Kamplovi se bodo reševali v Münchnu

Naši na tujem: Med strelci Vučkić in Jelenič. Jokić se približuje Angliji.

Objavljeno
28. april 2015 10.37
Europe Week in Sport
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Slovenski nogometni legionarji konec tedna niso bili posebej uspešni, čast izbrancev selektorja Srečka Katanca sta vnovič reševala fanta, ki potihem upata na njegov vpoklic. Haris Vučkić je nadaljeval strelski niz na Škotskem, natančen je bil tudi njegov nekdanji soigralec v selekciji U-21 Enej Jelenič.

Vučkić je po selitvi iz Newcastla doživel preporod, konec tedna je zabil že svoj 9. gol za Rangers, tokrat celo s strelom z glavo. Kljub temu je Rangers – njegove domače tekme v 2. ligi si v povprečju ogleda po 32.800 navijačev – le remiziral s Falkirkom in mora prehoditi še nekaj stopnic do vrnitve med škotsko elito; najprej razigravanje treh moštev v 2. ligi, nato še »finale« s predzadnjeuvrščenim v prvi ligi.

Tudi Vučkićevega nekdanjega soigralca v Kavčičevi mladi reprezentanci bržčas čaka »playoff« za prvo ligo; Enej Jelenič namreč postaja vse vidnejši član Livorna, ki ga vodi nekdanji nogometaš Christian Panucci. Jelenič je tokrat zabil gol na gostovanju v Perugii, pri čemer je zanimivo, da je končal 440 minut dolg niz nepremaganosti slovenskega vratarja Jana Koprivca. Slednji, 26-letnik iz Kopra, je le še eden v nizu kakovostnih vratarjev, ki jih premore Slovenija.

Za visoke položaje se borijo tudi drugi slovenski legionarji po Evropi. Villarreal, v katerem se prebuja Bojan Jokić, je na gostovanju v San Sebastianu zapravil priložnost za odmevno zmago, še vedno pa se mu – zelo zanesljivo – nasmiha evropska liga.

»Rumena podmornica« je bila boljša od Reala Sociedada, toda Jokić in soigralci so osvojili le točko. Pri tem je spodbudno, da je »Joka« igral vso tekmo kljub dejstvu, da je bil na igrišču tudi njegov konkurent Jaume Costa. Slednji se je preselil na levo krilo, levi bok pa je prepustil Kranjčanu, ki bi v takem ritmu igranih tekem najbrž dočakal vrnitev v reprezentanco že junija z Anglijo.

Vučkić, Jelenič in Jokić so najbolj zaznamovali konec tedna, če odmislimo izgrede na beograjskem derbiju med Partizanom in Crveno zvezdo, po katerem sta se Branko Ilić in Gregor Balažic še bolj približala naslovu srbskega prvaka – trenerja Milorada Kosanovića pa klopi Zvezde –, in uspešne dneve za oba slovenska trenerja na tujem. Že danes in jutri bodo nadaljevali prvenstva in pokalne vrhunce po vsej Evropi, pri čemer bo na sporedu več zanimivih tekem.

Borussia in Inter za Evropo

Najboljši nogomet se obeta nocoj (20.30) v Münchnu, kjer se bosta v polfinalu nemškega pokala pomerila Bayern in Borussia Dortmund. »To je za nas že finale,« je potrdil gostujoči trener Jürgen Klopp, ki bi dal »vse« za to, da bi sedemletni mandat na klopi priljubljene BVB končal s prestižno lovoriko (drugi polfinalni par je Arminia – Wolfsburg).

Klopp naj bi računal na kvartet Reus-Kagava-Blaszczykowski-Aubameyang, torej naj bi Kevin Kampl čakal na priložnost na klopi za rezerve. Kljub zgodovinsko slabemu začetku sezone ima Borussia še vedno možnost za uvrstitev v Evropo tudi prek bundeslige; za upehanima Schalkejem (5.) in Augsburgom (6.) zaostaja le tri točke.

Le evropsko ligo pa si lahko izbori tudi Inter, ki je v derbiju kola premagal Romo (Samir Handanović je prejel oceno 6), bo nocoj (20.45) gostoval pri dolgoletnem klubu vratarja Handanovića. Črno-modri šest kol pred koncem serie A zaostajajo pet točk za Sampdorio.