključna tekma sezone, priznava Wenger.

»Torkov večer bi lahko pomenil prelomnico v naši sezoni. Nimamo slabe zasedbe, toda fantje se v usodnih trenutkih ne vedejo kot zmagovalci. Ne moreš postati velik igralec ali del velike ekipe, če ne jemlješ vsake tekme enako zavzeto in motivirano. Le poglejte primer z Blackburnom! Pričakujem drugačen odziv fantov v tekmi z Bayernom. Glede na doslej videno bi bilo domišljavo, če rečem, da lahko osvojimo ligo prvakov, toda, res nikdar ne veš,« je vrgel rokavico svojim adutom trener Arsenala.

Njihov izziv je velik, zdi se, da Bayern za »topničarje« že predstavlja nogometni Mont Blanc. Bavarci se nahajajo v fantastični formi, letos jim še nihče ni zabil niti gola!

»Ne le to. Klub sodi med najboljše tri v Evropi, hkrati ima najbolj urejene 'finance'. To moštvu omogoča, da se lahko osredotoči le na igrišče in boj za lovorike. Bayernu je v zadnjih evropskih sezonah zmanjkalo le malo in počasi bo moral kaj osvojiti,« je prepričan Willy Sagnol, 35-letni Francoz, član generacije (2000-09), ki je Bavarce leta 2001 zadnjič zavihtela na evropski prestol.

»Brez skrbi, še veliko močnejši smo kot pred letom dni, ko nas je v finalu premagal Chelsea, in želimo narediti še zadnji korak, potem ko smo se dvakrat ustavili v finalu,« je Sagnolu posredno odgovoril Bastian Schweinsteiger, motor v zvezni vrsti Bayerna, in dodal, da mora biti moštvo, ki tako izstopa v vse močnejšem nemškem DP, zares močno kot doslej še ne. »Saj veste, kako pogosto rečemo na Bavarskem: 'Mia san mia, Meister' (Smo, kar smo, prvaki).«

Edino nevarnost za Nemce bi lahko pomenil nezadovoljni Arjen Robben, ki je v zadnjem času zašel na rezervno klop. »To ni dobro, mislim, da bi moral dobiti priložnost proti Arsenalu. Res želim igrati!« je trenerju Juppu Heynckesu sporočil 29-letni Nizozemec. Še zanimivost večera: po dolgem času bosta spet na istem igrišču, a v različnih majicah, Lukas Podolski in Schweinsteiger, ki sta za Bayern in Nemčijo (oba sta začela pot v »elfu« 6. junija 2004) skupaj odigrala prek 200 tekem.

Verjetni začetni enajsterici

Arsenal (4-2-3-1): Szczesny; Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen; Wilshere, Arteta; Walcott, Cazorla, Podolski; Giroud; trener Wenger;

Bayern (4-2-3-1): Neuer; Lahm, van Buyten, Dante, Alaba; Javi Martinez, Schweinsteiger; Müller, Kroos, Ribery; Mandžukić; trener Heynckes.