Kampl le eden od 22 igralcev v bunkerju

Naši nogometaši na tujem: derbi Leverkusna in Borussie Dortmund zaznamovala previdna igra obeh ekip.

Objavljeno
02. februar 2015 01.09
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Nemška nogometna javnost je veliko pričakovala od premierne tekme Kevina Kampla v rumeno-črni majici dortmundske Borussie. K BVB je prišel kot velika zimska okrepitev, tudi v derbiju kola bundeslige se je »vklopil« v previdno igro kluba, ki na začetku »vzpona z dna lestvice« ni želel izgubiti tekme v Leverkusnu.

Čeprav se je tekma na štadionu za 30.210 navijačev – Bayerjev domicil so nekoč želeli kopirati tudi snovalci ljubljanskih Stožic – razpletla brez zmagovalca in brez golov, je bilo možno v dobrih 90 minutah igre izluščiti veliko uporabnega tudi iz slovenskega zornega kota. Kampl še zdaleč ni razočaral, ohranil je zanj značilno igro iz Salzburga – odvzel je več žog kot marsikateri branilec Borussie, pretekel je veliko kilometrov, ob edini pravi priložnosti za goste pa ga je morda prikrajšal za gol tudi tedaj sebični italijanski napadalec Ciro Immobile ...

Pokril je veliko prostora

»Saj ste videli, da je šlo za pravo bitko v zvezni vrsti, vsi smo morali pomagati. Šlo je za taktično igro dolgih podaj, posledično si nihče ni priigral veliko priložnosti. Očitno je bil derbi zelo pomemben tako za nas kot igralce Leverkusna,« je po remiju ocenil Kampl. Slovenski reprezentant je pretekel 12,2 kilometra, štirikrat uspešno preigral čuvaja, odvzel šest žog in bil med najbolje ocenjenimi igralci Borussie. Njegov trener Jürgen Klopp ga je pohvalil in dodal, da je lahko še veliko boljši (»Zanesljiv je bil z žogo, pokril je veliko prostora, zelo je bil živahen in samozavesten.«), še večjo pohvalo pa mu je namenil Bayerjev trener Roger Schmidt, ki je 23-letnika vodil v Salzburgu in ga neuspešno vabil tudi v Leverkusen. Kako motiviran je bil slovenski reprezentant v BayAreni, je razkrila 91. minuta, ko je večina nogometašev že pregovorno izmučenih – Borussia je izgubila žogo v napadu, v katerem je sodeloval Kampl, sledil je nasprotni napad Bayerja, ki ga je končal Kampl, potem ko je bil najvišji z glavo v kazenskem prostoru, nato pa je bil spet prav Kampl prvi na tekmečevi polovici v novi akciji gostov ... Dodaten pokazatelj njegove želje je bil tudi prekršek za rumeni karton v 39. minuti ...

»Že v prvi tekmi, ki je po naključju sodila med najtežje, je Kampl razkril, zakaj ga je Klopp želel pripeljati že v zimskem odmoru. Delal je z veliko motiva, pretekel ogromno razdaljo v pomoč soigralcem, drži pa, da – kot soigralci – ni prispeval k učinku v napadu,« je ob Kamplovi oceni 3 pristavil športni medij Sportal.de, ki je igralce Borussie ocenil z ocenami od 3 (najvišja) do 4,5 (najnižja), kolikor je denimo namenil prvemu adutu Marcu Reusu. »Saj smo že pred tekmo vedeli, da ne bo šlo za lepotico kola, s točko smo lahko zadovoljni,« je pribil Kampl, ki so mu v nogometni redakciji časnika Ruhr Nachrichten podelili oceno 4 – enako kot Reusu, najboljšo, 2, pa štoperju Matsu Hummelsu –, bralci omenjenega dnevnika pa višjo oceno 2,5.

Kevin se veseli natrpanega urnika prihajajočih tekem. Borussio že v sredo (20) čaka zanimiva tekma z Augsburgom, ki je včeraj kar dobro nadigral Hoffenheim in ta čas zaseda visoko 5. mesto na lestvici bundeslige, nato pa v soboto (15.30) še gostovanje v Freuburgu. Kampl ne skriva, da je mini cilj kluba vseh 6 točk.

»Drži, da smo zadnjeuvrščeni, toda ne smemo gledati na lestvico. Trend se lahko obrne in začnemo plezati navzgor. Jasno, za to moramo zmagovati, in sicer čimprej. Augsburg ponuja prvo priložnost za to,« je dodal Kampl, ki je v Leverkusnu – kot je dejal – videl ogromno znanih obrazov iz otroških dni in srečal številne prijatelje in znance.

Kampl je igral povečini na desnem krilu v sistemu igre 4-2-3-1, v naslednjih tekmah pa bo lahko igral še bolje, saj bo morala tudi Borussia poskušati igrati bolj napadalno; v Leverkusnu sta tekmeca igrala kot v bunkerju. Nemško javnost in uporabnike družbenih omrežij pa je omrežil že v prvi tekmi. Videoposnetek ene od njegovih akcij – ko je v slogu Zinedina Zidana opravil z občasnim nemškim reprezentantom Stefanom Kiesslingom – je namreč postal prava uspešnica na svetovnem spletu.